Hirdetés
Hirdetés

Hibiszkuszos & erdei gyümölcsös vegán isler Ötvös Zsuzsannától

2024. december 14.
Az ünnepek közeledtével mind buzgón keressük az idei év legizgalmasabb és legegyedibb receptjeit, amivel lenyűgözhetjük a rokonainkat, beleértve azokat, akik speciális étrendet követnek. Ötvös Zsuzsanna a vegán étrendet tartó sütemény rajongókat sem hagyja isler nélkül. Vegán islerjébe szárított hibiszkusz, chia mag és hibiszkusz tea is kerül.
Hirdetés

Hozzávalók

1. Omlós tészta:

  • 110 g kókuszzsír
  • 305 g finomliszt
  • 15 g finomra őrölt szárított hibiszkusz
  • 40 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 kk. almaecet
  • 75 g hibiszkusz tea (vízben kiáztatott szárított hibiszkuszvirág)
  • 10 g chia mag, kávédarálóban ledarálva

2. Erdeigyümölcs-lekvár:

  • 500 g erdei gyümölcs-püré
  • tonkabab
  • 20 g citromlé
  • 40 g cukor
  • 12,5 g NH pektin

3. Áthúzás:

  • 300 g étcsokoládé
  • 30 g szőlőmagolaj
  • liofilizált szeder vagy málna

Elkészítése:

1. A kávédarálóban ledarált chia magot 10 percre beáztatjuk a hibiszkusz teába. Az omlós tésztához a hideg kókuszzsírt, finomlisztet, darált hibiszkuszt, mandulalisztet, porcukrot, sütőport, sót konyhai robotgép üstjébe mérjük, majd a keverőlapát segítségével morzsásra dolgozzuk. Ekkor hozzáadjuk a beáztatott chia magot és az almaecetet, majd tovább keverjük, míg egynemű tésztává összeáll. Ha még szükséges, minimális hideg vizet vagy hibiszkusz teát adagolunk hozzá. A kész tésztát folpackba csomagolva fél órán keresztül pihentetjük a hűtőben.

2. A tésztát két silpat lap között kb. 3mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges méretű kiszúróval korongokat szaggatunk ki belőle. A maradék tésztát összegyúrjuk, ismét nyújtjuk, és szaggatjuk. A tésztakorongokat hűtőben (vagy még jobb, ha fagyasztóban) teljesen lehűtjük sütés előtt: ekkor nem fognak összezsugorodni sütéskor. 175°C-ra melegített sütőben, silpat lappal (még jobb, ha perforált szilikon – ún. silpain – lappal)  letakarva kb. 8-10 perc alatt készre sütjük a korongokat. 

Hirdetés

3. A lekvárhoz a pürét el tudjuk készíteni fagyasztott erdei gyümölcs mixből. Ehhez kb. kétszeres mennyiségű (tehát egy kiló) fagyasztott gyümölcsre lesz szükség: felmelegítjük, botmixerrel pürésítjük, és szitán átnyomjuk. Az így kapott püréből mérünk ki 500 grammot. Természetesen bármilyen más bogyós fagyasztott gyümölcspürét is használhatunk (pl. málna, szeder, feketeribizli). 

4. A lekvárhoz a gyümölcspürét a citromlével és a reszelt tonkababbal melegíteni kezdjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint. Forrásig melegítjük, majd folyamatosan kevergetve egy-két percig forraljuk. Érintőfóliával letakarjuk, és hűtőben teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt, botmixerrel átkeverjük-fellazítjuk, és habzsákba töltjük.

5. A lekvárral kettesével összeragasztjuk az omlós tészta korongokat.

6. Az étcsokoládét a szőlőmagolajjal felolvasztjuk, majd egyenként megmártjuk benne a korongokat. Az étcsokoládé-bevonatot liofilizált gyümölccsel szórjuk, majd hűtőbe tesszük a kész islereket, hogy a csokoládé-bevonat megszilárduljon.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram