Hirdetés
Hirdetés

Idén Alex Atala gasztronómiai konferenciája is máshogy zajlik

SZERZŐ: DiningGuide
2020. november 16.
Az Alex Atala által alapított FRUTO gasztronómiai szimpózium 2020-ban São Paulo városából az online térbe költözik.
Hirdetés

A San Sebastián-i Gastronomikát idén 22. alkalommal, azonban először rendezték meg online. A brazil FRUTO követi a baszk előd példáját – tudhatjuk meg a Finedininglovers híradásából.

A 2018-ban debütált FRUTO konferenciát Alex Atala fémjelzi. A brazil séflegendát nevezték már a gasztronómia punkjának, a brazil konyha nagykövetének, és számos más jelzőt szívesen aggat rá a sajtó a Atalára, akinek már akkor feltűnő volt a külseje, amikor ez még nem volt divat a séfek körében. A Brazíliában született szakács és étteremtulajdonos úgy vált – a saját definíciója szerint – Amazónia ízei és gasztrohagyományai hírvivőjévé, hogy ő maga ír és palesztin felmenőkkel büszkélkedhet.

Hirdetés

Amazóniát azonban ő tette fel a modern gasztronómia térképére, éttermét, a D.O.M.-ot pedig a World's 50 Best Restaurants világranglistájának 4. helyére 2012-ben. Egy évre rá a Time Magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta, megfejelve a címlappal, amelyen a százas listán szereplő két másik séf, David Chang és René Redzepi társaságában szerepelt. Atala végérvényesen kikerült a séf szerepből, hírnevét viszont nem váltotta aprópénzre, társadalmi szerepvállalása valóban René Redzepiéhez vagy a Spanyolországból Amerikába vándorolt José Andrés-éhez fogható.

Alex Atala és Felipe Ribenboim éttermi szakember és kulturális szervező 2018 óta szervezik a FRUTO-t. Olyan témák köré építik a szakmai szimpózium felvetéseit, mint a kultúrantropológia, oktatás és más politikai kérdések, élelmiszerinnovációk, élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem. Hasonló tehát a René Redzepi-féle MAD Symposiumhoz, csak éppen nem dán, hanem a hatalmas és sok tekintetben felfedezetlen Dél-Amerika növény- és állatvilága, étkezési kultúrája és mindennek az állammal való párbeszéde köré szervezve.

„A FRUTO az ételek megújult szemléletében az első mérföldkő szeretne lenni, hogy megismertessen a legújabb ötletekkel, egymástól eltérő szemléletekkel és valós élményekkel. Az étel kultúra. Az étel a társadalmi változások hatékony eszköze. Az étel a legkiterjedtebb szociális háló a világon" – áll bemutatkozásukban.

A gasztronómia mint az átváltozás eszköze

Ezt az összegző címet kapta az idei szimpózium. Már ez alapján sejteni lehet, hogy az egész bolygót fenyegető klímakatasztrófa generálja a felvetéseket, az egyébként is súlyos kérdéseknek pedig még sötétebb tónust ad az idei világjárvány.

Ez indokolja az online közvetítést is. Habár eddig is elérhetőek voltak a konferencián elhangzott előadások YouTube-on, ebben az évben közönség nélkül rendezik meg a FRUTO-t, ezzel is külön hangsúlyt adva a rendezvénytémák létjogosultságának és aktualitásának.

A FRUTO honlapja itt elérhető.

Itt lehet regisztrálni az online közvetítésre!
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram