Hozzávalók
1. Omlós tészta:
- 110 g kókuszzsír
- 305 g finomliszt
- 15 g finomra őrölt szárított hibiszkusz
- 40 g mandulaliszt
- 100 g porcukor
- 1 tk. sütőpor
- 1 kk. almaecet
- só
- 75 g hibiszkusz tea (vízben kiáztatott szárított hibiszkuszvirág)
- 10 g chia mag, kávédarálóban ledarálva
2. Erdeigyümölcs-lekvár:
- 500 g erdei gyümölcs-püré
- tonkabab
- 20 g citromlé
- 40 g cukor
- 12,5 g NH pektin
3. Áthúzás:
- 300 g étcsokoládé
- 30 g szőlőmagolaj
- liofilizált szeder vagy málna
Elkészítése:
1. A kávédarálóban ledarált chia magot 10 percre beáztatjuk a hibiszkusz teába. Az omlós tésztához a hideg kókuszzsírt, finomlisztet, darált hibiszkuszt, mandulalisztet, porcukrot, sütőport, sót konyhai robotgép üstjébe mérjük, majd a keverőlapát segítségével morzsásra dolgozzuk. Ekkor hozzáadjuk a beáztatott chia magot és az almaecetet, majd tovább keverjük, míg egynemű tésztává összeáll. Ha még szükséges, minimális hideg vizet vagy hibiszkusz teát adagolunk hozzá. A kész tésztát folpackba csomagolva fél órán keresztül pihentetjük a hűtőben.
2. A tésztát két silpat lap között kb. 3mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges méretű kiszúróval korongokat szaggatunk ki belőle. A maradék tésztát összegyúrjuk, ismét nyújtjuk, és szaggatjuk. A tésztakorongokat hűtőben (vagy még jobb, ha fagyasztóban) teljesen lehűtjük sütés előtt: ekkor nem fognak összezsugorodni sütéskor. 175°C-ra melegített sütőben, silpat lappal (még jobb, ha perforált szilikon – ún. silpain – lappal) letakarva kb. 8-10 perc alatt készre sütjük a korongokat.
3. A lekvárhoz a pürét el tudjuk készíteni fagyasztott erdei gyümölcs mixből. Ehhez kb. kétszeres mennyiségű (tehát egy kiló) fagyasztott gyümölcsre lesz szükség: felmelegítjük, botmixerrel pürésítjük, és szitán átnyomjuk. Az így kapott püréből mérünk ki 500 grammot. Természetesen bármilyen más bogyós fagyasztott gyümölcspürét is használhatunk (pl. málna, szeder, feketeribizli).
4. A lekvárhoz a gyümölcspürét a citromlével és a reszelt tonkababbal melegíteni kezdjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint. Forrásig melegítjük, majd folyamatosan kevergetve egy-két percig forraljuk. Érintőfóliával letakarjuk, és hűtőben teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt, botmixerrel átkeverjük-fellazítjuk, és habzsákba töltjük.
5. A lekvárral kettesével összeragasztjuk az omlós tészta korongokat.
6. Az étcsokoládét a szőlőmagolajjal felolvasztjuk, majd egyenként megmártjuk benne a korongokat. Az étcsokoládé-bevonatot liofilizált gyümölccsel szórjuk, majd hűtőbe tesszük a kész islereket, hogy a csokoládé-bevonat megszilárduljon.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.