Hirdetés

Házi tészta sült sütőtökkel és kecskesajttal töltve, őrségi tökmaggal és roppanós zsályával | Lendvai Levente receptje

2025. október 12.
Ha van alapanyag, amiért megérte várni az őszt, az a sütőtök. Lendvai Levente receptjében a karamellizált tök édessége, a lágy kecskesajt és a zsálya íze találkozik egy házi tésztában. Egyszerre komfortos és elegáns fogás.
Hirdetés

Házi tészta

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 12 db tojássárgája
  • 3 db egész tojás
  • 1 ek 10%-os ecet
  • víz (szükség szerint)

Elkészítés:
Az alapanyagokat a víz kivételével kimérjük, majd elkezdjük összegyúrni. Amikor már nem vesz fel több lisztet, óvatosan csak annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta éppen összeálljon, de még kissé morzsalékos maradjon. Amikor összeállt, levákuumozzuk.

Töltelék

Hozzávalók:

  • 500 g sült sütőtök húsa (erősen karamellizálódott)
  • 500 g lágy natúr kecskesajt
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 g citromsav
  • 7,3 g só
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a magját, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajat és mézet locsolunk rá, majd 200 °C-on kb. 1 óra alatt megsütjük. Kikaparjuk a héjából, majd ha kihűlt, összekeverjük a többi alapanyaggal. Habzsákba töltjük.

Sütőtök-velouté

Hozzávalók:

  • 50 g finomra vágott salotta hagyma
  • 20 g gyömbér (apróra vágva)
  • 500 g sült sütőtök húsa
  • 300 g víz
  • 200 g tejszín
  • 20 g lime-lé
  • frissen reszelt szerecsendió
  • bors
  • chilipehely (ízlés szerint)

Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a magját, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajat és mézet locsolunk rá, majd 200 °C-on kb. 1 óra alatt megsütjük. Egy fazékban kevés olívaolajat hevítünk, majd beletesszük a hagymát és a gyömbért, lassan karamellizáljuk. Hozzáadjuk a sült tököt, ezt is kicsit lepirítjuk. Felöntjük vízzel és tejszínnel, alaposan összefőzzük. Sóval, borssal, szerecsendióval, chilipehellyel és lime-lével ízesítjük. Thermomixerrel vagy botmixerrel simára turmixoljuk, majd finom szűrőn átszűrjük.
Tálalás előtt botmixerrel újra habosítjuk.

Sült zsálya

Hozzávalók:

  • friss zsályalevelek
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az olajat 160 °C-ra hevítjük. A zsályaleveleket beletesszük, és amikor már nem pezseg körülöttük az olaj, kivesszük. Papírtörlőn leitatjuk.

Sült tökmag

Hozzávalók:

  • 100 g tökmag
  • 3 g só
  • 1 ek napraforgóolaj

Elkészítés:
A tökmagot összekeverjük az olajjal és a sóval, majd 180 °C-os sütőben 15–20 perc alatt ropogósra sütjük.

Tészta töltése

A tésztát nyújtógéppel kb. 2 mm vastagra nyújtjuk. A betöltendő tészta mérete: 40 cm hosszú és 10 cm széles legyen.

A habzsák végét úgy vágjuk le, hogy kb. 1,5 cm átmérőjű nyílás keletkezzen. Ebből a nyílásból a tészta hosszanti oldalára egy csíkot húzunk, ügyelve arra, hogy a tészta elejétől és végétől 2-2 cm-t, az aljától pedig 1 cm-t hagyjunk szabadon.

Amikor a töltelék a tésztán van, a széleket ecsettel vékonyan megnedvesítjük. Az alsó részét felhajtjuk a tetejére, majd az összes oldalát erősen összenyomjuk. A tetejét derelyevágóval bevágjuk. Ezután balról jobbra haladva szorosan feltekerjük, mintha egy kakaós csiga lenne, majd a végén a tetejét és az alját is összecsípjük. Sós vízben 4-6 percig főzzük.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram