Házi tészta
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 12 db tojássárgája
- 3 db egész tojás
- 1 ek 10%-os ecet
- víz (szükség szerint)
Elkészítés:
Az alapanyagokat a víz kivételével kimérjük, majd elkezdjük összegyúrni. Amikor már nem vesz fel több lisztet, óvatosan csak annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta éppen összeálljon, de még kissé morzsalékos maradjon. Amikor összeállt, levákuumozzuk.

Töltelék
Hozzávalók:
- 500 g sült sütőtök húsa (erősen karamellizálódott)
- 500 g lágy natúr kecskesajt
- 2 ág kakukkfű
- 1 g citromsav
- 7,3 g só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a magját, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajat és mézet locsolunk rá, majd 200 °C-on kb. 1 óra alatt megsütjük. Kikaparjuk a héjából, majd ha kihűlt, összekeverjük a többi alapanyaggal. Habzsákba töltjük.
Sütőtök-velouté
Hozzávalók:
- 50 g finomra vágott salotta hagyma
- 20 g gyömbér (apróra vágva)
- 500 g sült sütőtök húsa
- 300 g víz
- 200 g tejszín
- 20 g lime-lé
- frissen reszelt szerecsendió
- só
- bors
- chilipehely (ízlés szerint)
Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a magját, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajat és mézet locsolunk rá, majd 200 °C-on kb. 1 óra alatt megsütjük. Egy fazékban kevés olívaolajat hevítünk, majd beletesszük a hagymát és a gyömbért, lassan karamellizáljuk. Hozzáadjuk a sült tököt, ezt is kicsit lepirítjuk. Felöntjük vízzel és tejszínnel, alaposan összefőzzük. Sóval, borssal, szerecsendióval, chilipehellyel és lime-lével ízesítjük. Thermomixerrel vagy botmixerrel simára turmixoljuk, majd finom szűrőn átszűrjük.
Tálalás előtt botmixerrel újra habosítjuk.
Sült zsálya
Hozzávalók:
- friss zsályalevelek
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az olajat 160 °C-ra hevítjük. A zsályaleveleket beletesszük, és amikor már nem pezseg körülöttük az olaj, kivesszük. Papírtörlőn leitatjuk.
Sült tökmag
Hozzávalók:
- 100 g tökmag
- 3 g só
- 1 ek napraforgóolaj
Elkészítés:
A tökmagot összekeverjük az olajjal és a sóval, majd 180 °C-os sütőben 15–20 perc alatt ropogósra sütjük.

Tészta töltése
A tésztát nyújtógéppel kb. 2 mm vastagra nyújtjuk. A betöltendő tészta mérete: 40 cm hosszú és 10 cm széles legyen.
A habzsák végét úgy vágjuk le, hogy kb. 1,5 cm átmérőjű nyílás keletkezzen. Ebből a nyílásból a tészta hosszanti oldalára egy csíkot húzunk, ügyelve arra, hogy a tészta elejétől és végétől 2-2 cm-t, az aljától pedig 1 cm-t hagyjunk szabadon.

Amikor a töltelék a tésztán van, a széleket ecsettel vékonyan megnedvesítjük. Az alsó részét felhajtjuk a tetejére, majd az összes oldalát erősen összenyomjuk. A tetejét derelyevágóval bevágjuk. Ezután balról jobbra haladva szorosan feltekerjük, mintha egy kakaós csiga lenne, majd a végén a tetejét és az alját is összecsípjük. Sós vízben 4-6 percig főzzük.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.

Dining Guide