Hirdetés
Hirdetés

Hélène Darroze, a 3 Michelin-csillagos női séf, akiről rajzfilmfigurát és Barbie babát mintáztak

SZERZŐ: diningguide
2021. február 18.
Január végén hirdették ki a 2021-es nagy-britanniai és ír Michelin-csillagokat. Két olyan éttermet és séfet is ünnepelnek most Londonban, akik immár a 3 csillagos csúcsra értek. Clare Smyth és a Core, valamint Hélène Darroze és a The Connaught szerzői étterme a világ legkiválóbbjai közé értek. Cikkünkben Hélène Darroze szakmai pályáját mutatjuk be.
Hirdetés

Annyira keveset beszélünk a női konyhafőnökökről! Egyszerűen döntően férfiszakmának gondoljuk a séf mesterséget, és ha körbenézünk a világban, a számok valóban azt mutatják, hogy a nőknek nehezebb érvényesülni ezen a téren (is).  A nehéz viszont nem jelent egyet a lehetetlennel, a gasztronómia életformává válása megannyi nőt érintett meg, és családi hagyományoknak is sok kiemelkedő séfnőt köszönhetünk.

Az 53 éves Darroze egyike a világon annak a hét hölgynek, akik háromcsillagos éttermet vezetnek. Lehet, hogy nem ildomos már rögtön az elején bedobnunk az életkorát, de mindenképpen inspiráló üzenet. Természetesen már 30 évesen is a legjobbak között találhatja magát a tehetséges és szorgalmas szakember, de nem lehet mindenki Enrico Bartolini vagy Massimiliano Alajmo, akik már a krisztusi kor elérte előtt törtek csúcsra. Darroze 29 évesen kapta első Michelin-csillagát és évtizedekkel később lett háromcsillagos londoni étterme.

Fotó: The Connaugh Facebook

Igen, Hélène!

Hélène Darroze pályája kiegyensúlyozott és szép ívű, fontos origója, hogy céltudatos és maximalista személyisége sosem "takarta el" valódi nőiességét, és legtöbb interjújában hangsúlyozza is, hogy sikerének éppen az a titka, hogy sosem akart férfi fejjel főzni. Mi több, munkaszervezésében sem a klasszikus francia, helyenként igen spártai iskolát követte. Szerencsésnek tartja magát, hogy mindig elkerülte a nőgyűlölet, senki sem törte le szárnyait.

Vallja, hogy nem a titulus miatt kell respektálni a kollegát, a főnököt, hanem tudása és embersége miatt, ezért a legkevésbé sem szereti, amikor séfnek hívják. Ő Hélène... de sokan még mindig "igen, séf!" választ adnak munka közben.

A séf és testvére / Fotó: The Connaugh Facebook

Franciaország délnyugati részén nőtt fel, vendéglátós család sarjaként. Mint sok más séf esetében, az étel iránt táplált intenzív érzelmeket nagymamája hozta ki belőle, még kicsiként, egy elsőre nagyon egyszerűnek tűnő étellel. A közös családi ebédek alkalmával sokszor került az asztalta egészben sült csirke, akár 4-5 darab is, mert mindenki rajongásig imádta a mama sültjét. Hosszú volt az út a főzésig, mert egészen a húszas évei közepéig azt gondolta, hogy managerként foglalkozik majd a családi szállodával és étteremmel. A nagy fordulathoz az kellett, hogy Alain Ducasse mellett dolgozzon. Onnantól pedig nem volt megállás.

Alian Ducasse / Kép forrása: www.ducasse-paris.com

Alain Ducasse személyi titkárából céltudatos konyhafőnök

A l’Ecole Supérieure de Commerce de Bordeaux-ban folytatott tanulmányai után a legendás monacói Louis XV étteremben kezdett dolgozni: először csak adminisztratív munkát végzett, sokat figyelt és néha a konyhában találta magát, hogy salátaleveleket mos. Idővel Ducasse "személyi titkára" lett,  személyes ügyeit és a séfnagyság PR-ját, sajtómegkereséseit is ő intézte. Következett a mester Riviera című könyvének kiadása, melynek szervezésében sokat segédkezett Darroze. Az ő feladata volt a receptúrák napi dokumentációja, rendezése is... ennél tényleg nem kerülhetett közelebb a francia gasztronómiához. 1993 nyarán a családi vállalkozás szólította, de nem örült annak, amit tapasztalt, sürgős reformokra volt szükség, egyszerűen úgy érezte, eljárt az idő a koncepció fölött. A reform úgy sikerült, hogy Hélène Darroze lett a konyhafőnök, megtartotta az étterem Michelin-csillagát. 1996-ban a Champérard kalauz az év legkiválóbb séfjévé választotta, ugyanebben az évben a Gault Millau a holnap legígéretesebb tehetségeként mutatta be (ekkor 29 éves volt).

Csillag csillag hátán Londonban és Párizsban

A családi vállalkozást anyagi okokból később felszámolták, de még az ezredfordulóig sem kellett várni, hogy Darroze megnyissa párizsi éttermét, ami 2001-ben megkapta első csillagát, rá két évre a másodikat is, amit végül 2010-ben elveszített (ezt sokan a személyes jelenlét hiányának a London-Párizs ingázásnak tudták be). 2008-ban csatlakozott a londoni The Connaugh-hoz, ahol három éven belül megkapta az első csillagot, majd 2011-ben a másodikat is. Tíz év áldozatos munka, különleges koncepció felépítése és túlszárnyalása után pedig 2021-ben barátnőjével, a szinén londoni Core konyháját vezető Clare Smyth-szel egyszerre kapták meg a harmadik Michelin-csillagot.

Fotó: The Connaught

Csak közösen lehet elérni a csúcsot

Nincs az a nyilatkozat, amiben ne a konyhai csapatainak együttes munkáját méltatná, és az az interjú, ahol ne hangsúlyozná, hogy nőként tényleg másképp főznek.

Darroze szerint míg egy férfi azt akarja megmutatni, hogy mire képes, addig a nő tetszeni akar. Természetesen a francia séf a balanszra törekszik, mindig hangsúlyozza, hogy mennyire nagyra tartja férfi pályatársait is.

Mit keres egy patkány Hélène Darroze konyhájában?

A gasztronómiai kitüntetések, mérvadó kalauzok értékelésein felül a Francia Köztársaság Becsüetrendje is megilleti, kiemelkedő gasztronómiai teljesítményéért és a kultúrában betöltött szerepéért, de a lovagi érdemrendet is megkapta szülőhazájában. Ünnepelt női vezetőként beszélnek róla, televíziós (Top Chef) szereplése után pedig még Barbie babát is mintáztak róla, természetesen hófehér séfkabátban.

Inspiráló nők, köztük Darroze

Nem a Barbie az egyetlen meseszerű párhuzam Hélène Darroze életében: a 2007-es Pixar animációs film, az Oscar-díjas L'ecsó egyik katakterét is a francia séftehetségről mintázták. A precíz Collette személyiségét, munkamorálját, sőt, még konyhai mozgását is Darrozze ihlette. A séf először nem értette, hogy miért szeretnének beköltözni tip-top konyhájára 1-2 hétre egy olyan film miatt, aminek a főszereplője egy patkány... de aztán nagyon megszerette a produkciót és büszke rá, hogy Collette-ben megtalálható Hélène is.

Fotó: Pixar

Egy női séfnek szent és sérthetetlen a hétvége

Bensősges a viszonya az alapanyagokkal, nagyon jó kapcsolatot ápol a beszállítóikkal, mind Londonban, mind Párizsban. Sokat van úton, hogy személyesen találkozzon a kulcsfontosságú zöldségek, húsok, tejtermékek, fűszerek termelőivel, megesik, hogy gyorsan átrepül Londonból Párizsba, hogy aztán a vidéket járja egy fontos komponens miatt (mindezt persze a pandémia alatt szünetel, mi több, Londonban sem tudott együtt ünnepelni a kollegáival).

Az ingázás része az életének, két kislánya van, akikkel megpróbál minél több időt eltölteni, így a hétvégék szentek. Olyankor piacra járnak (kedvencük a londoni Borough Market), Hélène pedig a legnagyobb szeretettel főz a családnak is amellett, hogy gyakorlatilag 25 éve minden munkanapját a konyhában tölti. Kenyeret süt, raviolit gyúr, hogy ő is a legszebb gyerekkori ízélményeit nyújthassa a lányainak. Ha már a londoni, párizsi és az egész világ ínyenceknek is életreszóló élményt nyújt.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram