Holland sajtsaláta
Hozzávalók:
- 20 dkg gouda sajt felkockázva
- 20 dkg gépsonka felkockázva
- 20 dkg héjában főtt burgonya meghámozva, felkockázva
- 20 dkg kígyóuborka kimagozva, felkockázva
Öntet
- 20 dkg görög joghurt
- 10 dkg kefir
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- 2 dkg apróra vágott snidling
- 2 dkg apróra vágott kapor
- só, frissen őrölt fehérbors
Elkészítés:
Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd a saláta felkockázott összetevőivel összefogatjuk. Pirított fekete kenyeret adunk mellé.[tw-divider][/tw-divider]
Burgonyagombóc, snidlingszósszal

fotó: Vulman Péter
Burgonyagombóc
Hozzávalók:
- 1 kg héjában főtt burgonya
- 30 dkg liszt
- 3 db tojás
- 5 dkg vaj
- só
- fehérbors
Elkészítés:
A burgonyákat sós vízben, héjában megfőzzük. Ha megfőtt, még melegen megtisztítjuk, szitán áttörjük, majd kihűtjük. Ha az áttört burgonyánk kihűlt, hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a felvert tojásokat, ízesítjük sóval és frissen őrölt borssal, majd egynemű masszává keverjük az összetevőket. Fóliával lefedjük a masszát és fél órára a hűtőbe rakjuk pihenni. Olajos kézzel 3 cm átmérőjű gombócokat formázunk a masszánkból, és lobogó sós vízben 5-6 perc alatt készre főzzük.
Snidlingszósz
Hozzávalók:
- 1 l tejszín
- 3 dl fehér bor
- 4 cl noilly prat (francia fehér vermut)
- 30 dkg gouda sajt
- 20 dkg snidling
Elkészítés:
A snidlinget hirtelen forrázzuk, gyorsan jeges vízbe mártjuk, leszárítjuk, és finomra vágjuk. A tejszínt egy kisebb fazékba öntjük, hozzáadjuk a fehérbort, a noilly prat-ot, és a 30 dkg reszelt gouda sajtot. Kis lángon, habverővel kevergetve addig főzzük, amíg a sajt teljesen elolvad és egynemű, sűrűbb tejszínállagot kapunk. Ízesítjük kevés sóval és frissen őrölt fehérborssal, majd a tűzről levéve hozzáturmixoljuk az előkészített snidlingünket. Élénkzöld, habos mártást kell kapnunk. Ha elkészültünk a mártásunkkal, finom szűrőn átszűrjük, és a mártással tálaljuk a gombócainkat. Az ételünket kiegészítésként megszórhatjuk reszelt gouda sajttal.[tw-divider][/tw-divider]

fotó: Vulman Péter
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 5 db tojássárgája
Elkészítés:
Az élesztőt szobahőmérsékletű tejben feloldjuk, a tetejét megszórjuk kevés liszttel és felfuttatjuk. A liszthez keverjük a cukrot, a felolvasztott vajat, a tojássárgákat, a felfuttatott élesztős tejet, és az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztánkat letakarva 30 percig kelesztjük. Ha megkelt, olajozott nyújtódeszkára tesszük és 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd 3 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkocskákat, 180 fokos bő olajban sütjük folyamatosan forgatjuk, ügyelünk rá, hogy minden oldala egyenletesen süljön. Ha világosbarnára sütöttük, itatós papírra szedjük, és leitatjuk róla a felesleges olajat. Tányérra tesszük a még meleg fánkokat és porcukorral meghintjük. Kiegészítésként adhatunk hozzá baracklekvárt, és pirított, tört mandulát.
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17