Hirdetés

Vannak az életben olyan dolgok, melyeket közelebbről nézve mélyebb összefüggések jutnak eszünkbe. Amelyeknek önmagukon túlmutató jelentésük van, amelyekben kézzel foghatóan érezhető az intellektuális erőfeszítés és a tudás iránti odaadás szépsége. Egy tepsi áfonyás pite általában nem ebbe a kategóriába tartozik.

Hirdetés

No de ahogyan Peter Greenaway filmjei is tele vannak rejtett matematikával, így Lauren Ko pitéi is rejtenek plusz üzenetet számunkra.

Lauren Ko Seattle-ben él, és hobbi gyanánt különleges pitéket süt. A kerek forma tökéletessége az alapegysége, amit végtelen precizitással formáz meg szabályos geometriájúra. Pitéi szerepeltek már a Vogue Magazinban és Oprah Winfrey műsorában is, ami a tengerentúlon a legnézettebbek közé tartozik, és mivel különlegesen látványosak, az Instagram is nagyon szereti őket.

Lauren erősen vonzódik a geometriához. Míg mi azzal küzdünk, hogy egyenletes vastagságúra nyújtsuk az alaptésztát, és ne púposodjon fel sütés közben, mint a parketta, amit a szomszéd csőtörése eláztatott, addig Lauren szintet ugrott a tökéletességre való törekvésben. Pitekészítési technikáit videóiban is lehet követni, de ne higgyük egy pillanatig sem, hogy ami neki játszi könnyedséggel megy, az nekünk is úgy fog. Csipkeszerű rácsok, sokszínű fonatok, szabályos mintázatok, a szigorú mintákban rejlő végtelen játékosság és fantázia.

Loko Kitchen néven van jelen az interneten. Instagramja egyszerűen bámulatos, végignézni olyan megváltozott tudatállapotot eredményez, amit a Mandelbrot-halmaz fraktáljainak hosszas bámulása vagy a művészeti alkotásokba való belefeledkezés idéz elő mondjuk egy Braque-kiállításon. Nem is értjük, hogy lehet valakinek szíve szeletekre vágni ezeket a pitéket.

Ko saját magát átlagembernek tartja, aki hétköznapi irodai munkát végez. Nem cukrász, nem szakács, és a pitéi sütésén kívül nincs is igazán gasztronómiai ambíciója. Hétvégén süt egy-egyet, a maguk örömére. Nincs üzlete, nem lehet tőle vásárolni, bármennyien ostromolják. 35 posztja van mindössze az Instagramon, amit viszont 105 ezer ember követet.

Az első pitét alig egy éve sütötte. Seattle-be költözött épp, nem volt munkája, és úgy érezte, valamit csinálnia kell. A Pinteresten látott egy képet egy szépen díszített pitéről, amiről azt gondolta, bárcsak ő is képes lenne ilyesmire. Hétvégen van ideje sütni. És ő süt is szorgalmasan. Csak úgy, mert boldoggá teszi.

Lokokitchen Instagram

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS