A gasztronómia elválaszthatatlan a helyi kultúráktól és ez Hongkongban sincs másként. Bár a helyi konyhát elsősorban a kínai tradíciók határozzák meg, egyben tükrözik a város kulturális sokszínűségét és gazdag történelmét is – a brit gyarmati időszaktól egészen napjaink kozmopolita metropoliszáig.
A helyi szokások alapján négy alapvető szénhidrát forráson alapul az étkezés: a juk (kása), a fun (rizstészta), a mein (búzaliszt tészta) és a fan (rizs). A kása reggeli formájában a legnépszerűbb, de a cheung fun, azaz rizstészta tekercsek szezámszósszal és édes szójaszósszal szintén gyakran szerepelnek a reggeli fogások között. Emellett a helyiek szívesen fogyasztanak yum cha-t is, amely egy olyan brunch, ahol a hagyományos kínai stílusú teákat dim sum kíséretében fogyasztják.
Abban az esetben, ha nyugat-kantoni ételt keresünk, látogassunk el egy cha chaan teng-be. Ezek a brit gyarmati időszakból származó kávézók rendkívül kedvező árú menükkel és olyan egyszerű, de nagyszerű fogásokkal, mint például a sonkás-makarónis levessel vagy satay marhahússal és instant tésztával várják vendégeiket. Mindezt pedig párosíthatjuk Hongkong híres tejes teájával is.

Ebédre a tésztaételek a legnépszerűbbek: a wonton mein, azaz a wonton tészta, a ngau lam mein más néven a párolt marhabriszket tészta és a che jai mein, egy nevéhez hűen egy mozgó kioskon elkészített „kocsi tészta” mind nagyon kedveltek a helyiek körében. Míg az ebéd általában egy gyorsan, egyedül elfogyasztott étkezésnek felel meg, addig a vacsora a közösségi élményről szól, amikor a család és a barátok egy asztalhoz ülnek. Tökéletes választás erre a célra a hotpot, ahol nyers hozzávalókat – halgolyókat, zöldségeket, marhahús szeleteket és tenger gyümölcseit – főznek meg egy forró alaplében, amelyet olyan hozzávalókkal ízesítenek, mint a sertéscsont, a paradicsom, a hal vagy a gomba.
De Hongkongban nem csak napi három étkezés létezik: az éjjeli nassolás, vagyis a siu yeh, egy hosszú munkanap után elengedhetetlen módja a pihenésnek. Emellett a délutáni snackek is bővelkednek a finomságokban, mint például a curry halgolyók vagy a hamis cápaleves.
Végül, de nem utolsó sorban az édességek sem maradhatnak el a felsorolásból: a hongkongiak szinte bármikor szívesen fogyasztanak valami édeset, de különösen az esti órákban. Népszerűek a rágós, ragadós rizsgolyók, a taro golyók, a sago (tápióka), valamint a reszelt jég vörös (adzuki) babbal és sűrített tejjel.

Ételek Hongkongban, amelyeket kötelező kipróbálni:
Gaibo
Ez a csak Hongkongra jellemző étel (más néven csirke pot) egy igazi különlegesség, amely két fogás egyben. Először egy agyagfazékban csirkét főznek meg, amelyhez fűszeres mala szószt adnak hozzá, majd miután a húst mind elfogyasztották, az alapléhez öntik a levest. Ezt követően nyers hozzávalókat lehet megfőzni a forró levesben, a hotspot-hoz hasonlóan.
Char siu
Akár egy gyors hétköznapi étkezésről, akár egy étteremben tálalt változatról van szó, a char siu, azaz a roston sült sertéshús, Hongkong egyik legismertebb fogása. A fűszerekben gazdag, marinált szósz összetett ízeket ad, míg a karamellizált maltóz máz édeskés és egyben füstös jegyeket biztosít a hús számára.
Wonton tészta
A wonton tészta egy olyan étel, amelyet lisztből és alkáli vízből készült tésztával készítenek. Ezeknek a hozzávalóknak köszönhető, hogy a tészta kellemesen ruganyossá válik. Egy finom, átlátszó alaplében tálalják, amelyet szárított lepényhallal és sárga póréhagymával ízesítenek. Egyes helyeken hagyományosan kisebb wontonokat, míg máshol nagy, garnélarákos wontonokat kínálnak. A legjobb őket egy kis vörös ecet kíséretében fogyasztani, hogy az íze kiegyensúlyozza a tészta enyhén alkáli jellegét.
Forrás: nationalgeographic.com
Fotók: Unsplash
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.