Hirdetés
Hirdetés

Horizont és Szimply: akik felismerték, hogy a házhoz szállítás nem csak a belvároshoz szól

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2021. január 21.
Mit tehet egy kifejezetten reggelikkel és hétvégi brunch ajánlatokkal foglalkozó hely most, az étteremzárások és házhoz szállítás érájában? Érdemes-e komplett reggeliket kiszállítani és elég-e a belvárosra korlátozódni, vagy meg kell célozni az agglomerációt is? Hasonló kérdésekre kerestük a választ, amikor Bajkó Péterrel, a Kontakt, a Szimply és a Horizont tulajdonosával beszélgettünk.
Hirdetés

A csúcséttermek szegmensét említjük a legtöbbet, mint a legjobban őket tépázza meg a mostani megváltozott világ, hiszen az elegenciát nehéz bedobozolni. Szerencsére azonban mára több olyan éttermet is üdvözölhetünk, melyeknek sikerült úgy adaptálódniuk a járványhelyzethez, hogy ne veszítsék el karizmájukat, presztízsüket és vendégkörüket.

Folyamatos tesztelésben vagyunk mi is, és örömmel látjuk, hogy bőven vannak nyugat-európai szinten teljesítő helyek, és ami a legfontosabb: koncepciók. Akik rendszerben gondolkodnak, azok egyértelműen színvonalasabb és hitelesebb szolgáltatást tudnak nyújtani.
Horizont, "békeidőben" Fotó: Nagy Domokos

A belváros megannyi kávézója/reggelizője között mindig jól teljesített a Röser-udvar 2016-ban nyílt Szimplyje, illetve a néhai körúti mozi helyén kialakított 2019-es nyitású Horizont is. Specialty kávé, tudatosabb édes és sós gurmé reggelik, smoothie-k, elnyújtott hétvégi lakomák kreatív műhelyeiről beszélünk, amolyan kozmopolita gondolkodású helyekről. Kicsit Berlin, kicsit Melbourne, de még Kalifornia is megjelenik a szellemiségben és interpretációban. Ez rendszerint nagyon tetszik az itt élő expatoknak, a világlátott hipsztereknek, fiatal külföldieknek, hiszen ismerős lehet a hangulat és kínálat az elmúlt évek utazásairól. Viszont a külföldiek felszívódtak, a világlátott belvárosi fiatalok pedig nagyon élik a "karanténkonyhát", és spórolósra vették a figurát, hogy a világ gyógyulása után azonnal kereket oldhassanak.

Ilyen egy szombati brunch a Horizontban Fotó: Nagy Domokos

"A Szimply tavasszal teljesen bezárt, májusban nyitottunk újra. A piaci helyzet változott, ehhez alkalmazkodtunk mi is: meghagytuk a kifinomult konyhatechnológiákat, de egy kicsit egyszerűbbre húztuk az étlapot, közérthetőbb reggeliket készítettünk, elérhetőbb áron — a high end reggelik helyett a comfort food lett a meghatározó a kínálatunkban. Minek szofisztikáljuk túl, ha arra nincs most igény? Nem szerettünk volna makacskodni, igazodtunk a szituációhoz" — mesélte Bajkó Péter, az említett reggelizők és a Kontakt specialty kávézó tulajdonosa.

Immár dobozokban Fotó: Nagy Domokos

Elindultak ebédekkel, meghosszabbították a nyitvatartást, és vacsorákat is készítettek, hogy foglalkoztatni tudják a személyzetet, és legalább lélegezzenek a vállalkozások. Viszont akadályokba ütköztek: olyan barikádokba, amelyekbe a többi étterem is. Nincs elegendő rendelés, csak akkor lódul meg a forgalom, ha a rendelős applikáción éppen kiemelésben vannak, teljesen hektikus ezért az egész működés. Ráadásul a kiszállító cégek vállalt hatókörén túlra nem tudnak nyújtózkodni.

Készülődnek a boxok Fotó: Nagy Domokos

"Több beszélgetés, latolgatás, tervezés után jutottunk arra, hogy a mi célközönségünk nem feltétlenül csak ott él, ahová mi el tudjuk juttatni az ételeinket. Miért ne rendelhetnének tőlünk Budafoktól, Dunakesziről vagy Kispestről? Mindenki a belső kerületekre korlátozódik, ez pedig egy öngól, túlkínálat van, a külsőbb kerületekbe pedig senki sem szállít ki" — Péteréknek megérkezett a nagyon is reális felismerés. Ezért a Szimply és a Horizont is olyan koncepcióra áll át, ami vállalja a külkerületek ellátását is, ráadásul tervezhető, variálható és nem kell félni attól, hogy a kiszállítás ront az ételek minőségén.

Szimply deli Fotó: Nagy Domokos

"El szerettük volna kerülni azt a hibát, hogy simán csak házhoz visszük a kínálatunkat, tényleg koncepcióban gondolkodtunk. Szimply részről abban, hogy a hétre kínáljunk változatos és egészséges ételeket, a home office-ban ragadtaknak, akiknek nincs mindig ideje/kedve/affinitása a főzéshez. Horizont tekintetében pedig abban, hogy már pénteken, gyűjtőszállítással kivigyük a szombati terülj-terülj brunch finomságait. Ha kell, akkor a péksüteményeket, waffle-t is, olyan formában, hogy a vendégnek maximum 10 percet kelljen foglalkozni vele, de a legfrissebben láthasson hozzá. Így adott esetben például fagyasztva megy házhoz a belga waffle, hogy szombat reggel tényleg éttermi élményt nyújthasson"

Horizont brunch box 1.0 Fotó: Nagy Domokos

Fontos, hogy Péterék úgy tervezik, ha ezek a megoldások bejönnek, még nyitás esetén is megtartják őket, nem szeretnének eldobni egy kidolgozott rendszert.

Ez nem egy puszta átállás, hanem egy szolgáltatás, ami párhuzamosan haladhat a remélt megszokott, "békeidős" reggelikkel és brunch lehetőségekkel együtt.

A fejlesztések készen vannak, a főzések, próbák már zajlanak és tervek szerint hamarosan indul a Szimply és Horizont boxok házhoz szállítása.

Mi pedig az elsők között teszteljük majd a szolgáltatást, a Dining Guide Á la Carte & Home projekten belül.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram