Magyar hasonlattal nehéz lenne megvilágítani azt a megrázkódtatást (Porig égett a 3 Michelin-csillagos Schwarzwaldstube), amit a szombatról vasárnapra virradó tűzvész jelent a német gasztronómiának. A 83 milliós lakosságú, hatalmas országnak tíz háromcsillagos étterme volt hétvégig, most már csak kilenc. Tudvalevő, hogy három Michelin-csillagos éttermek komoly presztízst és óriási vonzerőt jelentenek nemzetközi szinten is a vendégek számára. Ha csak a Michelin-kalauz hivatalos ajánlását nézzük, ezek olyan szolgáltatást – szebb kifejezéssel: élményt – nyújtó éttermek, amelyek miatt érdemes akár kerülőt tennünk utazásaink során. Az életvitelszerűen gourmet éttermeket látogatók pedig kifejezetten egy-egy ilyen élmény miatt utaznak el akár távoli helyekre is.
Nem csoda tehát, ha a német sajtóban azóta is sorra látnak napvilágot cikkek az eset kapcsán. Mi most csak két momentumot emelnénk ki.
Harald Wohlfahrt személyét nehéz volna egy hazai séféhez hasonlítani, hogy érzékeltessük a német gasztronómiában betöltött szerepét. Az 1955-ben a Baden-Württemberg tartomány-beli Loffenauban született séf igazi szakmai tekintély, aki összességében 41 éven állt a Traube Tonbach Hotelt üzemeltető család alkalmazásában, és a Schwarzwaldstubében töltött negyed század alatt tett szert országos hírnevére, szakácsgenerációk sorát kinevelve a fekete-erdei szállodaegyüttes éttermében. 1993-ban szerzett konyhai csapatával három Michelin-csillagot az étteremnek, amit 2017-es távozásáig tartott is, ezzel az egy séf vezetése alatt a legtöbb éven át folyamatosan újra kiérdemelt három Michelin-csillagos minősítés rekordját tartva az országban.
2017-ben a szálloda vezetőségével összevesztek, és távozott a Schwarzwaldstube konyhájának éléről. A jó viszony néhány éve odalett tehát, de a tűzvész után mély együttérzéssel és korrekten nyilatkozott, nem elfeledve, hogy a legnagyobb szakmai sikerei a porig égett étteremhez köthetők.
Ennyi csak a tanulság: nem kevésbé megosztott a magyar, vagy éppen a brit vagy amerikai gasztronómiai élet sem, gondoljunk csak a tavalyi év Jamie Oliver étteremcsőd-sorozatát követő békejobbra Gordon Ramsay részéről az egykori rivális felé. A híradások szerint egyébként a tűzvész után Baiersbronn többi vendéglátósa, vagyis a konkurencia ott segít a Schwarzwaldstube tulajdonosainak, ahol tudnak.
A Traube Tonbach hotelkomplexum – amelyben az étterem üzemelt – családi tulajdonban áll, és immár a hetedik generáció vezeti. Heiner Finkbeiner szállodatulajdonos tökéletesen érthető módon csüggedten, de azzal a szilárd elhatározással beszél a jövőről, miszerint kétség nem fér hozzá, hogy az éttermet újjáépítik, és emlékeztetett arra, hogy a Traube Tonbach 230 éves története során jó pár csapás érte már őket.
Az étterem minden tárgya a tűz martaléka lett, egyedül a borospince menekült meg. Egyelőre bemenni sem lehet a maradványok közé az omlásveszély miatt. Finkbeiner eltökélte, hogy az éttermet modern formában újjáépítik, és összesen egy évet adnak magunknak arra, hogy újra hozzák a három Michelin-csillagos nívót.