Hirdetés
Hirdetés

Hogyan segítsünk jól a háború elől menekülteknek? Adományozási kisokos

2022. február 28.
A jótékonysági főzéseikről és más akcióikról ismert Heti Betevő Egyesület adományozó kisokosa számos olyan szempontra világít rá, amelyet közel tíz év tapasztalatai alapján gyűjtöttek össze. A cél, hogy valódi segítséget, hasznos csomagokat kapjanak azok, akik a szomszéd országban zajló háború miatt elmenekültek otthonaikból.
Hirdetés

A "nulladik" és az első, vagyis a két legfontosabb alapszabály:

Csak olyan dolgot adjatok, amit ti is megennétek/felvennétek/használnátok. Ezek az emberek pár napja még pontosan úgy éltek, mint te vagy én. A méltóság számít! Mindenki kerülhet ilyen helyzetbe!


1. Informálódjatok! Nézzetek utána, hogy a helyszínen dolgozók pontosan mit kérnek. Lehet, hogy 100 konzerv helyett egyetlen matrac többet ér!

2. Most ne adjatok játékokat, könyveket, plüssöket, ruhákat, hacsak nem kifejezetten kérik! A krízisek első pár napjában ezeket nem tudják hova tenni sem a segítő szervezetek, sem az adományozottak. Pár hét/hónap múlva viszont majd ezek is jól fognak jönni, addig tegyétek el őket!

3. Ha valahol ruhát kérnek, azt adjátok pontosan, amire szükségük van! Ha télikabát kell, a nyári ruha nem segítség, csak nyűg, amivel a segítő szervezeteknek törődniük kell. Ezek is jól jönnek majd nemsokára, addig is az a legnagyobb segítség, ha tároljátok őket a megfelelő pillanatig!

4. Ételből mindenképp tartós élelmiszert küldjetek, és olyat, amit el lehet fogyasztani önmagában is, például konzerv, csokoládé, energiaszelet.

A száraztészta és az olaj ugyan nem romlik, viszont konyha nélkül mit sem ér!

(Kivéve, ha kifejezetten azt kérik! Ha felállítanak egy megfelelő konyhát, akkor ezek is mehetnek, de itt jön képbe az 1. pont!)

5. Ne adjatok tampont, kelyhet, viszont küldjetek betétet, pelenkát! Ezekben a helyzetekben a nők és a gyerekek különösen kiszolgáltatottak, mert ilyen alapeszközökhöz nem tudnak hozzájutni. A tampont és a kelyhet viszont nem lehet higiénikusan cserélni tábori körülmények között, így a betétet válasszátok!

6. Gyógyszert, orvosi segédeszközt (géz, fásli, stb.) csak bontatlanul adjatok! Ezeknek a sterilitása, felhasználási ideje, tárolása különösen fontos.

7. Minden textilfélét (kabát, takaró, párna) mossatok ki, mielőtt odaadjátok!

8. Ha valahol adománystop van, azt tartsátok be! A hasonló

krízishelyzetekben sem az önkormányzatok, sem a segélyszervezetek nincsenek felkészülve azonnal nagy mennyiségű adomány tárolására.

Ezeket ki kell alakítani. Ha ma nem tudjátok elvinni, pár nap múlva lesz helye!

9. Mindig hallgassatok a segítő szervezetekre, akiknek van tapasztalatuk az adományozás koordinációjában! Fontos, hogy krízishelyzetekben szervezetten érkezzen a segítség, hogy eljusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá!

Forrás: Heti Betevő weboldal és Facebook-oldal

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram