A cél nem az volt, hogy órákig tartó főzőmaratont vagy tucatnyi vendégre szabott fogásokat kapjunk. Inkább olyan menüsorokat kerestünk, amiket egy kisebb társaságra könnyedén össze lehet állítani – mégis van bennük egy kis különlegesség, csavar vagy személyes történet. Tojás, sonka, torma, friss zöldek – ismerős alapok, új megközelítésben.
Akács István, a Pajta séfje arról mesélt, hogy egy húsvéti baráti összejövetelre egy könnyed, mégis izgalmas előétellel indítana, de utána – ahogy az a legtöbb baráti találkozón lenni szokott – inkább többféle, az asztalra szimultán tálalt ételben gondolkodna. „Hiszem, hogy az ilyen alkalmak lényege az együttlét, az asztalt körbeülve, tányérokat cserélgetve zajló, kötetlen étkezés. A végére természetesen nem maradhatna el egy jó desszert sem.” Az előétel egy bugyantott tojás lenne hollandi mártással, pirított, medvehagymás karalábé raguval, a tetején egy kis puffasztott hajdinával. „A főételek között biztosan helyet kapna a nagymamám kalácsban sült, főtt sonkája – számomra ez az, ami igazán megtestesíti a húsvét ízét. Emellett készítenék sertésvagdaltat, krémes burgonyapürével, valamint egy tojássalátát is. Az asztalra kerülne ecetes torma, ropogós hónapos retek, friss újhagyma és egy jóféle kovászos kenyér.” Desszertnek répatortát készítene, amiről úgy gondolja, hogy mindig telitalálat.

Kulcsár Alex, a Teyföl séfjében a kérés a gyerekkorát idézte fel, amikor a nagymamájához mentek locsolkodni. „Klasszikus kiskatonák, főtt sonkával, szelet tojással, csemegeuborkával, amit megkoronáznék egy kis piros arannyal, illetve egy pici, gondosan letépett petrezselyemmel. Ebből bármennyit meg tudnék enni, nagyjából ezer darab mini fasírt kíséretében, így magam részéről egy ilyen menünek örülnék leginkább.” Ha pár barátot látna vendégül, akkor mindezt annyiban módosítaná, hogy hogy megfőzne egy kötözött sonkát de úgy, hogy essen szét nyugodtan. „Széttépkedném, és nagyon jó minőségű kovászos kenyérre tenném, amit jelenleg a Gólyafészek Kenyerezőből szoktam beszerezni. Megkenném egy házi, majonézes, sült fokhagymás krémmel, amire raknék innen, a Szentendrei-szigetről bio orientál mixet – ami egy vegyes ázsiai mini saláta mix. Egy kis biotojásból csinálnék egy jó vajas, füstölt Fajszi Paprikás tojáskrémet, és van egy mangós-habanero szósz, ami szintén itt, a szigeten, a Rozi Konyhájának a terméke – azzal bolondítanám meg. És már lehetne is enni” – részletezte Alex.

„Ezek azok, amiket én készítenék el, de van egy B-opció is, amikor szólnék a Sonkásnál a barátomnak, Kirjakopulosz Alexnek, hogy tudunk-e grillre való kolbászt tölteni, úgy, hogy legyen benne füstölt főtt tarja, mangalica darálthús, aszalt paradicsom és cheddar. Ha a válasz igen, akkor füstölhet a grill és a fehér fröccs, és mehetnek fel a kolbászkák a rácsra. A már fent említett kenyérbe tölteném bele tojáskrém alappal, savanyított lilahagymával és friss salátával.”
A Teyföl séfje készítene babgulyást is – szigorúan bográcsban –, de elmondása szerint ezt leginkább már az ünneplést követő napra időzítené, hiszen sok tejföllel, ecettel és friss lilahagymával kiváló lehet a másnaposság enyhítésére.
Borítókép: Pajta
Fotók: Pexels
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.