"Vigyázat! Aki augusztus első hetén besétál a Kazinczy utcába, nagy az esélye, hogy hirtelen Ázsiában találja magát!" — figyelmeztet a rendezvény leírása. Aki nem járt még a X. kerületi kínai negyedben, az valóban ritkán tapasztalhatott eredeti, merőben ismeretlen, és mégis vonzó kínai, sokszor fúziós ázsiait Budapesten. Itt a Chinatown Budapest "night market" nyári szezonban nyitva tartó food udvara az, ami a legkézenfekvőbb úticél lehet, ha sokfélét kóstolnánk. A rendhagyó piacon a környék kínai étkezdéi, éttermei, cukrászdái együtt jelennek meg, kisebb pavilonokban készítik saját specialitásaikat — tehát teljesen megvan az összhang, több hely együttes és békés működése, egy közös sátor alatt.
A fővárosban ezidáig az üdítő kőbányai projekt mellett nem volt példa a távol-keleti helyek összefogása, ami voltaképp érthető, hiszen nagy a verseny a piacon, egyre több és jobb ázsiai, fúziós ételbár, gasztrokocsma, étterem nyílik, rácáfolva a a 90’-es évekből velünk maradt körúti kínai éttermek szokásos kínálatára. Szerencsére mára talán sikerült változtatni a rossz beidegződéseken, és egyre nagyobb az igény a valóban értéket teremtő ázsiai éttermek iránt.
Az augusztus 3-5. között a Botellón Teraszon, a Kazinczy utcában, az Elektrotechnikai Múzeum udvarán Asian Streetfood Market-et rendeznek, ez pedig egy vagány kezdeményezés. A kőbányai Chinatown Budapesttől eltérően itt azok is megtalálják a számításaikat, akik kicsit félszegebben válogatnak az említett helyen, hiszen sokszor rámutatással megy a rendelés a magyar étlapok hiánya miatt. Amíg hozzájuk érdemes konkrét célokkal, fotókkal, vagy egy ázsiai baráttal érkezni, addig a Botellón Terasz rendezvénye sokkal közérthetőbb formát ölt majd.
A választék sokszínűségéről a város jelenlegi legizgalmasabb kortárs ételbárjai gondoskodnak. Wang Mester aki rengetegett tett már azért, hogy a magyarok kicsit közelebb kerüljenek az ötezer éves kínai konyhaművészet titkaihoz; a Kao Niaw Ping Kai Restaurant, ami Dél-kelet Ázsia kedvelt street food ételeit kínálja a rákóczi úton, a 101 Bistro tajvani étterem, ahol a Nomát is megjárt Keve Márton készíti az ízgazdag, karakteres fogásokat; az Enso, ami a Konyhakör gyermekeként a legalkalmasabb arra, hogy egy kicsit feszegesse a hagyományos határokat az ázsiai-magyar fúziós fogásaival, és a Zhu & CO, ami a kínai konyha kedvenc gombócaira szakosodott. Találkozhatunk majd a Terezából már ismert Kelemen Áronnal is, aki kivételesen nem mexikó ételeket fog prezentálni, hanem 48 órás phó levesét készíti el a vendégeknek.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.