Hirdetés
Hirdetés

Hol terem a hotdog és a bacon? Az amerikai gyerekek 40%-a hiszi, hogy a két népszerű étel növényi eredetű

2021. november 27.
Az Egyesült Államok-beli kutatást 4 és 7 év közötti kicsik körében végezték.
Hirdetés

 

Pszichológusok végeztek felmérést óvodás és kisiskolás korú gyermekek között. Élelmiszereket és alapanyagokat (mint mandula, tojás, garnélarák, sajt) és ételeket (mint sült krumpli, pattogatott kukorica) kellett kategorizálniuk.

Az eredmények számos meglepetést tartogattak, számol be róla a tudományos folyóirat. A gyerekek 47 százaléka vélte úgy például, hogy a sült krumpli állati eredetű, míg a pattogatott kukoricáról és a manduláról is a gyerekek több mint 30 százaléka gondolta, hogy állati élelmiszer.

A megkérdezett gyerekek mintegy 44 százaléka jelölte meg a sajtot növényi eredetűként, 41 százalékuk gondolta a szalonnát, 40 százalékuk a hotdogot szintén növényi élelemnek.

Némileg kétségbeejtő adat, hogy 38 százalékuk nevezte meg szintén növényi eredetűként a rántott csirkefalatkákat (chicken nuggets) annak ellenére, hogy ez a gyorséttermi, illetve kényelmi étel a nevében viseli a csirke szót.

Disznó, macska és homok az asztalon

A felmérést végző pszichológusok kíváncsiak voltak arra is, meg tudják-e különböztetni a gyerekek az ehető és nem ehető dolgokat, állatokat. Érdekes eredmények születtek e téren is, a gyerekek mintegy

77 százaléka gondolta, hogy a tehén nem ehető. 73 százalékuk a sertést, 65 százalékuk a csirkét is emberi fogyasztásra alkalmatlannak tartotta.

Százből egy gyerek az élelmiszerek listájára sorolta a homokot, százból öten pedig a macskát is – írja a csapat a jelentésében.

A tudatlan húsevők

Nem, nem a vegán lobbi győzött az ovisok és kisiskolások körében. A kutatócsoport arra jutott, hogy a gyerekek fejében élő zűrzavar és a hiányos ismeretek egy része a szülői elhallgatásnak tudható be. Sok családban ugyanis nem teszik nyilvánvalóvá a gyerekek számára, hogy az olyan – egyébként kedves – állatok, mint a boci, a malac és a csirke húsát mi, emberek a mindennapjainkban fogyasztjuk.

A gyerekeket értelemszerűen, de nem éppen őszinte módon így akarják megkímélni a szülők az igazságtól húskérdésben.

A pszichológusok azt tanácsolják, hogy nyitottabban kommunikáljunk a családunkban az élelmiszerek eredetével kapcsolatban. Mondjuk el például a gyerekeknek, hogyan készült a kolbász, mindemellett pedig kínáljunk több húsalternatívát. A gyerekekben így könnyebben kialakul a természetes vonzódás a növényi alapú élelmiszerek felé, a húsfogyasztás globális csökkentése pedig köztudottan klímapolitikai kérdés is.

A felmérést 176 gyermek körében végezték. A kanadai LabX Media Grouphoz tartozó brit tudományos weboldal, az IFL Science a Journal of Environmental Psychology lapban közzétett kutatási eredményekre hivatkozva tette közzé cikkét. Források: 1, 2

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram