Firenze nem csak az építészet és a művészetek rajongói számára kihagyhatatlan úticél: a toszkán konyha az olasz gasztronómia egyik alapköve. A helyiek hitvallása szerint a várost az itáliai konyha bölcsőjének is tekinthetjük.

A toszkán paraszti konyha elemei még az itteni gourmet éttermek étlapján is megjelenik, de nagyon fontos kiemelni, hogy itt az is finomat ehet, aki nem platinakártyával fizet.

Egy trattoriában a kockás abrosszal terített asztal mellett otthonosan érezhetjük magunkat, bármikor be lehet térni egy fiaschetteriába, magyarul borbárba, ami itt nem elegáns bárt jelent! Akár állva, mint a pesti henteseknél, bekaphatunk egy kis pacalt a piaci trippaio (pacalstand) pultja előtt.

Biztosak lehetünk abban, hogy ami a tányérra kerül, annak hozzávalói az évszázadok alatt nem változtak. Mielőtt a gazdagon mért belsőségek elriasztanák a vegetariánusokat és a vegánok, az ősök rájuk is gondoltak: a gazdag, sűrű ribollita leves, az árpagyöngy saláta vagy a kenyérrel sűrített, zamatos paradicsomleves, a pappa al pomodoro biztosan nem okoz csalódást, de az tagadhatatlan, hogy Toszkána a húsevők paradicsoma: a klasszikus firenzei steak, a Bistecca fiorentina, a fantáziadúsan elkészített belsőségek és vadételek (különösen a vaddisznó), a lassú tűzön főtt, szaftos raguk között nehéz lesz választani.


A város utcáit járva szerintem ezeket a helyeket érdemes felkeresni, ezen helyek bármelyikébe én is bármikor szívesen beülök a párommal vagy a barátaimmal!
Egy igazi bennfenntes tipp: Trattoria da Mario
A Mercato Centrale (Központi Vásárcsarnok) mögött egymás mellett sorakoznak az éttermek és pizzériák, amiket őszintén szólva a legjobb elkerülni. A piacot azonban ugyancsak érdemes meglátogatni, és ha már idetévedtünk, akkor viszont nem érdemes elmenni a legendás Trattoria da Mario kis ajtaja mellett. A családi étteremben már több mint hatvan éve szolgálnak fel igazán ízletes és elfogadható árú toszkán fogásokat. Mivel nem lehet asztalt foglalni, így gyakori a sorbanállás az ajtó előtt, amikor ebédre kinyitnak, de minél éhesebbek vagyunk, annál jobb. Így legalább végigehetjük a naponta változó menüt, amin többek közt a hagyományos toszkán zöldségleves, a ribollita és a laktató bollito misto (egyfajta tányérhús, petrezselyemszósszal tálalt főtt marhahús és -nyelv) is szerepel, de a masszív bistecca Fiorentina (steak) is megéri a pénzét.
Cím: 2 via Rosina
Fejenként kb. 20 euró (6400 Ft)
Jó falatok és minden nap show: Il Teatro del Sale
https://www.instagram.com/p/Bo44QIECsmh/?taken-at=238324400
Ha osztanának ezért díjat, ez az étterem kapná a Firenze legeredetibb és legjobb árú éttermének díját. A tulaj kész jelenség: Fabio Picchi séf és színésznő felesége, Maria Cassi. A keddtől szombatig nyitvatartó művészklubba 5 euró a beugró. Kaphatunk reggelit, ebédet, vacsorát, este élő műsort adnak elő. Ellenállhatatlan a svédasztalos ajánlat, majd következnek a komplexebb fogások, amiket a séf a nyitott konyha ablakán keresztül kiabál be igazán teátrálisan. Az egyik legjobb a csőben sült articsókás tészta vörös márnával, tetején friss fűszernövényekkel és egy kis olívaolajjal. Tíz étel közül választhatunk, az árba pedig beszámolják a bort és a kávét.
https://www.instagram.com/p/BoyxFf8i8Bf/?taken-at=238324400
Cím: 18 via de'Macci
Fejenként kb. 15-20 euró (4800-6200 Ft – Ha vacsorázni megyünk, akkor 10 euró extrát számolnak fel az élő műsorért.
Borozó-falatozó folyamatos telt házzal: Casa del Vino
A San Marcótól és az Accademiától nem messze, túl a St Lorenzo utca bőrárus butikjain, Gianni Migliorini bottegájában (falatozójában) végigkóstolhatjuk a legjobb toszkán borokat. Mint minden italt adó helyen Olaszországban, itt is gondoltak arra, hogy a bor mellé méltó kíséretet adjanak, van sonka, kolbász, többféle sajt, szardella és szardínia, a porchetta szendvicsbe pedig az egybensült malac húsa kerül, ami látványosan a márványpulton csücsül. A bottegában gyakorlatilag folyamatos teltház van, és mivel az egyetlen ülőalkalmatosság a járdára kitett fonott pad, mindenki állva eszi a paninót, bruschettát, és kortyolja a borát.

Cím: 16 via dell'Ariento
Fejenként kb. 10 euró (kb. 3200 Ft)
A jó bor mellé jól csúszik a vaddisznó is: Il Vinaino
A hagyományos kocsmát Firenzében fiaschetteriának nevezik. Egyszerű borkimérés (a szó nem pejoratív értelmében), ahol a chiantit a jellegzetes, fonott hasú üvegből öntik a poharunkba. Az Il Vinaino nincs messze a vonatállomástól, és az elmúlt száz évben nem sokat változott, kivéve a bor minőségét – szerencsére. Nem éhgyomorra kortyolgatjuk a finom borokat: a házi tagliatelle friss vargányagombával vagy sűrű vaddisznóraguval a hely egyik erőssége.
Jellemző a Vinaino-jellegű helyekre, hogy képet alig találunk róla az interneten, nem nyomulnak Instagramon. Ők egyszerűen csak jót csinálnak, régóta, a helyiek nagy örömére.
Cím: 124 via Palazzuolo
Fejenként kb. 10 euró (kb. 3200 Ft)
Régimódi ízek és hangulat: Trattoria La Casalinga
Ha meg akarjuk tudni, hova járnak a firenzeiek, akkor a régimódi, házias konyhára építő trattoriába menjünk, ahol ebéd- és vacsoraidőben szinte kizárólag helyiekbe botlunk – ez nagy szó a turistákkal teli Firenzében.
Az Oltrarno nevű művésznegyedből érkeznek a legtöbben. Az adagok olyan óriásiak, hogy nem fogunk tudni egyszerre tésztát és főfogást enni, de kiváló választás a kiadós bablevesük vagy a minestra levesük is (ez az itthon is jól ismert minestrone húsos változata). A hely hírnevét a peposa nevű marhapörköltnek köszönheti, és olyan klasszikusok is asztalra kerülnek, mint a trippa alla fiorentina (firenzei pacal), a baccalà alla Livornese, vagyis sózott tőkehal paradicsommal és bazsalikommal.
https://www.instagram.com/p/BHVL8nRgc-p/?tagged=trattorialacasalinga
Cím: 9 via dei Michelozzi
Fejenként kb. 20 euró (kb. 6400 Ft)
Egy tipikus kis hely, ahol a tulajdonos séf és pultos egyben: Da Vinattieri
https://www.instagram.com/p/BjR8bkjHNhB/?tagged=davinattieri
A Piazza Santa Croce melleti szűk utcában bújik meg az apró da Vinattieri: a járdán sorakozó néhány székről lehet megismerni. Amilyen kicsi, olyan különleges: Cristiano Santoni tulajdonos, séf és pultos egyben. Kora reggel kel, hogy megsüsse a schiacciatát, a toszkán kenyeret, amibe szalámit, gorgonzolát és articsókaszívet halmoz. A miniatűr konyhában több fazék is a tűzön van, fő a pacal: a trippa és a lampredotto (ez is pacal, de a marha gyomrának másik része, mint a trippa), a zuppa di farro (tönkölyleves), amit ropogós bucival tálal.

Cím: 4 via Santa Margherita
Fejenként kb. 8 euró (2560 Ft)
Mintha egy családi ebéden járnánk: Sabatino
A Buccione család több mint 50 éve nyitotta meg ezt a csodás kis trattoriát. Olyan, mintha szándékosan egy kis rejtekhelyet akartak volna létrehozni a városközpont szélén, a Porta San Fredianónál. Bár csak pár éve költöztek ide, a fehércsempés bárpult, a megfeketedett gerendák és a vöröskockás abrosz száz évvel ezelőtti hangulatot áraszt.
https://www.instagram.com/p/BP8b9IBhfMx/?tagged=trattoriasabatino
Ennél alacsonyabb árakat nem találunk a városban, a menü naponta változik, de az osso bucco, a sűrű szószban úszó tortellini vagy a sült gyöngytyúk mindig fix tételek az étlapon.pontok.

Cím: 2 via Pisana
Fejenként kb. 15 euró (kb. 4800 Ft)
1872-től várja a vendégeit: Nerbone a Központi Vásárcsarnokban
Kötelező és kihagyhatatlan elem minden gasztrorajongó listáján a Mercato Centrale, avagy a Központi Vásárcsarnok (erről már volt is szó az első ajánlásomban). Van itt minden, ami Toszkánát olyan harapnivaló hellyé teszi: olívaolaj, illatos fehér szarvasgomba, a különleges finocchiona szalámi és friss pecorino sajt. Hentesek, halárusok, sajtspecialisták és fűszeresek mellett bárok és ételstandok sorakoznak, közülük a legnépszerűbb az 1872-től működő Nerbone.

A paraszti konyha kedvelői kóstolják meg a babos pacalt vagy a marhanyelvet, aki valami könnyebbre vágyik, annak a csirkemájpatés bruschetta, a paradicsomos kenyér, a pappa con pomodoro, vagy a napi rizottó is biztosan ízleni fog.
Cím: via Sant'Antonino
Fejenként kb. 12 euró (kb. 3800 Ft)
A diákok kedvence jó turistaválasztás is: Oibò
A romantikus Piazza Santa Crocén lehet, hogy az elmúlt évszazadokban a szerelmesek andalogtak kart karba öltve, de most leginkább a vagány, modern koktélbárnak köszönhetően ismert, ahol esténként a DJ igencsak feltekeri a hangerőt. Bár első blikkre Firenze inkább műemlékvárosként hat, nagyon is modern helyen járunk. Az egyetemi diákok egyik kedvence a felkapott Oibò, ami turistáknak is remek választás: az ebéd olcsó és finom. Egyszerű tészták és saláták közül lehet választani, de legjobb az aperitivo büfé. Este héttől tízig az italokhoz (8 euró) korlátlanul dőzsölhetünk a svédasztalról, amin van a pizzától kezdve a lasagnén és kuszkuszon át a caprese salátáig minden, mi szem-szájnak ingere.
https://www.instagram.com/p/BpL1X8sF75v/?tagged=oibo
Cím: 53 via dei Benci
Fejenként kb. 8 euró (kb. 2600 Ft)
Emberes saláták egy jó sörrel vagy koktéllal kísérve: Zoe
Míg az Oibò éppen a legnagyobb turistanegyed közepén van, addig ahhoz, hogy megtaláljuk a Zoét, le kell térni a tömegek által járt útról, és átkelni az Arno folyón. A dizájn modern, rusztikus, a nyitott konyhában ebédidőben 15-féle saláta készül, az adagok hatalmasak. A hely igazából kora este telik meg élettel, amikor az 5-től 10-ig nyitva tartó apericena (svédasztal jelelgű) büfében 7 euróért kapunk italt – egy korsó sört vagy Mojitót akár. Ha a Zoe annyira zsúfolt, hogy egy tűt sem leejteni, menjünk a szomszédos Negroni bárba!
https://www.instagram.com/p/Blf3pfJhHHX/?tagged=zoebar
Cím: 15 via dei Renai
zoebar.it
Remélem, hasznosnak találtátok ezt a cikket, köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek,
olaszul l’enni jó!
Gianni
A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.