Huevos rotos con jamón – spanyol húsvéti recept a Padrontól

2025. április 19.
„Tojás, sonka, sajthab – húsvét spanyol módra. A húsvéti időszak ízei – tojás, sonka, burgonya – ebben a fogásban egyszerre ismerősek és meglepőek. A célunk az volt, hogy megtartsuk a szezon alapízeit, de friss, könnyed formában mutassuk meg őket. A krémes sajthab, a lassan készült tojás és a ropogós sonka együtt egy modern, mégis ismerős tányért alkotnak”– meséli Boros András, a Pitpit operatív séfe. A receptet a tapas bárnál korábban közel 2 évet eltöltő Garai Ádám alkotta meg.

Recept

Sajthab (szifonhoz):

  • 300 g tej
  • 50 g burgonya
  • 25 g vaj
  • 70 g kecskesajt
  • pár csepp citromlé

A burgonyát a tejjel és vajjal puhára főzzük. Hozzáadjuk a kecskesajtot, leturmixoljuk, sózzuk, végül pár csepp citromlével frissítjük. Szűrés után szifonba töltjük, két patront engedünk bele.

Tojás (sous vide):
63 °C-on 90 percig készítjük, majd lehűtjük. Így lesz igazán lágy és krémes az állaga.

Ropogós burgonya:
A burgonyát apró kockákra vágjuk, 160 °C-os olajban aranybarnára sütjük, majd papíron leitatjuk.

Sonkachips:
Vékonyra szeletelt ibérico sonkát 160 °C-on, sütőpapíron kb. 10 percig sütünk, míg ropogós lesz.

Tálalás:
Egy adag sajthabot nyomunk a tányérra, erre kerül a tojás, majd a burgonyakockák és végül a sonkachips. Egyszerű, mégis ünnepi – pont, ahogy szeretjük.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram