Az idei The World's 50 Best Restaurants gálán életműdíjjal jutalmazták Heston Blumenthalt. Vajon mit tartogat még a világ számára az őrült zseni karakterére az ikonikus szemüveggel kicsit rá is játszó gasztroinnovátor?
Nem sok olyan szakácsot találni, aki olyan hatással volt a világ konyhaművészetére, mint Heston Blumenthal. Az Egyesült Királyság „őrült professzora” több száz csúcstechnológiai újításért felel a gasztronómiában. De munkásságát közel nem csak az a kiváltságos kör ismeri el, akiknek volt szerencséjük Bray-ben, a Londontól fél órányira lévő jómódú falu éttermében, a Fat Duckban enni.
Blumenthal befolyása messze meghaladja az éttermi világ felső köreit. Ami igazán megkülönbözteti másoktól, az, hogy komplex ötleteit és receptjeit azok számára is elérhetővé teszi, akik nem étkeznek rendszeresen luxuséttermekben.
A szakács több tucat televíziós műsorát szerte a világon sugározták, legutóbb a brit űrhajós, Tim Peake számára készített különleges ételeket, amelyeket magával vitt az űrbe, számos szakácskönyvet jelentett már meg, amelyekben bonyolult és professzionális konyhát igénylő technikáit leegyszerűsítve mutatja be. Ezek közül a leghíresebb a Heston otthon című könyve lett.
A tudományos szempontból megközelített étkezést népszerűsítő műsorai és könyvei idehaza is nagy népszerűségnek örvendenek. Az egyik hazai egyetem turisztikai tanszékének tanulmánykötetében például külön részt szenteltek a molekuláris gasztronómiának, melyet a természettudományos alapokra helyezett konyhaművészetet népszerűsítő brit sztárszakács munkásságával illusztráltak.
Egy igen mozgalmas időszak áll az idén 51 éves Blumenthal mögött. 2015-ben a Fat Duck hat hónapra ideiglenesen Ausztráliába költözött, ez alatt az idő alatt felújították és kibővítették azt a kis, rozoga házat, amely a legendás vendéglátóhelynek adott otthont, és ahol mindent újragondoltak. Az étkezés, amit nevezzünk inkább élménynek, a Fat Duckban ma már egyetlen elbeszélésre van felfűzve.
Fat Duck 2017
A mintegy 17 fogásos menü alapja egy mesebeli nyaralás. Az egyik ilyen show-elem az úgynevezett tenger hangja, amikor a tenger gyümölcseibe rejtett iPod játssza le a sirályok és az óceán hangját. Szintén különleges élményt jelent a bárányszámláló elnevezésű desszert, melyet úgy terveztek meg, hogy felidézze a babahintőporhoz kapcsolható íz- és illatélményeket, mindezt egy lebegő párnán felszolgálva.
A mindössze 40 férőhelyes Fat Duckban nagy kihívást jelent asztalt foglalni, de több más helyen is meg lehet kóstolni a világhíres szakács ételeit. A Londonban megnyitott Dinner by Heston Blumenthalban történelmi brit receptek alapján készült, egyedülálló ételeket kínálnak, ilyen a híres „húsgyümölcs”, amely egyben az Instagram egyik sztárja is. A séf két pubot is üzemeltet Brayban, továbbá a londoni Heathrow repülőtéren kínálja ételeit megfizethető áron, ezzel is esélyt adva, hogy a földi halandók is megkóstolhassák Blumenthal fogásait. Az olyan egyszerű(bbnek tűnő) ételekkel, mint a háromszor sütött krumpli bizonyítja, hogy nem csak a legelvontabb kompozíciókban tudja megcsillogtatni tudását.

Az autodidaktaként séffé lett Blumenthal természetesen egy rakás díjjal büszkélkedhet. A The World's 50 Best Restaurants listán 2005-ben a világ legjobb étterme díját érdemelte ki a Fat Duck, és ugyanezen a listán ötször került a második helyre a világ csúcséttermei között. A Fat Duck 1999-ben szerezte az első csillagát, 2002-ben a másodikat, 2004-től pedig a három Michelin-csillagos éttermek elitklubjába tartozik. Egyedül a 2016-os évben nem szerepelt a háromcsillagosok listáján, csak mert – mint említettük – felújították az éttermet, de idén ismét a Fat Ducké a három csillag. A londoni Dinner két Michelin-csillaggal rendelkezik, és 2012-ben újként szerepelt az élen a világ ötven legjobb éttermének listáján.

Hogy mindezek után Heston Blumenthal megtiszteltetésnek érzi-e az életműdíjat? Természetesen. Majd gyorsan hozzá is teszi, hogy a munkássága még messze van attól, hogy életműdíjas legyen.
„Úgy gondolom, az elmúlt húsz évben tanonc voltam. A munka még csak most kezdődik el” – véli Blumenthal.
Nincs kétség afelől, hogy a kísérleti konyhaművészetet Blumenthal tette igazán populárissá, azt azonban – főleg, nekünk magyaroknak – mindenképpen tudnunk kell, hogy a molekuláris gasztronómia atyja egy magyar születésű brit fizikus, Kürti Miklós volt. Kürti 1908-ban a zsidótörvények elől Párizsba menekült, és a Sorbonne-on szerzett diplomát. Nyugdíjba vonulása után Kürti Miklós egy fizikus szemével vizsgálta meg a főzés titkait. Úgy tartotta, hogy a konyhaművészet nem más, mint alkalmazott fizika és kémia.
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17