Hirdetés
Hirdetés

Így is lehet... Összeveszésük után is részvétét fejezte ki a leégett 3 Michelin-csillagos exséfje

SZERZŐ: DiningGuide
2020. január 9.
A hétvégén leégett 3 Michelin-csillagos Schwarzwaldstube legendás exséfjének reakciója és az étterem jövője a témánk.
Hirdetés

Magyar hasonlattal nehéz lenne megvilágítani azt a megrázkódtatást (Porig égett a 3 Michelin-csillagos Schwarzwaldstube), amit a szombatról vasárnapra virradó tűzvész jelent a német gasztronómiának. A 83 milliós lakosságú, hatalmas országnak tíz háromcsillagos étterme volt hétvégig, most már csak kilenc. Tudvalevő, hogy három Michelin-csillagos éttermek komoly presztízst és óriási vonzerőt jelentenek nemzetközi szinten is a vendégek számára. Ha csak a Michelin-kalauz hivatalos ajánlását nézzük, ezek olyan szolgáltatást – szebb kifejezéssel: élményt – nyújtó éttermek, amelyek miatt érdemes akár kerülőt tennünk utazásaink során. Az életvitelszerűen gourmet éttermeket látogatók pedig kifejezetten egy-egy ilyen élmény miatt utaznak el akár távoli helyekre is.

Nem csoda tehát, ha a német sajtóban azóta is sorra látnak napvilágot cikkek az eset kapcsán. Mi most csak két momentumot emelnénk ki.

 

Harald Wohlfahrt személyét nehéz volna egy hazai séféhez hasonlítani, hogy érzékeltessük a német gasztronómiában betöltött szerepét. Az 1955-ben a Baden-Württemberg tartomány-beli Loffenauban született séf igazi szakmai tekintély, aki összességében 41 éven állt a Traube Tonbach Hotelt üzemeltető család alkalmazásában, és a Schwarzwaldstubében töltött negyed század alatt tett szert országos hírnevére, szakácsgenerációk sorát kinevelve a fekete-erdei szállodaegyüttes éttermében. 1993-ban szerzett konyhai csapatával három Michelin-csillagot az étteremnek, amit 2017-es távozásáig tartott is, ezzel az egy séf vezetése alatt a legtöbb éven át folyamatosan újra kiérdemelt három Michelin-csillagos minősítés rekordját tartva az országban.

Harald Wohlfahrt / Kép forrása: J. H. Janßen Wikipedia.org

2017-ben a szálloda vezetőségével összevesztek, és távozott a Schwarzwaldstube konyhájának éléről. A jó viszony néhány éve odalett tehát, de a tűzvész után mély együttérzéssel és korrekten nyilatkozott, nem elfeledve, hogy a legnagyobb szakmai sikerei a porig égett étteremhez köthetők.

Ennyi csak a tanulság: nem kevésbé megosztott a magyar, vagy éppen a brit vagy amerikai gasztronómiai élet sem, gondoljunk csak a tavalyi év Jamie Oliver étteremcsőd-sorozatát követő békejobbra Gordon Ramsay részéről az egykori rivális felé. A híradások szerint egyébként a tűzvész után Baiersbronn többi vendéglátósa, vagyis a konkurencia ott segít a Schwarzwaldstube tulajdonosainak, ahol tudnak.

Hirdetés
View this post on Instagram

Throwback Thursday on a Sunday, for a sad occasion. Last night, the initial building of Hotel Traube Tonbach in Baiersbronn, Germany, which housed the 3-Michelin starred restaurant Schwarzwaldstube as well as the restaurants Köhlerstube and Bauernstube, burned down completely. According to media reports, fortunately nobody was injured, but the material and immaterial damage is enormous. The Schwarzwaldstube is - not only for me - the epicentre of top German gastronomy: no other restaurant in Germany has produced more outstanding chefs, sommeliers and hosts. For me personally, the Schwarzwaldstube has been the absolute benchmark in terms of culinary excellence and hospitality, as demonstrated on that 15 September 2016, on which the attached photos were taken. On that day, everything was just perfect: the performance of the kitchen team, then under the direction of legendary Head Chef Harald Wohlfahrt and his successor Thorsten Michel, the outstanding, cordial service by the service team headed by David Breuer and, of course, the great wine service by sommelier Stéphane Gass. Unfortunately, this was my last visit to the Tonbach valley so far. A little more than a week ago, I talked to a friend about whether we would be able to make our planned joint visit in 2020 a reality. We'll now have to wait until after the reconstruction. Until then I wish the Finkbeiner family and the entire team of Traube Tonbach much strength and bon courage. #foodie #food #foodporn #instafood #foodlover #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodgram #foodpics #foodpic #foodpost #nomnom #chefsofinstagram #finedining #michelichelinstar #threemichelinstars #troisetoiles #michelin #michelinguide #guidemichelin #michelinrestaurant #mystorywithmichelin #gaultetmillau #gaultmillau #schwarzwaldstube #traubetonbach #haraldwohlfahrt #thorstenmichel #stephanegass

A post shared by Dirk Eisel (@dirkeisel) on

A Traube Tonbach hotelkomplexum – amelyben az étterem üzemelt – családi tulajdonban áll, és immár a hetedik generáció vezeti. Heiner Finkbeiner szállodatulajdonos tökéletesen érthető módon csüggedten, de azzal a szilárd elhatározással beszél a jövőről, miszerint kétség nem fér hozzá, hogy az éttermet újjáépítik, és emlékeztetett arra, hogy a Traube Tonbach 230 éves története során jó pár csapás érte már őket.

Az étterem minden tárgya a tűz martaléka lett, egyedül a borospince menekült meg. Egyelőre bemenni sem lehet a maradványok közé az omlásveszély miatt. Finkbeiner eltökélte, hogy az éttermet modern formában újjáépítik, és összesen egy évet adnak magunknak arra, hogy újra hozzák a három Michelin-csillagos nívót.

Egy másik békejobb története tavalyról:

Forrásaink voltak 1, 2.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram