Hirdetés

Idén a Balaton – szezonindító szemezgetés a régió új éttermeiből

2025. június 12.
Egyre izgalmasabb a Balaton gasztronómiai szcénája, egy-egy ebédre vagy vacsorára is érdemes vonatra szállni vagy kocsiba ugrani, ha szeretnénk valami különlegeset és jót enni a vízpart közelében. Idén is számos új hellyel gazdagodott a régió, halsütödétől kezdve Gelencsér Janka és Csillag Richárd új helyén át Mede Ádám és Rácz Jenő étterméig.
Hirdetés

Lokal at the Lake – Szezonalitás, karakter és közérthetőség a Balaton partján

A fonyódi Lokal at the Lake, Gelencsér Janka és Csillag Richárd új közös étterme, ami részben az egykori Lokal47 koncepciójára is támaszkodik.  Az étterem a szezonalitásra, a helyi termelőkkel való együttműködésre épít, és small plate kínálattal várja a vendégeit egy karnyújtásnyira a Balaton partjától.

A Lokal at the Lake csapata.

Kétféle étlappal dolgoznak, igazodva a vendégkör és a napszak elvárásaihoz:

A “small plate” kínálat egy letisztultabb, kifinomultabb válogatás, amelyet hétköznap esténként 18 órától, valamint hétvégente egész nap kínálnak. Az induló menüben olyan kedvencek szerepelnek, mint a dödölle saját érlelésű mangalicasonkával, gévagomba, hátszín, vagy harcsa Keszthelyről – mindez a kéthelyi Lokal 47 klasszikusainak tökéletesített változata. A “daily lokal” ajánlat hétköznap napközben érhető el, és olyan közérthető, de minőségi fogásokat tartalmaz, mint a harcsakrokett, rántott vadmalac, könnyű levesek, vagy csirkemájpástétom. Ez a kínálat azokat célozza meg, akik egy laza ebédre vagy gyors falatra térnek be a Balaton partjáról.

Cím: Fonyód, Thököly u. 98, 8640


Mede by Adam Mede

Mede by Adam Mede – Szabadtűzi konyha és örömfőzés

A Mede by Adam Mede egy izgalmas, új gasztronómiai műhely Badacsony szívében, a Park utca 4. szám alatt, amely Mede Ádám saját vízióját testesíti meg. Az étterem nemcsak a séf jól ismert signature fogásaira épül, hanem egy szabadtűzi konyha kreatív játszótereként is működik, ahol a grill, a szmóker és a bogrács dominál. Mede Ádám célja egy olyan kötetlen, mégis átgondolt gasztrotér létrehozása volt, amely szakít a hagyományos fine dining formákkal, és helyette az ősi, nyílt lángú főzés karakterét állítja a középpontba. „A füst, a tűz és a fával való főzés olyan ízt ad, amit semmi más nem tud visszaadni” – vallja. Az étlap alapját a bodag – egy lepényszerű kenyérféle – és néhány markáns fogás alkotja, mint például a kolbászos-szardellás kenyérlángos, a roppanós lágy krokett étel füstölt paprikával,  Balaton sajttal, Ozsvárt-féle bivalykolbásszal, valamint szardella majonézzel és chimichurrival. Az étterem családi vállalkozásként működik: Ádám testvére vezeti a pályát és a vendégteret, míg ő maga a konyhai kreatív folyamatokért felel.

Cím: Badacsonytomaj, Park u. 4, 8261


SHO Placc

A SHO PLACC terrace bar 2025 áprilisában nyílt meg a Tihanyi PIAC placcon, a Balaton egyik meghatározó közösségi terében. Az étterem laza, vízpartra hangolt atmoszférát képvisel, ugyanakkor elkötelezett a magas minőség iránt.

A SHO PLACC a piaci gasztronómiát ötvözi modern street food elemekkel, brunch jellegű kínálatában szerepelnek klasszikus és újragondolt fogások: rántották, hamburgerek, pulled pork szendvicsek, saláták és könnyű harapnivalók. A vegetáriánus és egészségtudatos választék is hangsúlyos. A kínálatot prémium pezsgők és kávék egészítik ki.

Cím: Tihany, Rév u. 4. 8237


A Süllői értekezlet kínálatából.

Süllői értekezlet – Magyar halak, balatoni stílusban

A Süllői Értekezlet a Tihanyi PIAC placcon működő halsütő, amely kizárólag magyar halakkal dolgozik. Kínálatában ropogós bőrű süllő, paprikás lisztben sült keszeg, harcsás fish & chips, valamint klasszikus, minőségi halászlé szerepel.

A helyszín a balatoni gasztronómia egyik új fókuszpontja: közvetlen, letisztult, szakmailag megalapozott. A fogások retró ihletésűek, street food elemekkel kiegészítve, a balatoni halas hagyományok friss, korszerű újraértelmezésével.

A Süllői Értekezlet nemzetközi helyettesek helyett hazai alapanyagot kínál – friss süllőt, nem hekket.

Cím: Tihany, Rév u. 4, 8237


Ypsilon Tihany by Rácz Jenő – Fine dining helyett házias ízek

Az idei Gourmet Fesztiválon debütált Rácz Jenő legújabb étterme, az Ypsilon, ami a Costes Csoport legújabb egysége az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén. Az étterem induláskor viszonylag szűk, de a nyár első hetei során fokozatosan bővülő étlappal várja a vendégeket. Rácz Jenő ezúttal háziasabb, magyarosabb fogásokkal készül, bisztró megközelítésben. A levesek és előételek között megtalálható marhapofa gulyás, kacsamáj céklával, paszternákkal és ribizlivel, valamint valains spárga mangalica sonkával. A főételeknél négy fogás közül választhatunk: hortobágyi húsos palacsinta, kacsacomb, pisztráng, illetve vajban sült rántott hús. A menüt két desszert, madártej és dobostorta zárja.

Cím: Alsóörs, Szerdahelyi utca 8226 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram