A Magyar Haltani Társaság idén 11. alkalommal hirdette meg az év hala szavazást. Az előző években gasztronómiai értelemben kevésbé ismert és preferált halak kerültek ki győztesként, tavaly a vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus), 2018-ban a balin (Aspius aspius) lett az év hala. Idén közel 15 ezren voksoltak, fölénnyel győzött a süllő, amely mind a vendéglátásban, mind az otthonokban kedvelt halfajta. Egy kis kedvcsináló következik hozzá!

- A süllőt (Sander lucioperca) az itthon is élő ragadozófajták közül a legnemesebbnek tartják a horgászok és szakácsok egyaránt.
- Másfél-két kilogrammos súlya felett fogasnak nevezik, vagy süllőfogasnak, de ugyanarról a halfajtáról van szó.
- Ahogyan az természetes, a folyami süllők húsa izmosabb és kevésbé zsírosabb, a tavakben tenyészőké lágyabb.
- Az omlós húsú balatoni süllő fogalom a gasztronómiában.
- Klasszikus, legegyszerűbb ("balatoni") készítési módja szerint egyben sütik ki, tepsiben vagy serpenyőben.
- Az egybensütés nagy előnye, hogy könnyen eltávolítható, a húsától jól elkülöníthető a gerincoszlopa és az oldalszálkái, egyszóval nem kell a szálkákkal bajlódnunk.
- Egybensütéskor a fejét is rajta szokták hagyni, egyedül a tűéles fogaival kell vigyázni. Gyakran sütik citrommal a szájában.

- Húsa enyhén édeskés, jó ízű.
- Filézve süllőpatkóként szokták kínálni.
- Azok is szívesen készítik otthon vagy rendelik étteremben, akik nem viselik jól az édesvízi halak jellegzetes szagát, a süllővel nincs ilyen probléma!
- Süllőre fel!
Kis Sándor pedig mutatja is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.