Hirdetés
Hirdetés

Holland sajtsaláta, burgonyagombóc, snidlingszósszal és oliebollen - TERMINAL receptjei

SZERZŐ: DiningGuide
2014. október 9.
A Dizájn hét apropóján holland menüt mutatott a TERMINAL. És, hogy ne menjen feledésbe a naracssárga titok, a séfek megosztják a receptet.
Hirdetés

Holland sajtsaláta
Hozzávalók:

  • 20 dkg gouda sajt felkockázva
  • 20 dkg gépsonka felkockázva
  • 20 dkg héjában főtt burgonya meghámozva, felkockázva
  • 20 dkg kígyóuborka kimagozva, felkockázva

Öntet

  • 20 dkg görög joghurt
  • 10 dkg kefir
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 dkg apróra vágott snidling
  • 2 dkg apróra vágott kapor
  • só, frissen őrölt fehérbors

Elkészítés:
Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd a saláta felkockázott összetevőivel összefogatjuk. Pirított fekete kenyeret adunk mellé.[tw-divider][/tw-divider]
Burgonyagombóc, snidlingszósszal

fotó: Vulman Péter


Burgonyagombóc
Hozzávalók:
  • 1 kg héjában főtt burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • fehérbors

Elkészítés:
A burgonyákat sós vízben, héjában megfőzzük. Ha megfőtt, még melegen megtisztítjuk, szitán áttörjük, majd kihűtjük. Ha az áttört burgonyánk kihűlt, hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a felvert tojásokat, ízesítjük sóval és frissen őrölt borssal, majd egynemű masszává keverjük az összetevőket. Fóliával lefedjük a masszát és fél órára a hűtőbe rakjuk pihenni. Olajos kézzel 3 cm átmérőjű gombócokat formázunk a masszánkból, és lobogó sós vízben 5-6 perc alatt készre főzzük.
Snidlingszósz
Hozzávalók:

  • 1 l tejszín
  • 3 dl fehér bor
  • 4 cl noilly prat (francia fehér vermut)
  • 30 dkg gouda sajt
  • 20 dkg snidling

Elkészítés:
A snidlinget hirtelen forrázzuk, gyorsan jeges vízbe mártjuk, leszárítjuk, és finomra vágjuk. A tejszínt egy kisebb fazékba öntjük, hozzáadjuk a fehérbort, a noilly prat-ot, és a 30 dkg reszelt gouda sajtot. Kis lángon, habverővel kevergetve addig főzzük, amíg a sajt teljesen elolvad és egynemű, sűrűbb tejszínállagot kapunk. Ízesítjük kevés sóval és frissen őrölt fehérborssal, majd a tűzről levéve hozzáturmixoljuk az előkészített snidlingünket. Élénkzöld, habos mártást kell kapnunk. Ha elkészültünk a mártásunkkal, finom szűrőn átszűrjük, és a mártással tálaljuk a gombócainkat. Az ételünket kiegészítésként megszórhatjuk reszelt gouda sajttal.[tw-divider][/tw-divider]

fotó: Vulman Péter


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 5 db tojássárgája

Elkészítés:
Az élesztőt szobahőmérsékletű tejben feloldjuk, a tetejét megszórjuk kevés liszttel és felfuttatjuk. A liszthez keverjük a cukrot, a felolvasztott vajat, a tojássárgákat, a felfuttatott élesztős tejet, és az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztánkat letakarva 30 percig kelesztjük. Ha megkelt, olajozott nyújtódeszkára tesszük és 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd 3 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkocskákat, 180 fokos bő olajban sütjük folyamatosan forgatjuk, ügyelünk rá, hogy minden oldala egyenletesen süljön. Ha világosbarnára sütöttük, itatós papírra szedjük, és leitatjuk róla a felesleges olajat. Tányérra tesszük a még meleg fánkokat és porcukorral meghintjük. Kiegészítésként adhatunk hozzá baracklekvárt, és pirított, tört mandulát.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram