
Grillezett cukkini tahinis joghurtos szósszal és kukorica salsával
A bélflóra egészsége alapvető része a mentális jólétnek, és a joghurtban található probiotikus lactobacillus javíthatja mindkettőt. A joghurtot egy különleges tahinis szósszá alakítjuk, amely remekül kiegészíti a grillezett cukkinit.
Hozzávalók:
Grillezett cukkini:
- 2-3 közepes cukkini, vékony szeletekre vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
Tahinis joghurtos szósz:
- 200 g görög joghurt
- 2 evőkanál tahini
- 1 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz vagy juharszirup (opcionális)
- só és bors ízlés szerint
Kukorica salsa:
- 1 csésze főtt vagy grillezett kukorica (friss vagy fagyasztott, illetve konzerv is jó)
- 1 közepes paradicsom, apróra vágva
- 2 evőkanál apróra vágott friss koriander vagy petrezselyem
- 1 evőkanál lime-lé
- 1 evőkanál olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Grillezett cukkini elkészítése:Melegítsük elő a grillserpenyőt vagy grillt közepes hőfokra.Kenjük be a cukkini szeleteket olívaolajjal, majd szórjuk meg sóval és borssal. Süssük a cukkini szeleteket oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnák és puhák lesznek.
- Tahinis joghurtos szósz elkészítése: Egy tálban keverjük össze a joghurtot, tahinit, reszelt fokhagymát, citromlevet, és ízesítsük sóval, borssal. Ha szeretnénk, édesítsük mézzel vagy juharsziruppal.
- Kukorica salsa elkészítése: Egy másik tálban keverjük össze a kukoricát, paradicsomot, koriandert vagy petrezselymet, lime-levet és olívaolajat. Ízesítsük sóval és borssal.
- Tálalás:Helyezzük a grillezett cukkiniket egy tálra. Kanalazzuk rá a tahinis joghurtos szószt, és szórjuk meg a kukorica relissel. Friss zöldfűszerekkel díszítsük, ha szeretnénk.

Sós sajttorta sült szőlővel
Ez a különleges recept lélekmelengető a téli napokra. Tartalmas, ízgazdag, és különböző intenzív ízeket kombinál, mégis egyszerű az elkészítése.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 csomag bolti rétestészta
- 15 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1/2 salotta (mogyoróhagyma), aprítva
- 450 g krémsajt
- 60 ml tejszín
- 3 tojás
- 120 g jó minőségű kéksajt
- 75 g pisztácia
- 75 g pekándió
- 1 evőkanál barnacukor
- 115 g vaj, olvasztva
- 1 fürt szőlő, meglocsolva olívaolajjal, sóval, és megsütve
- Chilis méz a tetejére (opcionális)
Elkészítés:
- Helyezzük a leveles tésztát és a rétestésztát a konyhapultra, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek, amíg a többi hozzávalót előkészítjük.
- Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat alacsony hőfokon. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát és salottát, és pirítsuk addig, amíg illatosak és áttetszők lesznek (ne barnuljanak meg). Hagyjuk kihűlni.
- Egy keverőtálban keverjük össze a krémsajtot, tejszínt, tojásokat, és a megpirított hagymát és fokhagymát. Addig keverjük, amíg sima masszát kapunk. Óvatosan morzsoljuk bele a kéksajtot, majd keverjük össze. Tegyük félre.
- Egy aprítógépben daráljuk össze a pisztáciát, pekándiót és barnacukrot, amíg finomra aprított, de nem egészen homok állagú lesz. Tegyük félre.
- Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. A leveles tésztát nyújtsuk ki és béleljünk ki vele egy piteformát. Süssük elő, addig, amíg a tészta félig megsül. Vegyük ki a sütőből.
- Töltsük meg a pitét a sajttorta krémmel, majd szórjuk meg a tetejét a diós-pisztáciás keverékkel.
- A rétestésztát kenjük meg olvasztott vajjal, majd hosszában gyűrjük össze és rétegezzük a sajttorta tetejére. Próbáljuk a vékony rétegeket szorosan egymás mellé helyezni, hogy réteges, ropogós textúrát kapjunk. Ha maradt olvasztott vaj, locsoljuk rá a tetejére.
- Süssük 175°C-on körülbelül 1 órán át, amíg a sajttöltelék teljesen megszilárdul. Egy fapálcikával ellenőrizhetjük: tisztán kell kijönnie, ha kész.
- Díszítsük a sült szőlővel, locsoljuk meg chilis mézzel, és hidegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Bogyós gyümölcsös cobbler recept
Nincs jobb egy forró süteménynél, amit hideg fagylalt kísér. A recept végén megtalálhatjuk azt is, hogyan tudjuk elkészíteni a banánfagylaltot fagylaltgép nélkül.
(8 adag – használjunk 180 ml-es szufléformákat)
Hozzávalók:
A gyümölcsös keverékhez:
- 850 g áfonya (fagyasztott is lehet kiolvasztva, vagy más bogyós gyümölcs)
- 6 evőkanál cukor
- 125 ml + 30 ml narancslé
A tésztához:
- 170 g sótlan vaj
- 375 ml tej
- 2 ¼ teáskanál sütőpor
- 190 g liszt
- 190 g cukor
- egy csipet só
Elkészítés:
- Keverjük össze az áfonyás keverék hozzávalóit egy tálban, majd szűrjük le.
- Egy nagy tálban keverjük össze a cukrot, sütőport, lisztet és a sót.
- Olvasszuk meg a vajat, majd keverjük össze a tejjel, és öntsük a száraz hozzávalókhoz. Keverjük simára a masszát.
- Osszuk el az áfonyát egyenletesen a szufléformák között.
- Öntsük a tésztát az áfonya tetejére.
- Süssük 175 °C-on körülbelül 25 percig. Figyeljük, mert a sütési idő eltérhet a gyümölcsök nedvességtartalma miatt.
Banánfagylalt recept
(Kb. 1 liter fagylalt)
Hozzávalók:
- 3 banán
- 375 ml habtejszín
- 500 ml tej
- 200 g cukor
- 5 nagy tojássárgája
- ¼ teáskanál só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- Forraljuk fel a tejszínt, a tejet és a cukrot, majd vegyük le a tűzről.
- Öntsük a keveréket a meghámozott, nagyon érett banánokra, és hagyjuk a hűtőben ázni 24 órán át.
- Szűrjük le a banánokat a tejszínből, és dobjuk ki őket. A tejszínt tegyük vissza a tűzhelyre, és melegítsük fel, amíg gyöngyözni kezd.
- Lassan keverjük hozzá a tojássárgáját, hogy temperáljuk.
- Hűtsük le a keveréket a hűtőben, majd adjuk hozzá a sót és a vaníliát.
- Pihentessük a hűtőben körülbelül 4 órán át.
- Öntsük a lehűlt krémet egy fagylaltgépbe, és fagyasszuk le a gyártó utasításai szerint.
Fagylaltot fagyigép nélkül is elkészíthetünk, csak egy kis extra idő és türelem szükséges.
- Készítsük el a fagylalt alapját (jelen esetben a banános fagylalt krémet) a recept szerint, és hűtsük le alaposan a hűtőszekrényben, amíg teljesen hideg lesz.
- Öntsük a lehűtött keveréket egy széles, lapos fagyasztóálló tálba (például egy műanyag vagy fém dobozba), és tegyük a fagyasztóba.
- Körülbelül 30-40 percenként vegyük ki a fagyasztóból, és alaposan keverjük át egy villával, habverővel vagy botmixerrel. Ez a folyamat segít megtörni a jégkristályokat, így a fagylalt krémesebb lesz. Ezt ismételjük meg 3-4 alkalommal (nagyjából 2-3 óra alatt).
- Amikor a fagylalt már kezd sűrű és sima lenni, de még kanalazható, hagyjuk a fagyasztóban további 1-2 órára, hogy teljesen megszilárduljon.
- Fagyasztás után a házi fagylalt általában keményebb, mint a bolti változat. Tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen.
Tipp:
Ha még krémesebb textúrát szeretnénk, egy kevés alkoholt (például vanília kivonatot vagy likőrt) adhatunk a keverékhez, mivel az alkohol csökkenti a fagylalt keménységét.
Forrás és képek: tablemagazine.com
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.