Hirdetés
Hirdetés

Hol vannak a jövő reménységei? – Aki válaszol: Vomberg Frigyes

SZERZŐ: Gourmande
2016. május 24.

Mit gondol egy sikeres coach a hazai szakácsképzésről és az utánpótlás nevelésről? Vomberg Frigyessel, a Bocuse d'Or győztes magyar csapatának coach-ával beszélgettünk.

Hirdetés

Mit csinál, amikor éppen nem coach?
Várom, hogy újra coach legyek!
Ez egy folyamatos elfoglaltságot jelentő munka?     
Igen is, meg nem is. Amikor készülünk egy versenyre, hónapokon keresztül semmi más nem fér bele az életembe. Versenyek között ugyan lenne időm, de teljes értékűen csinálni egy másik munkát nem lehet. Egyetlen dolog van, amit a coachság mellett megtartottam - a tanítás.
Akkor nyilván ismerte azokat a magyar fiatalokat, akik a külföldi csapatok mellett dolgoztak a Bocuse d'Or versenyen...
Igen, benne voltam a kiválasztásukban. Ezen a versenyen a rendező ország köteles biztosítani egy-egy hazai szakács tanulót minden induló csapat mellé. Ők hivatalosan nem tagjai a csapatnak, de ott dolgoznak a boxban és azt csinálják, amivel az adott csapat megbízza őket. Ez nagyon jó gyakorlat, bár sok izgalommal, munkával, feszültséggel jár. Nem is mindenki vállalta.
Tényleg? Van olyan fiatal, aki nem kapva kap az alkalmon, hogy egy ilyen verseny részese lehessen ?
Igen, van. De akik végül az idén ott voltak, derekasan helytálltak és nagyon jó visszajelzéseket kaptunk róluk a külföldi csapatoktól.
Akkor bízhatunk abban, hogy a jövő nemzedéke tehetséges és szorgalmas, és lesz méltó utódja Széll Tamásnak vagy Molnár Gábornak... Pozitívan látja a hazai utánpótlás nevelés jövőjét?
Nem, borúsan látom a jövőt.
Miért?
Ez egy nagyon nehéz szakma. Rengeteg munkát, időt, kitartást igényel. Éveken keresztül kevés pénzért, sőt, sokszor ingyen kell dolgozni, be kell fektetni rengeteg munkát, időt, energiát, és a siker csak sok év után jön meg... ha egyáltalán megjön. A mai, felgyorsult világunkban ezt kevés fiatal vállalja.
Pedig manapság – úgy tűnik – szakácsnak lenni népszerű foglalkozás. Mindenki főz, blogol, versenyez, tv-ben szerepel, menő lett a gasztronómia. Nem hat mindez inspirálóan a fiatalokra?
De igen. Szakácsképzésből tényleg túlkínálat van, ugyanakkor szakácshiány van Magyarországon. A képzések nagy létszámmal indulnak, mégis kevés itthon az igazán jó fiatal szakember. 30 tanuló közül mindössze kb. 5-ből lesz jó szakács.

Fotó: Designfood Antonio Photography

Fotó: Designfood Antonio Photography


Mitől függ, hogy kiből lesz jó szakember ?
Ez egy nagyon összetett dolog. Elsősorban függ a családi háttértől, az otthoni értékrendtől, az elszántságtól, az" ipar"szeretetétől, annak a ténynek az elfogadásától, hogy ebbe a szakmába sokáig csak beletenni lehet és kell időt, energiát, tudást, szorgalmat. Kivenni majd csak később lehet. Olyan ez, mint egy étel elkészítése: Ha valami 3 óra alatt fő meg, azt nem lehet másfél óra alatt összecsapni. Illetve lehet, de az eredmény nem ugyanolyan lesz. És a mai fiatalok egy része ezt nem vállalja be, mert azonnali sikert akar és sok pénzt. De ez nem így megy.
Lát azért potenciális fiatal jelölteket, akik majd sikeresek lehetnek a szakmában?
Vannak csírák, de még érniük kell.
Hogyan tud valaki kitűnni az átlagból az iskolában?
Ez is egy nehéz kérdés... amikor bekerülnek az iskolába, azonnal munkahelyet kell biztosítanunk a tanulóknak. Nem biztos, hogy a tehetséges és szorgalmas gyerek a megfelelő helyre kerül. Ha nem talál egymásra a tanuló és az étterem, akkor lehet, hogy csak nagy sokára bújik ki valakiből a tehetség.
Az iskolának ebben mekkora a felelőssége vagy a feladata?
Igazából a tanulók az étteremben kapják meg az igazi tudást, nem az iskolában. Ott kell megmutatniuk, mire képesek, mire hajlandók a tudás megszerzése érdekében. Már persze ha jól együtt tudnak működni.
Az iskola elvégzése után könnyen találnak állást?
Igen. Általában oda mennek dolgozni, ahol az iskola mellett gyakorlaton voltak. És ha egy fiatal eldönti, hogy évekig keményen dolgozik, beáldozza a szabadidejét, a hétvégéit, esetleg a baráti kapcsolatait is a jövőbeli siker érdekében, akkor jó esélye van arra, hogy egy pár év múlva remek szakember legyen belőle. Minden étterem saját magának neveli ki a séfjeit, saját képére formálja a nála dolgozó fiatalokat. Ez jól van így, hiszen ez egy konzervatív, bizalomra épülő szakma, ami sok évnyi közös munka mellett alakul ki.
És meg is fizetik a jó séfeket ? Sok fiatal megy külföldre a jóval magasabb fizetések miatt.
Igen, az olyannyira így van, hogy a Balatonon szinte teljes séfhiány van. De van egy szint Magyarországon is, ahol a hazai séfek európai béreket kapnak. Nekik nem érdemes elmenni, hacsak nem egy sztázsra, vagy egy kis világlátásra indulnak külföldre.
Széll Tamás sikere után - főleg ha jövőre Lyonban is szép helyezést ér el - nem tart attól, hogy Tamás is külföldön akar majd dolgozni, mert úgy fogja érezni esetleg, hogy kinőtte a hazai gasztro szcénát?
Egyáltalán nem. Ismerem Tamást, tudom, hogy ő itt szeret élni, itt érzi jól magát és itt szeret dolgozni is.
Mi jelentheti számára a továbblépést itthon?
Például egy saját étterem, amit az ő neve fémjelez majd.
A lyoni Bocuse d'Or versenyre ugyanez a csapat megy majd?
Igen, természetesen. Úgy gondolom, hogy győztes csapaton ne változtassunk!
 
 
 
 
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram