Hirdetés
Hirdetés

Hogy mire jó a Valentin-nap? Győrffy Árpád a Kollázsban megmutatta

2019. február 17.
Valójában két apropója is van annak, hogy megörökítjük a Kollázs Valentin-napi menüjét. És ebből csupán az egyik az a tény, hogy Győrffy Árpád séf remekelt az egy estére tervezett menüsorban (és csak merjük remélni, hogy nem egy estére tervezett szerelmek követték a vacsorákat). Öt plusz egy fogás, és néhány gondolat.
Hirdetés

A séftől nem idegen a szerelmi tematika, hiszen a Kollázs állandó – valójában folyton megújuló – degusztációs menüsora is Blind date, vagyis Vakrandi néven fut. Az elnevezés azért is szellemes, mert az étlapon nem szerepel a menüsor fogásokra bontva. Meglepetéseket tartogat, akárcsak egy vakrandi...

A Valentin-napi menüsor a Szerelmi bájital címet kapta, amelyben közkedvelt koktélokhoz álmodott egy-egy fogást a séf – és itt el kell mondanunk, hogy mindig rejt magában veszélyt, ha egy előre kitalált elgondolás mentén halad egy degusztációs menü. Amikor egy koncepció túlságosan is kimódolt-kigondolt, megeshet, hogy egy-egy ponton már inkább az erőltetett vonalvezetést érzi a vendég, és nem egy természetes ívet. Szépen ugrotta meg ezt az akadályt Győrffy Árpád, mi pedig mutatjuk is a köszöntőfalatot.

Margarita koktél hab és osztriga kettőse

Az ízlelést jócskán felélesztő, egyszerre sós és friss amuse bouche után az első fogás idejére olyan szépen megtelt a Kollázs, hogy érdeklődésünkre megtudtuk: a tavalyi körülbelül félház után idén "sold outtal" ment az esemény, aminek kapcsán meg is fogalmazódott egy gondolat – részben éppen a séffel való könnyed beszélgetés során.

Első fogás: Mimóza pezsgőkoktél & Házilag érlelt kacsamellsonka céklával és yuzuval

Azt fogalmazta meg Győrffy Árpád a teltházas Valentin-napi vacsora kapcsán, hogy érdemes megfigyelni: míg Nyugat-Európában olyan hagyománya van – eleve – az étterembe járásnak, de azon belül is a gourmet vacsoráknak, hogy nem kell ahhoz különleges alkalom, hogy foglaltassunk asztalt két főre... Közben érkezik a gin-tonic ihlette, minden ízében és színében könnyed, üdítő második fogás.

Második fogás: Gin-tonic & Lazac, uborka boróka

Ma itthon – néhány egészen ritka éttermi példától eltekintve – igenis meg kell erőltetnie magát a séfeknek

és persze a teljes étteremvezetésnek, hogy időről időre olyan extra programokkal, alkalmakkal álljanak elő, aminek apropóján valóban elszánják magukat a vendégek, hogy lefoglaltassák az asztalt arra a bizonyos kettő (vagy akárhány) főre. Az okok nyilván messzire vezetnek, és az a több tízezer forintos összeg, amennyit egy kétfős degusztációs menü kóstál, szintén nem tesz az év mind az 52 hetében kipipálandó tétellé egy gourmet vacsorát, de az biztos, hogy ez a fajta éttermi élmény ma még itthon különleges alkalmak után kiált.

De nézzük pozitívan, és lássuk meg a fejlődést, az eddig megtett utat: legalább már azt a szintet elértük, hogy bizonyos alkalmakra megmozdulnak az emberek, és a több mint száz fő leültetésére alkalmas Kollázs például ezen az estén megtelt. Persze itt – lévén a Four Seasons Hotel éttermében járunk – mindig is számítani lehet a külföldiekre, de az is biztos, hogy a Kollázs az egyik legelső szállodai étterem Magyarországon, ami önjogán is megállja a helyét. Ahová nem turistaként is nagyon is érdemes beülni.

Hirdetés

Valójában egy folyamatot követhetnek le korunk séfjei és persze a gourmet éttermek minden dolgozója a felszolgálóktól a szakácsokon át a sommelier-ig: szépen lassan ivódik be az emberek tudatába, hogy egy estének önmagában különleges alkalmat – és nem utolsósorban élvezetet – adhat egy szép ívben felépített menüsor egy igazán igényes étteremben. Ahol nem spórolnak sem az ötlettel, sem az alapanyaggal, sem a gondoskodással a vendég felé.

Harmadik fogás: Bloody Mary & Garnéla, zeller, olíva

Közben ne feledkezzünk el a szépen kibontakozó menüről sem, aminek egy csúcspontját jelentette a kis serpenyőben érkező, Bloody Maryhez álmodott garnéla. Ez pont az a stílus, ami annyira jól áll magához a Kollázshoz mint brasserie-hez. Nyilván sokat hozzáadott az érzéshez a gyönyörködnivaló szecessziós beltér, a zenekar játéka, de mindehhez ez a valóban egy francia brasserie-be illő, dögös, jó ízű fogás igazi telitalálat volt. És mint ilyet, csak egy még erőteljesebb ízvilág tudta megfejelni, ez a pecsenye magáért beszél.

Negyedik fogás: Manhattan & Grillezett tüskés pecsenye gombával és hagyma jus-vel

A koktélokra hangolt menüsor egyik játékossága épp az volt, hogy az alkoholok különböző módon, intenzitással, egyszóval különböző szerepekben jelentek meg a fogásokban. Lágy háttérszínként vagy éppen pajkosan kikacsintva. Ahogyan azt írjuk is a hamarosan megjelenő Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban, a Kollázs degusztációs menüi jelentik Győrffy Árpád játszóterét.

Tartjuk eme tézisünket! Randikra, vakrandikra, üzleti ebédekre, családi vacsorákra is merjük ajánlani a Kollázst.

Pálinkás búcsút vettünk.

Búcsú: Pálinka Fizz & lime, kókusz, málna
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram