Hirdetés
Hirdetés

Hogyan tesztelünk?

SZERZŐ: DiningGuide
2015. március 12.
Mi alapján dől el, hogy melyik étterem kapja a Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díjat, milyen szempontok vezérlik a kritikust, mit jelentenek a pontok? Válaszok.
Hirdetés

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj (jelenleg Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díj) a legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. A díjat egy szakmai gárda adományozza Magyarország legkiemelkedőbb éttermének. Az első körben a zsűri által adott pontszámokból feláll egy top100-as lista. A top30-at aztán ismét meglátogatja az inspektori gárda, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint ne ugyanazok a személyek mondjanak ismét véleményt, mint akik tették az első körökben. A tesztelések során adott pontszámok átlaga jelenti az utolsó szót, a végső pontot. Így kialakul a végső sorrend.
A tesztelés, majd annak rögzítése ugyanolyan tevékenység, mint más kritikai, műítészi tevékenység, ami magától értetődően megköveteli az adott terület beható ismeretét, speciális szakértelmet és természetesen a független kritikusi etikai előírásoknak is eleget tesz

[tw-divider][/tw-divider]

Értékelés szempontjai

Az értékelést 5 főbb szempont szerint kell végrehajtani.
1. Az étterem személyisége, hangulata, a környezet.
Fontosak az első benyomások. Mit hogyan kommunikál az étterem magáról: tisztaság, rendszerezettség, design. Mit ígér az étlapja, hogyan határozza meg magát. Teljesíti-e, amit megígér.
2. Alapanyagok minősége.
Alkalmazza-e a szezonalitást. A borjú hús borjúból van-e. Friss vagy konzerv alapanyagokból dolgozik.
3. Az elkészítés szakszerűsége.
Megfelelő technikával főzték/sütötték/párolták az ételeket. Megfelelő-e a vágási technika. Frissek-e az ételek. Textúrák megfelelőek-e.
4. Ízek harmóniája, kreativitás.
Egyszerre megengedő s dogmatikus elbírálás. A tányéron lévő dolgok összeillenek-e. Van-e az egyes alkotóelemeknek funkciója, odaillő-e.
5. Kiszolgálás, szervíz.
Szakszerű-e a kiszolgálás. Tolakodó, figyelmes, korrekt, informatív.
[tw-divider][/tw-divider]A kritikus lehetőség szerint anonim tesztel, ugyanolyan szolgáltatást kell megtapasztalnia, mint az átlagos vendégnek. Teljes ételsort kóstol (előétel, leves, főétel, desszert) és értelemszerűen mindent meg kell ízlelnie, amit rendelt és amiről véleményt alkot. Ajánlott különböző technológiával készült ételeket rendelni (párolt, sült, konfitált,stb.), a különböző alapanyagok (hal, hús, tészta, stb.) kikérése sem hátrány. Amennyiben van heti vagy havi ajánlat, érdemes két tételt az állandó ételek közül és két ételt az ajánlatok közül választani.
Az ételért minden esetben fizetni kell. Tilos vócsert használni és ajándékétkezést elfogadni. A tesztelő nem tulajdonolhat semmilyen részesedést a tesztelendő éttermekben. Ugyan így, sem tanácsadói jogviszonyban nem állhat, sem rokoni kapcsolat nem állhat fenn a tulajdonosok és a tesztelő között.

[tw-divider][/tw-divider]Pontozás

A pontozással igyekszünk az elfogadott nemzetközi standardoknak megfelelni az összehasonlíthatóság érdekében. Az éttermeket 1-20 pontig értékeljük. Fél pontonként lehet differenciálni.
8 pont:
Étterem regisztrálható kulináris igyekezettel.
9 pont:
Étterem kevesebb hiányossággal, több értékelhető kulináris teljesítménnyel.
10 – 12,5 pont:
Étterem többnyire kiegyensúlyozott kulináris teljesítménnyel, jó étkezés.
13 – 15 pont:
Becsvágyó konyha, magas színvonalú étterem, konzisztens teljesítmény alapanyag, és kreativitás vonatkozásában egyaránt.
16 – 17 pont:
Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő konyha.
18 pont:
Étterem a gasztronómia csúcsain, nemzetközi mércével is kiváló, egyedülálló kreatív teljesítménnyel.
19 – 20 pont:
Étterem, amely a világ legjobb éttermei közé sorolható, innovatív, gasztronómiai teljesítmény vonatkozásában makulátlan.
[tw-divider][/tw-divider]Szóval szakma, szakma és szakma, kevés szubjektív elhajlással.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram