A táblázat a cikk végén látható
Kultúrember nem töri szét a spagettit a főzővízbe kerülés előtt, és nem tesz sajtot olyan pastára, amely tenger gyümölcseit tartalmaz.
De valóban illik tudni mindezt?
A YouGov cég szlogenjében nem kevesebbet ígér, minthogy felkutatják, mit gondol a világ. Nos, több kontinens megkérdezettjei így vélekednek az olaszok által kisebb-nagyobb szentségtörésnek tartott kulináris szokásokról.
Az alábbiakban egy nemzetközi piackutató ügynökség, a YouGov eredményeit foglalták táblázatba. A közvéleménykutató cég jelen van több kontinensen, e felmérés során pedig Spanyolország, Mexikó, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Lengyelország, Dánia, Svédország, az Egyesült Arab Emírségek, India, Kína, Szingapúr, Hongkong, Indonézia és Ausztrália lakosságát kérdezték pizza-pasta-cappuccino vonalon.
Fentről lefelé haladva nő az olaszok rosszallása, míg a legelső sorban szereplő szokást az olaszok 89%-a elfogadja (pizzát enni ebédre), addig az egyre vörösödő négyzetek jelölik a számukra elfogadhatatlan étkezési aktusokat. Az olasz kulinária ellen elkövetett vétkek vétkét talán már önök is kitalálták, ez természetesen maga vörös posztó: ketchup a pastán.
Íme, a sorrend a bocsánatos bűnöktől lefelé haladva a skálán, a vízszintes sorban a többi nemzet pozitív vagy negatív hozzáállásával. (A táblázat a cikk végén látható.)
Az olaszok számára elfogadható szokások
+89 Pizzát enni ebédre.
+81 Bolognai ragu spagettivel (szélesmetélt helyett).
+69 A pizzát inkább villával, mint kézzel enni.
+58 Húsgolyóval enni a spagettit.
Megosztó szokások az olasz emberek körében
+2 Előételként vagy köretként fogyasztani a rizottót.
+1 Olajat önteni a tésztafőző vízbe.
-1 Főzés előtt eltörni a száraz spagettitésztát.
-4 Egy tányérra vagy tálba először a csupasz tésztát tenni, majd utána hozzáadni a szószt.
Az olaszok számára elfogadhatatlan szokások
-14 Tésztaétel mellé fokhagymás kenyeret enni.
-17 A tészta főzővizébe nem tenni sót.
-23 Főétkezés után cappuccinót inni.
-23 Főtt tésztát hideg vízzel leöblíteni vagy lehűteni.
-39 Tenger gyümölcseivel készített tésztára sajtot tenni.
-45 A carbonara szószba tejszínt rakni.
-46 Késsel elvágni a hosszú olasz tésztát.
-55 Köretként enni a pastát.
-63 Ananászt tenni a pizzára.
-71 Hideg vízbe tenni a tésztát, és úgy megfőzni.
-83 KETCHUPOS TÉSZTA!
Bónuszképünk majonézzel és ketchuppal

Kép forrása: YouGov
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.