Hirdetés
Hirdetés

"Hygge" az asztalnál – mit érdemes ellesni a boldog dánoktól?

2017. július 17.
Egyre gyakrabban hallani a dán "hygge" kifejezést. Mondhatjuk, hogy az egész világot izgatja, vajon mit is csinálnak olyan jól a dánok, amiért évről évre a földkerekség legboldogabb nemzeteinek dobogósai között találjuk őket. De mi is tulajdonképpen a hygge?
Hirdetés

Az ENSZ kezdeményezésére készült el idén tavasszal már ötödik alkalommal az a nemzetközi jelentés, amely a Föld nemzeteinek boldogságszintjét kutatja. A skandináv országok mindig tarolnak, a tavalyi első helyezett Dániát idén pont beelőzte Norvégia, de Izland és Finnország is mindig ott van az élbolyban.

A dán titok

Egy rakás könyv és tanulmány foglalkozik a "dán titokkal", már magyar nyelven is elérhető irodalom a témában, a gyereknevelési szokásaiktól a hygge életerézés bemutatásáig.
Olyan, a hollywoodi filmek és Walt Disney mesék üzenetével szembemenő filozófiát vallanak, ami szerint nem a happy end az egyedül üdvözítő a filmekben és mesékben (és az életben). Szerintük nem az tesz jót a gyerekeknek sem, ha elkenjük előlük a valóságot. Nagyon jók továbbá a dolgok "átkeretezésében", azaz a negatív helyzetek teljes újraértékelésében, és mindenben megkeresni az előnyt, a tanulságot, a pozitívumot. Egyszóval tudatosan igyekeznek mindennek megtalálni a jó oldalát, és a figyelmüket arra irányítani.

A meghittség művészete

Na és akkor jöjjön a hygge [hügge]. Próbálták már sokféleképpen kifejezni a rövid szót: nevezték már a

lélek otthonosságának vagy a megnyugtató környezet élvezetének

is. Meik Wiking: The Little Book of Hygge című könyve is éppen erről szól, és kiemelt téma benne az étkezés.


A jó ételek szeretete, a közös étkezések fontossága, a jó receptek. A fogyasztói társadalomban oly sokat kritizált karácsony szépségéről is szó esik benne, hiszen ha nem a vásárlásőrületre és rohanásra koncentrálunk, hanem a szeretteinkkel töltött minőségi időre, máris nem a stressz és pénzköltés áll a fókuszban.

“Aggódj kevesebbet, reménykedj többet;
egyél kevesebbet, rágj többet;
panaszkodj kevesebbet, lélegezz többet;
beszélj kevesebbet, mondj többet;
utálkozz kevesebbet, szeress többet;
és az életben minden jó dolog a tiéd lesz.”
(Svéd közmondás)

Pszichológiai tény, hogy a társas kapcsolataink minősége is meghatározza a lelki állapotunkat. A hygge fogalmát olyan eseményekkel szokták körülírni, mint amikor például áthívunk egy ismerőst, barátot egy kávéra, süteményre, és egymásnak szenteljük az időnket. Fontos eszközei a bensőséges hangulat megteremtésének

a szűrt fény, akár a gyertyafény, a finom illatok, az igazi ízek, és külön értékkel bír a saját kezűleg alkotott étel, ital, amelyek szintén a szeretet és a figyelmesség kifejezőeszközei.

Ami igazán példaadó lehet, az az, hogy a dánok is éppúgy a fogyasztói társadalom részesei, tehát nem egy messzi, egzotikus törzs életmódját mutatják fel előttünk. Nekik is megvan a gondjuk-bajuk, ráadásul még az éghajlatuk is elég rettenetes, de mindezt a "hygge" együttlétek alkalmával egyszerűen kizárják. A beszélgetéseik nem más emberek vagy a rendszer szidalmazásával telnek, hanem próbálják jól érezni magukat egymás társaságában. Nem találták fel a spanyolviaszt, de azért lenne mit tanulnunk tőlük.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram