Hirdetés
Hirdetés

Terjedjen az ige! Házikó: kapocs a város és a vidék között

SZERZŐ: DiningGuide
2017. december 18.
A Házikó pesti üzemében, a Dembinszky utca 32. alatt korán kezdődik a munka: a hajnali sütés és szendvicskenegetés nem meglepő jelenség, de ha a megrendelések megkövetelik, akár éjfélkor is kezd a kis csapat, hogy minden elkészüljön időre. 2014-ben már benéztünk hozzájuk; akkor az egyik alapító, Bertényi Gábor mesélt az akkoriban még tesztüzemben működő catering vállalkozásról. […]
Hirdetés

A Házikó pesti üzemében, a Dembinszky utca 32. alatt korán kezdődik a munka: a hajnali sütés és szendvicskenegetés nem meglepő jelenség, de ha a megrendelések megkövetelik, akár éjfélkor is kezd a kis csapat, hogy minden elkészüljön időre. 2014-ben már benéztünk hozzájuk; akkor az egyik alapító, Bertényi Gábor mesélt az akkoriban még tesztüzemben működő catering vállalkozásról. De mi történt velük azóta, és mitől lesz gazdaságilag és környezeti szempontból is fenntartható egy biokezdeményezés? A Házikó példáján keresztül utánajárunk a két utóbbi kérdésnek.

Kell egy átgondolt, biztos koncepció

Ennivaló Házikó: rendezvények és otthonos bisztrók 

Környezettudatosság és társadalmi felelősségvállalás

Változó idők: különleges ízek, új pék

Kezdetben sokáig fellelhető volt a pogácsa és az egyéb, itthon klasszikusnak számító rágcsálnivalók a catering palettán. Manapság az üzemi csapat sokat kísérletezik, újra és újra kilépve a megszokott ízek világából, hogy egyedi termékek kerüljenek ki a konyhából. Kedvenceink a

tökmagos zabkeksz, amely annak köszönheti létezését, hogy valamivel helyettesíteni kellett a diót, amikor kifogyott a készlet,

az idényzöldségektől és -gyümölcsöktől szó szerint roskadozó, a Házikó védjegyének számító quiche-ek és batyuk, valamint a tökmagos Házikó babka csokis keksszel. Most éppen állításuk szerint Budapest legjobb bejglijeit szerezhetjük be náluk a karácsonyi vendégvárásra. Utánajárunk!
A pék áru minősége is rendkívül fontos, főleg egy catering cégnél, aki erősen a kenyérre épít. Sokáig keresték az útjukat, de idén ősztől új pék, Rózsa Ádám erősíti az üzem csapatát, aki a hagyományos eljárások melett teszi le a voksát. Fő profilja a kovászos kenyér, amit most már a Házikó bisztrókban létrehozott PÉK-pontokban is megvehet az ember (a bagett is opció és lehet előre rendelni).
Nincs megállás. Az alapítók a november 18-i Mitiszol Fesztiválon mutatták be Miteszel? névre keresztelt projektjüket, amely ötvözi az Agri Kulti szakértelmét és a Házikó gyakorlatát. Céljuk egy „közösségi alapú minősítési és információs rendszer” kidolgozása a teljes átláthatóság végett. Tudományos testületekkel, intézetekkel és egyénekkel együttműködve a már meglévő tudást szeretnék kiterjeszteni.

Tanulság? 

Sok lábon kell állni. Rendezvények, kiszállítások, bisztrók, pékpontok – sok szál, de működik. Ragaszkodnak az általuk lefektetett tudományos alapon nyugvó koncepcióhoz, alkalmazkodnak az igényekhez, de látszik, hogy az igazi hajtóerő a termelőkkel kialakított bizalmi szál, valamint a minőségi alapanyagokba vetett hitt és a hosszú távú társadalmi hatás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram