Hirdetés
Hirdetés

Használjuk ki a sütőnk tudását!

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 12.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy mindenkinek megvan az az egy-két kedvelt beállítása a sütőjén, amit nagy magabiztossággal használ. Pedig a mai sütők már sokat tudnak: ha célirányosabban használjuk a funkciókat, nem csak időt és energiát takaríthatunk meg, hanem megtalálhatjuk az adott ételhez leginkább illő sütési módot is.
Hirdetés

Grill funkció

Persze, grillezni a legjobb szabadban, de ez nem mindig adatik meg. A grillfunkció lényege, hogy kapnak egy kis kérget a sültek, belül pedig őrzik a szaftosságukat. Az első asszociáció a húsok grillezése, de ennél jóval sokoldalúbb ez a sütési mód. Előzetesen bepácolt húsokat, magas zsírtartalmú húsokat és húsféléket, köztük hurkát, kolbászt, grillezni szánt sajtokat és zöldségeket érdemes elsősorban így készíteni.
És ne feledjük: sütőnk ezen üzemmódja alkalmas pirítós és melegszendvics készítésére is. Ha nem csak egy-egy szeletet akarunk készíteni, kifejezetten ideális kenyérpirító vagy melegszendvicssütő helyett a sütőnk grillrácsát megpakolni. Egy modern sütőben nem kell már sokat várni a felmelegedéshez, így a grillező funkció épp úgy energiatakarékos megoldás – használjuk bátran!

Alsó, felső és alsó-felső sütés

Ez alatt három opciót értünk: a legtöbb modern sütőben választhatunk alsó és felső, illetve csak az alsó és csak a felső fűtőelemek bekapcsolásával való sütés közül.
Csak az alsó sütést olyan nem túl magas (100 C fok alatti) sütéshez ajánlatos használni, amely során lassan szeretnénk célt érni, legyen az éppen abálás, zsírban abálás vagy nagy keményítőtartalmú zöldség (burgonya, újburgonya) sütésének első, "puhító" fázisa.
Alul keményebb, ropogósabb sültek és sütemények sütésekor is preferált funkció, például édes vagy húsos piték készítéséhez. Csak az alsó sütés funkciót érdemes bekapcsolni továbbá olyan puhább tetejű sütemények készítéséhez, mint a sajttorta, gyümölcstorták, illetve a habos sütemények.
Csak a felső sütés funkciót olyan esetekben használjuk, akár menet közben átkapcsolva, ha alul már leégne a sültünk, de felül még befejezetlennek látjuk. Ezt a módot válasszuk akkor is, ha már majdnem készen vagyunk a sütéssel, de szeretnénk egy kis színt, ropogósságot adni a sültünknek, legyen az egy csirkecomb ropogós bőre vagy a "csőben sült" egytálételünk sajt borítású teteje.

Az alsó-felső sütés a kiszáradásra hajlamos leveles tészták, valamint lágy, kevert tészták, felfújtak sütéséhez, egyszóval a kíméletes, lassabb sütésekhez ideális. Ezt a funkciót hazsnáljuk akkor is, ha vendégeket hívtunk, és előmelegített tányérokon szeretnénk szervírozni, hogy ne hűljön ki gyorsan az étel. 40-50 C fokra melegített sütőben a tányérokat is felmelegíthetjük.

Az idő- és energiatakarékos légkeverés

A légkeveréses funkció bekapcsolásával átlagosan 20-30 százalékkal kevesebb ideig tart a sütés, és – sütőtől függően – akár 50 százalék energiát is megspórolhatunk, hiszen ugyanazon melegítőhatással, a forró levegő keringetésével hatékonyabbá tehetjük a sütő teljesítményét.

Nagy előnye, hogy több szinten is megpakolhatjuk a sütőt.

Tehát nem kell megvárni, míg kisül a hús, már az idő alatt sütni kezdhetjük a köretet, vagy akár a süteményt is. Étele válogatja, hogy le kell-e takarni a a sülteket: ami viszont fontos, hogy a légkeverés miatt nem fognak az ízek keveredni egymással.
De nem csak a hatékonyságot jelző számok miatt érdemes ezt az opciót választanunk. A légkeveréses sütés legnagyobb előnye, hogy minden irányból egyenletes hőmérsékletet biztosít, így a nagyobb húsok, egytálételek könnyebben elkészíthetőek, nem maradnak belül sületlenek. Akkor is érdemes ezt a funkciót bekapcsolni, ha nagyon megpakoltunk a sütőt, a levegő mozgatása segít ugyanis az egyenletes sütésben.
Aszalás sütőben: az aszalás az egyik legősibb módszer a gyümölcsök és zöldségek ásványianyag- és vitamintartalmának megőrzésére. Míg eleink egyszerű napon szárítással juthattak aszalványokhoz, ma már az igazi aszalóprofik ehhez aszalógépet használnak. Erre azonban nincsen feltétlenül szükség – különösen, ha nem nagy üzemben csináljuk –, hiszen a sütőnkben is tudunk aszalni. A légkeveréses funkcióra lesz ehhez szükség, ugyanis a cél a gyümölcsök, zöldségek kiszárítása. A kicsapodó víztartalomnak távoznia kell a térből, ezért aszaláshoz résnyire nyitva kell hagyni a sütő ajtaját. 50-60 C fokon szép lassan meg lehet aszalni a terményeket; azok vastagságától és textárájától függ, hogy mennyi idő alatt. A friss, zsenge leveleskel aszalásához (nem elterjedt csemege, pedig nagyon finom aszalva!) nyilvánvalóan kevesebb idő szükséges, mintha mondjuk barackot szeretnénk aszalni házilag. Fontos, hogy ne tepsire helyezzük az aszalnivalókat, hanem rácsra az egyenletes és gyorsabb aszalás érdekében. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy ez az aszalási módszer a legkevésbé pénztárcabarát. Hosszadalmas és természetesen hőveszteséggel jár a nyitott ajtónál való működés.
 
A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram