Hirdetés
Hirdetés

Hell in - Első benyomás: Hellinicon

2016. február 10.
A reményeinkkel volt a baj, de mindig ez van. A Gozsdu udvarban egy új hely nyílt, a Hellinicon, ami ráadásul a környékről amúgy is hiányzó görög konyhát visz és felpezsdíti a hamburgertől, dönertől és pizza szelettől szép, de picit unalmas mulatónegyedi gyorsétkezéseket. Ezek voltak a várakozások, mint kiderült, inkább illúziók.
Hirdetés

Érkezésünkkor némi tanácstalanságba futunk a személyzet részéről – hova üljenek, oda lehet, ja nem lehet, itt jó lesz? –, ami a vacsora végéig körülleng mindent és mindenkit a helyen. Nagyjából az asztalok kétharmada foglalt, este nyolckor sehol sem esznek, mindenki várakozik, de elhessegetjük a gondolatot. Megkapjuk az étlapot, a menü semmiképpen nem meglepő – a görög konyha alapvetően nem az –, már-már unalmas, különösen az előételek feta-padlizsán-olívaolaj szentháromsága okán. Az árak – különösen a tengeri ételek árai – kacagtatóak, de olyan keserű, „Sose halunk meg” módon. Az étlapokat közben elkapják előlünk, anélkül, hogy rendeltünk volna, majd visszaadják, hogy rendeljünk akkor. Mély levegő.
Dzadzíkit, sertésből készült gyrost és csirkenyársat (szuvlakit) kérünk, de nem kapunk. Nem, hiszen mindössze egy felszolgáló dolgozik, elnézést kérve a csúszásért, miközben több, láthatólag a hely alkalmazásában álló munkatárs az idő lassú, de megállíthatatlan múlásán lamentál. Idővel egy újabb fiatalember a szórakoztató kiszámíthatatlanság jegyében angolul tájékoztat minket a konyhán történt félreértések és véletlenek sorozatáról, Wes Anderson a rendező a grill felett, késnek az ételek. Mély levegő.

fotó: facebook.com/hellinicon

fotó: facebook.com/hellinicon


A főfogások előtt felszolgált várófalatok emléke meghalványul egy szűk óra alatt; a pita nem friss, hanem gyári, ami sajnos sokat ront az amúgy finom és jól fűszerezett olajbogyó tapenade-on és feta sajtos mártogatón. A szuvlaki kellemesen karcos, könnyű, éppen átsült a grill felett. A gyros hatalmas adag, jól fűszerezett sertéssel és sajnos felejthető sült krumplival és tányérdíszekkel. Egy új görög étteremnek – amely görög ásványvízzel, olívaolajjal és egészen kiváló dzadzíkival ad a részletekre – igazán nem nyers répát és hagymát kellene kínálnia a gyros kíséreteként, a fagyasztott helyett saját sült krumplival és bolti pitával. Egy fetasajtos aioli, friss krumpli és pita a fűszeres hús mellett egy-két citrusos salátalevéllel pont elég lenne.
A reményeinkkel volt a baj, de mindig ez van. Az ételek apró javításokkal kategóriát ugorhatnának, egyúttal hatalmas kihagyott ziccer nem az utcán elfogyasztható gyrost is adni, ablakon át, zsírpapírban. A kiszolgálás pedig egyelőre olyan kaotikus, mint az athéni buszközlekedés szakszervezeti sztrájk idején. Mély levegő, mert mennie kell ennek jobban is.
 
 
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram