Hirdetés
Hirdetés

Hanyatlik a kókusz PR-ja. Hol az igazság?

SZERZŐ: DiningGuide
2017. június 29.
Múlt héten az American Heart Association kiadott egy közleményt, amely egycsapásra aláásta a kókuszzsír renoméját. Pedig az elmúlt évek alatt sikerült elhitetni a nagyvilággal, hogy a kókuszzsír szuperegészséges, és sokan azt is elhitték, hogy a legjobbat azzal teszik, ha mindent ezzel főznek.
Hirdetés

A közleményben egyébként az állt, hogy a kókuszzsír tele van telített zsírsavakkal, márpedig a telített zsírsavak gyanús kapcsolatban állnak a szív- és érrendszeri betegségekkel. Sokan a kardjukba dőltek, másokban viszont újabb kétely ébredt. Lehet, hogy a kókuszvíz is egészségtelen?! A Huffington Post az igazság nyomába eredt. Következzenek a tények.
Egy egyszerű kókuszdióban sokminden történik. Hiszen a kókuszdió vizet és zsiradékot is ad (és különben még sok minden mást is), és bár mindkét anyag ugyanabból a termésből származik, a tápanyagtartalmuk mégis teljesen más.

Merthogy mi is az a kókuszvíz?

A kókuszvíz nem más, mint a kókuszdió belsejében található folyadék. A fiatalabb termések (kb. 7 hónaposak) tele vannak ezzel a vízzel. Olyan helyeken, ahol dögivel terem, az emberek gyakran egyenesen a termésből isszák ki. Az elmúlt néhány évben a világ "posh" fele is felfedezte magának ezt a folyadékot, és ez lett a nagybetűs sportital. Az előnyeit talán kicsit eltúlozta a sajtó, az azonban nem vitás, hogy egészséges dologról van szó. Két és fél deciliter kókuszvíz mindössze nagyjából 40 kalóriát tartalmaz, és egyáltalán nincs benne zsír. Ebben a mennyiségben 9 gramm cukor található, és az ajánlott napi Kálium-bevitel mennyiségének 13 százaléka.

És mi a kókuszzsír?

A kókuszzsírt az érett gyümölcs húsából nyerik ki. A fentebb említett fiatalabb kókuszdióban szinte alig található hús. Ahogy azonban érik a gyümölcs, felhasználja a benne lévő vizet, hogy húst növesszen. Ez nagyjából öt hónap alatt megy végbe. A kókuszn húsában sok zsír található, ennek köszönhető, hogy olajat lehet belőle csinálni. Mivel a kókuszolaj a zsírban gazdag kókuszdió húsából készül

így ez is nagyon zsíros, és bizony, ez telített zsírsavakat is jelent.

Ezért van az, hogy sokan félnek tőle, közepes láncú zsírsavainak köszönhetően azonban rajongás tárgya is tudott lenni.
A lényeg azonban, hogy a kókuszvíz és a kókuszolaj azért lehet ennyire különböző, mert a kókuszdió más és más részeiből származnak. És a kókuszvíz renoméja – ennek is köszönhetően – egyelőre tartja magát.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram