Hirdetés
Hirdetés

Húsz év után végre munkához lát: Heston Blumenthal

2017. június 21.
Az idei The World's 50 Best Restaurants gálán életműdíjjal jutalmazták Heston Blumenthalt. Vajon mit tartogat még a világ számára az őrült zseni karakterére az ikonikus szemüveggel kicsit rá is játszó gasztroinnovátor? Nem sok olyan szakácsot találni, aki olyan hatással volt a világ konyhaművészetére, mint Heston Blumenthal. Az Egyesült Királyság „őrült professzora” több száz csúcstechnológiai újításért […]
Hirdetés

Az idei The World's 50 Best Restaurants gálán életműdíjjal jutalmazták Heston Blumenthalt. Vajon mit tartogat még a világ számára az őrült zseni karakterére az ikonikus szemüveggel kicsit rá is játszó gasztroinnovátor?
Nem sok olyan szakácsot találni, aki olyan hatással volt a világ konyhaművészetére, mint Heston Blumenthal. Az Egyesült Királyság „őrült professzora” több száz csúcstechnológiai újításért felel a gasztronómiában. De munkásságát közel nem csak az a kiváltságos kör ismeri el, akiknek volt szerencséjük Bray-ben, a Londontól fél órányira lévő jómódú falu éttermében, a Fat Duckban enni.

A 2017-es díjátadón Melbourne-ben

Blumenthal befolyása messze meghaladja az éttermi világ felső köreit. Ami igazán megkülönbözteti másoktól, az, hogy komplex ötleteit és receptjeit azok számára is elérhetővé teszi, akik nem étkeznek rendszeresen luxuséttermekben.

A szakács több tucat televíziós műsorát szerte a világon sugározták, legutóbb a brit űrhajós, Tim Peake számára készített különleges ételeket, amelyeket magával vitt az űrbe, számos szakácskönyvet jelentett már meg, amelyekben bonyolult és professzionális konyhát igénylő technikáit leegyszerűsítve mutatja be. Ezek közül a leghíresebb a Heston otthon című könyve lett.
A tudományos szempontból megközelített étkezést népszerűsítő műsorai és könyvei idehaza is nagy népszerűségnek örvendenek. Az egyik hazai egyetem turisztikai tanszékének tanulmánykötetében például külön részt szenteltek a molekuláris gasztronómiának, melyet a természettudományos alapokra helyezett konyhaművészetet népszerűsítő brit sztárszakács munkásságával illusztráltak.

Egy igen mozgalmas időszak áll az idén 51 éves Blumenthal mögött. 2015-ben a Fat Duck hat hónapra ideiglenesen Ausztráliába költözött, ez alatt az idő alatt felújították és kibővítették azt a kis, rozoga házat, amely a legendás vendéglátóhelynek adott otthont, és ahol mindent újragondoltak. Az étkezés, amit nevezzünk inkább élménynek, a Fat Duckban ma már egyetlen elbeszélésre van felfűzve.

Fat Duck 2017

A mintegy 17 fogásos menü alapja egy mesebeli nyaralás. Az egyik ilyen show-elem az úgynevezett tenger hangja, amikor a tenger gyümölcseibe rejtett iPod játssza le a sirályok és az óceán hangját. Szintén különleges élményt jelent a bárányszámláló elnevezésű desszert, melyet úgy terveztek meg, hogy felidézze a babahintőporhoz kapcsolható íz- és illatélményeket, mindezt egy lebegő párnán felszolgálva.

Fat Duck Instagram


A mindössze 40 férőhelyes Fat Duckban nagy kihívást jelent asztalt foglalni, de több más helyen is meg lehet kóstolni a világhíres szakács ételeit. A Londonban megnyitott Dinner by Heston Blumenthalban történelmi brit receptek alapján készült, egyedülálló ételeket kínálnak, ilyen a híres „húsgyümölcs”, amely egyben az Instagram egyik sztárja is. A séf két pubot is üzemeltet Brayban, továbbá a londoni Heathrow repülőtéren kínálja ételeit megfizethető áron, ezzel is esélyt adva, hogy a földi halandók is megkóstolhassák Blumenthal fogásait. Az olyan egyszerű(bbnek tűnő) ételekkel, mint a háromszor sütött krumpli bizonyítja, hogy nem csak a legelvontabb kompozíciókban tudja megcsillogtatni tudását.

Az autodidaktaként séffé lett Blumenthal természetesen egy rakás díjjal büszkélkedhet. A The World's 50 Best Restaurants listán 2005-ben a világ legjobb étterme díját érdemelte ki a Fat Duck, és ugyanezen a listán ötször került a második helyre a világ csúcséttermei között. A Fat Duck 1999-ben szerezte az első csillagát, 2002-ben a másodikat, 2004-től pedig a három Michelin-csillagos éttermek elitklubjába tartozik. Egyedül a 2016-os évben nem szerepelt a háromcsillagosok listáján, csak mert – mint említettük – felújították az éttermet, de idén ismét a Fat Ducké a három csillag. A londoni Dinner két Michelin-csillaggal rendelkezik, és 2012-ben újként szerepelt az élen a világ ötven legjobb éttermének listáján.

Hogy mindezek után Heston Blumenthal megtiszteltetésnek érzi-e az életműdíjat? Természetesen. Majd gyorsan hozzá is teszi, hogy a munkássága még messze van attól, hogy életműdíjas legyen.

„Úgy gondolom, az elmúlt húsz évben tanonc voltam. A munka még csak most kezdődik el” – véli Blumenthal.

Nincs kétség afelől, hogy a kísérleti konyhaművészetet Blumenthal tette igazán populárissá, azt azonban – főleg, nekünk magyaroknak – mindenképpen tudnunk kell, hogy a molekuláris gasztronómia atyja egy magyar születésű brit fizikus, Kürti Miklós volt. Kürti 1908-ban a zsidótörvények elől Párizsba menekült, és a Sorbonne-on szerzett diplomát. Nyugdíjba vonulása után Kürti Miklós egy fizikus szemével vizsgálta meg a főzés titkait. Úgy tartotta, hogy a konyhaművészet nem más, mint alkalmazott fizika és kémia.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram