Gyakran éri gúnyolódás azokat a vegetariánusokat és vegánokat, akik keresik a növényi opciót az egykori húsos kedvenceikre, pedig némi empátiával meg lehet érteni, hogy az állati részek megevéséről lemondóknak is hiányoznak a szaftos sült húsok és hamburgerek, netán a pörkölt vagy a brassói. A híres tofumegoldások olykor hírhedten rosszul sikerülnek – tisztelet a kivételnek –, a nemrég (vegán) divatba jött, a hús textúráját imitáló jackfruit gyümölcs pedig akár fél-egy napos pácolási macerát is megér, hogy a pulled pork szendvics adta élményt idézze meg egy húsfűszerezést kapott, jackfruittal jól megtömött buci.
Aki tehát nyitott az efféle játékosságra a konyhában, fellelkesülhet a bacon ízű gomba hallatán. A Sonoran Mushroom Company egy családi vállalkozás az Arizona állambeli Tucson városában.
"Ha egy kis olívaolajon sóval megfuttatjuk, valóban szalonna íze van" – állítja John Jacobs tulajdonos. A húsmentes konyhában leggyakrabban használt portobello gomba ízével ellentétben ez valóban zsíros húsra vagy szalonnára emlékeztető textúra.
Egy doboz körülbelől 1500 forintba kerül a különlegességből, ami az etikai okokból húst kerülő, egykori baconkedvelőknek igazi csemegét jelenthet. A hangsúlyozottan természetes úton, beltéri egységben termesztett gomba körültekintő gondozást igényel, hogy valóban olyan "húsos", szaftos legyen megsütve, akár egy állati termék. A Sonoran Mushroom Company egy sor másik gourmet gombát termeszt még, de napjaink trendjeit ismerve talán érthető, hogy éppen a húsízt ilyen intenzíven megidéző fajtájuk okozza a legnagyobb a izgalmat a vevők körében.