Hirdetés
Hirdetés

Három új díj is debütál a hétfői Dining Guide Év Étterme Gálán!

SZERZŐ: DiningGuide
2020. február 21.
Már csak néhány nap van hátra a 2020-as Dining Guide Év Étterme Gáláig. Az eseményt másnap a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz megjelenése követi. Feburár 24-e, hétfő este kiderülnek az elmúlt évben lezajlott étteremtesztelések eredményei, és átadjuk többek között az Év Étterme, az Év Séfje, a Legígéretesebb Étterem, az Év Alternatív Vendéglátóhelye, valamint a 2020-as Életműdíjat is – az eddigi kategóriákon kívül pedig három új díjat is kiosztunk. Íme, az idei újdonságok!
Hirdetés

A Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz jelenleg egyetlen szakmai kiadvány, amelynek összeállítását az egész országra kiterjedő tesztelések előznek meg. A minden év februárjában kiadott étteremkalauz megjelenésének előestéjén zajlik le a Dining Guide Év Étterme Gála, hazánk egyik legjelentősebb gasztronómiai eseménye.

Az étteremkalauz tartalma és az ünnepélyes gála menete is évről évre változik-formálódik, hiszen a folyamatosan fejlődő hazai vendéglátás állapotát, lényeges jelenségeit hivatott tükrözniük. Az utóbbi években több újonnan bevezetett díjjal igyekszünk még teljesebb képet nyújtani az éttermi életről, valamint immár harmadik éve a hazai cukrászdák is bekerültek a tematikánkba. Az éttermi szervizt tavaly óta díjazzuk, Életműdíjat eddig két alkalommal osztottunk ki. Mindkétszer étteremtulajdonos-séfek nyerték el a bizonyos szempontból legnagyobb elismerést jelentő kitüntetést, hiszen egy teljes pályafutást értékelünk vele. 2018-ban Rosenstein Tibor, 2019-ben Bíró Lajos volt az életműdíjasunk.

A street food kategóriát átneveztük, és immáron Alternatív Vendéglátóhelyeket értékelünk, reflektálva az "utcai étkezés" behatárolt mivoltára. És most következzenek az idei újítások.

2020-as újdonságok a díjazottak között

Az étteremteszteléseink hangsúlyozottan nem csak Budapesten és a felkapott balatoni régióban, hanem országszerte zajlanak. A legjobb éttermek a legnagyobb számban és sűrűségben még mindig a fővárosban koncentrálódnak, de kiemelt fontosságúnak tartjuk a vidéki éttermi élet fókuszban tartását. Az összes ország, amely valódi kulináris úticélként is funkcionál, virágzó vidéki vendéglátással büszkélkedhet, Franciaországtól Olasz- és Spanyolországon át Mexikóig vagy éppen Thaiföldig. Itthon is kiemelkedően fontosnak tartjuk az önálló desztinációk létrejöttét, megerősödését és saját arculatát. Ha bőven van is még fejlődnivaló ezen a téren, idén először díjat osztunk ki az Év Vidéki Éttermének.

Belépett a díjazottak közé a "szerethető éttermek kategóriája is

Hűséges olvasóink tudhatják, hogy a tavalyi évben új rovatot indítottunk Szerethető Éttermek címmel. A közönségsikert aratott cikksorozat folytatást kíván (idén tavasszal indul a második széria!), az éttermek "szerethetőségének" szempontját pedig az étteremtesztelések szigorú szakmai értékelései mellé emeltük: hiszen a vendégközönség vonzalma és választásai mellett nem mehetünk el mi sem szó nélkül. Az éttermek, akik nem a csúcsgasztronómia világában akarnak bizonyítani; ahol a séfeknek és tulajdonosoknak nem a Michelin-csillag megszerzése lebeg feltétlenül a szeme előtt. Van azonban egy olyan hangulatuk, atmoszférájuk, felszolgálócsapatuk, konyhai specialitásaik és nem utolsósorban törzsközönségük, amelyek visszavonzzák a vendégkört. Idén először kiosztjuk az Év Szerethető Étterme Díjat, a Törley Pezsgőpincészet támogatásával.

Új hívószó: a fenntarthatóság

A közeljövőben komoly figyelmet kívánunk fordítani az éttermek fenntartható gondolkodásmódjának fejlesztésére is. A tavalyi évtől az éttermek tesztelésénél már az ökológiai szemlélet is számít. A vezető éttermek sok szempontnak már megfelelnek, ez az elvárás pedig nem befolyásolja a végleges éttermi rangsort, de mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy ez a téma minél központibb helyet foglaljon el az éttermek életében.

„A topéttermek, a neves séfek ma már erős médiafelületekkel is rendelkeznek, így sok esetben véleményformáló, iránymutató az a magatartás, amit képviselnek. Ma már az értékek számítanak a deviáns, arrogáns séfek világa a múlté. A világ legjobb éttermei, séfjei már régóta törekszenek az ökológiai lábnyomuk csökkentésére, egy újabb lépcső a fenntartható fejlődés teljes szemléletrendszerének bevezetése” – fogalmazott a díj kapcsán Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

Egy olyan éttermet díjazunk, amelynek szemléletmódja példamutató ezen a területen. És ez csak az első lépés, az év második felétől a fenntarthatóság jegyében kampányt is indítunk itt, a Dining Guide oldalán. Idén először Fenntarthatósági Díjat adunk át a Römerquelle támogatásával.

Hétfő este fény derül az ország top 10 éttermére a díjazottakra és a tematikus toplistákon szereplő éttermekre. Tartsanak velünk a magazinunk oldalán!

Olvassa el interjúnkat is az idei főtesztelővel, Fausto Arrighivel és Herczeg Zoltánnal!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram