Hirdetés
Hirdetés

Hogy ez nem nekünk jutott eszünkbe! 10 ezret kérnek 10 liter nyersvízért

SZERZŐ: DiningGuide
2019. február 1.
A tiszta víz utáni vágy nem új keletű. Az emberek ősidők óta gyűjtik a csapadékvizet és tisztelik a a legjobb vizet adó forrásokat. A biztonságos csapvíz és az ásványvíz korában mégis tudott új lendületet venni az „iható” víz utáni hajsza. A közelmúlt egyik új egészségőrülete az – igen, jól látják-hallják – nyersvíz-ivás.
Hirdetés

Akik már rég leszámoltak a csapvízivás „piszkos” emlékével, most végre dönthetnek úgy, hogy a kristály tisztaságát ígérő artézi kutak vagy alpesi források palackozott örömeiről is lemondanak. Nekik találták ki az új hóbortot. Na, nem arról van szó, hogy milliók kezébe nyomtak térképet, hogy a Sziklás-hegység valamelyik túraösvényén a sziklarepedésekből szivárgó vízből húzhassanak egy jót, s esetleg még a kulacsban is hazavigyenek egy kis madárlátta forrásvizet a szép napos hétvége emlékére. Dehogyis, házhoz hozzák!

10 liter nyersvíz 10 ezerért, és az ára nő

Élelmes vállalkozók ugyanis ezzel próbálnak új életmóddivatot teremteni. Sikerrel: a hangzatos nevű Live Water 10 liter nyersvizet kínál nagyjából 10 ezer forintnak megfelelő dollárért. Viszik is, mint a cukrot, olyannyira, hogy nyersvíz a bevezetés óta csak drágult.

Forrás: livespringwater.com

A szép summáért szűretlen, kezeletlen és sterilizálatlan forrásvizet kap a tudatos fogyasztó, és a gyártó szerint épp ez a lényeg. Jót tesz a bőrnek, a hajnak, a körmöknek, az ízületeknek, és persze méregtelenít.

A gyártók és a megtért vízivók már-már vallásos tanként hirdetik, hogy a kezelt víz valójában nem él – jelentsen ez bármit is.

Szerintük a vízművek és az ásványvízgyártók azzal, hogy kiszűrik az értékes anyagokat, és azokat vegyszerekkel pótolják, „megölik” a vizet. (A kifejezés ismerős lehet az mikrohullámú sütő ellenzőinek szótárából.)

A H2O-nak eddig sem volt rossz a marketingje, elvégre egy egész bolygóval el tudták hitetni, hogy a palackozott vízre szükségünk van – gondoljunk csak a két hatos zsugor vízzel egyensúlyozó átlagemberre. Amerikai szupermarketek kijáratánál is lehet találkozni olyan óriásplakáttal, amin a csapvíz kártékonyságát elrozsdált főnyomócsövekről készült hatásos fotókkal hirdetik – természetesen ugyanitt megvásárolható az 5 vagy 10 gallonos ballonokban árult ivóvíz.

Forrás: livespringwater.com

A nyersvíz gyártói is ezt a már szépen megalapozott hitet igyekeztek tovább csiszolni,

azzal a tétellel egészítve ki, hogy minden nemű vízkezelés káros a fogyasztóra.

A hagyományos palackozott forrásvizekkel szerintük az a baj, hogy UV-val vagy ózonnal kezeltek, ráadásul a szűrés miatt sok egészséges baktériumot eltávolítanak belőle, ami a nyersvízben ezzel szemben benne marad.

A tudomány álláspontja sajnos nem kedvez a divatirányzatból meggazdagodni vágyóknak és az elkötelezett híveknek.

A hivatalos vélemény szerint az ilyen vizek egyenesen veszélyesek lehetnek az egészségre. Baktériumok (pl. E. coli), vírusok, élősködők, rákkeltő anyagok lehetnek ugyanis a kezeletlen vízben. Mindennek jól ismert következményei vannak a harmadik világban, és az, hogy a fejlett országokban ez nem így van, annak éppen a jó minőségű vezetékes víz az oka. A nyersvíz-bizniszben érdekeltek persze ezzel is vitatkoznak, és teóriájukhoz kapóra jönnek az olyan összeesküvés-elmélet gyanús teóriák, amilyen a csapvízhez adagolt fluorid „agymosó” hatása is, ami már az ‘50-es évek óta zajló vitatéma Amerikában, és Magyarországon is komoly tábora van.

A potenciális hazai fogyasztók számára van egy jó hírünk. A magyar piacon ugyan még nem hozzáférhető a palackozott csodavíz, viszont egy amerikai vállalat már forgalmaz egy olyan készüléket, ami egy napelemmel összekötve képes arra, hogy a levegő páratartalmából állítson elő szupertiszta ivóvizet. Az ára 4500 dollár (potom 1 millió 250 ezer forint), amiben benne van a telepítés költsége is. Erre inni kell!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram