Hirdetés
Hirdetés

Hangulatjavító ételek ezekre a borongós napokra – II. rész

2025. január 21.
Bár karácsony után elkezdenek rövidülni a sötétségben töltött órák, mégis ezek a hónapok a legnehezebbek mind mentálisan, mind fizikailag. Depresszió elleni tápláló ételek receptjeit osztjuk meg, melyeket otthon is könnyedén elkészíthetünk. A következő részben egy tahinis-joghurtos szósszal kísért grillezett cukkini, egy sült sós sajttorta és egy banánfagylaltos bogyós gyümölcsös cobbler receptjeit találhatjuk.
Hirdetés

Grillezett cukkini tahinis joghurtos szósszal és kukorica salsával

A bélflóra egészsége alapvető része a mentális jólétnek, és a joghurtban található probiotikus lactobacillus javíthatja mindkettőt. A joghurtot egy különleges tahinis szósszá alakítjuk, amely remekül kiegészíti a grillezett cukkinit.

Hozzávalók:

Grillezett cukkini:

  • 2-3 közepes cukkini, vékony szeletekre vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint

Tahinis joghurtos szósz:

  • 200 g görög joghurt
  • 2 evőkanál tahini
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál méz vagy juharszirup (opcionális)
  • só és bors ízlés szerint

Kukorica salsa:

  • 1 csésze főtt vagy grillezett kukorica (friss vagy fagyasztott, illetve konzerv is jó)
  • 1 közepes paradicsom, apróra vágva
  • 2 evőkanál apróra vágott friss koriander vagy petrezselyem
  • 1 evőkanál lime-lé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Grillezett cukkini elkészítése:Melegítsük elő a grillserpenyőt vagy grillt közepes hőfokra.Kenjük be a cukkini szeleteket olívaolajjal, majd szórjuk meg sóval és borssal. Süssük a cukkini szeleteket oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnák és puhák lesznek.
  2. Tahinis joghurtos szósz elkészítése: Egy tálban keverjük össze a joghurtot, tahinit, reszelt fokhagymát, citromlevet, és ízesítsük sóval, borssal. Ha szeretnénk, édesítsük mézzel vagy juharsziruppal.
  3. Kukorica salsa elkészítése: Egy másik tálban keverjük össze a kukoricát, paradicsomot, koriandert vagy petrezselymet, lime-levet és olívaolajat. Ízesítsük sóval és borssal.
  4. Tálalás:Helyezzük a grillezett cukkiniket egy tálra. Kanalazzuk rá a tahinis joghurtos szószt, és szórjuk meg a kukorica relissel. Friss zöldfűszerekkel díszítsük, ha szeretnénk.

Sós sajttorta sült szőlővel 

Ez a különleges recept lélekmelengető a téli napokra. Tartalmas, ízgazdag, és különböző intenzív ízeket kombinál, mégis egyszerű az elkészítése. 

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 csomag bolti rétestészta
  • 15 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1/2 salotta (mogyoróhagyma), aprítva
  • 450 g krémsajt
  • 60 ml tejszín
  • 3 tojás
  • 120 g jó minőségű kéksajt
  • 75 g pisztácia
  • 75 g pekándió
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 115 g vaj, olvasztva
  • 1 fürt szőlő, meglocsolva olívaolajjal, sóval, és megsütve
  • Chilis méz a tetejére (opcionális)

Elkészítés:

  1. Helyezzük a leveles tésztát és a rétestésztát a konyhapultra, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek, amíg a többi hozzávalót előkészítjük.
  2. Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat alacsony hőfokon. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát és salottát, és pirítsuk addig, amíg illatosak és áttetszők lesznek (ne barnuljanak meg). Hagyjuk kihűlni.
  3. Egy keverőtálban keverjük össze a krémsajtot, tejszínt, tojásokat, és a megpirított hagymát és fokhagymát. Addig keverjük, amíg sima masszát kapunk. Óvatosan morzsoljuk bele a kéksajtot, majd keverjük össze. Tegyük félre.
  4. Egy aprítógépben daráljuk össze a pisztáciát, pekándiót és barnacukrot, amíg finomra aprított, de nem egészen homok állagú lesz. Tegyük félre.
  5. Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. A leveles tésztát nyújtsuk ki és béleljünk ki vele egy piteformát. Süssük elő, addig, amíg a tészta félig megsül. Vegyük ki a sütőből.
  6. Töltsük meg a pitét a sajttorta krémmel, majd szórjuk meg a tetejét a diós-pisztáciás keverékkel.
  7. A rétestésztát kenjük meg olvasztott vajjal, majd hosszában gyűrjük össze és rétegezzük a sajttorta tetejére. Próbáljuk a vékony rétegeket szorosan egymás mellé helyezni, hogy réteges, ropogós textúrát kapjunk. Ha maradt olvasztott vaj, locsoljuk rá a tetejére.
  8. Süssük 175°C-on körülbelül 1 órán át, amíg a sajttöltelék teljesen megszilárdul. Egy fapálcikával ellenőrizhetjük: tisztán kell kijönnie, ha kész.
  9. Díszítsük a sült szőlővel, locsoljuk meg chilis mézzel, és hidegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Bogyós gyümölcsös cobbler recept

Nincs jobb egy forró süteménynél, amit hideg fagylalt kísér. A recept végén megtalálhatjuk azt is, hogyan tudjuk elkészíteni a banánfagylaltot fagylaltgép nélkül.

(8 adag – használjunk 180 ml-es szufléformákat)

Hozzávalók:

A gyümölcsös keverékhez:

  • 850 g áfonya (fagyasztott is lehet kiolvasztva, vagy más bogyós gyümölcs)
  • 6 evőkanál cukor
  • 125 ml + 30 ml narancslé

A tésztához:

  • 170 g sótlan vaj
  • 375 ml tej
  • 2 ¼ teáskanál sütőpor
  • 190 g liszt
  • 190 g cukor
  • egy csipet só

Elkészítés:

  1. Keverjük össze az áfonyás keverék hozzávalóit egy tálban, majd szűrjük le.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a cukrot, sütőport, lisztet és a sót.
  3. Olvasszuk meg a vajat, majd keverjük össze a tejjel, és öntsük a száraz hozzávalókhoz. Keverjük simára a masszát.
  4. Osszuk el az áfonyát egyenletesen a szufléformák között.
  5. Öntsük a tésztát az áfonya tetejére.
  6. Süssük 175 °C-on körülbelül 25 percig. Figyeljük, mert a sütési idő eltérhet a gyümölcsök nedvességtartalma miatt.

Banánfagylalt recept
(Kb. 1 liter fagylalt)

Hozzávalók:

  • 3 banán
  • 375 ml habtejszín
  • 500 ml tej
  • 200 g cukor
  • 5 nagy tojássárgája
  • ¼ teáskanál só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Forraljuk fel a tejszínt, a tejet és a cukrot, majd vegyük le a tűzről.
  2. Öntsük a keveréket a meghámozott, nagyon érett banánokra, és hagyjuk a hűtőben ázni 24 órán át.
  3. Szűrjük le a banánokat a tejszínből, és dobjuk ki őket. A tejszínt tegyük vissza a tűzhelyre, és melegítsük fel, amíg gyöngyözni kezd.
  4. Lassan keverjük hozzá a tojássárgáját, hogy temperáljuk.
  5. Hűtsük le a keveréket a hűtőben, majd adjuk hozzá a sót és a vaníliát.
  6. Pihentessük a hűtőben körülbelül 4 órán át.
  7. Öntsük a lehűlt krémet egy fagylaltgépbe, és fagyasszuk le a gyártó utasításai szerint.

Fagylaltot fagyigép nélkül is elkészíthetünk, csak egy kis extra idő és türelem szükséges. 

  1. Készítsük el a fagylalt alapját (jelen esetben a banános fagylalt krémet) a recept szerint, és hűtsük le alaposan a hűtőszekrényben, amíg teljesen hideg lesz.
  2. Öntsük a lehűtött keveréket egy széles, lapos fagyasztóálló tálba (például egy műanyag vagy fém dobozba), és tegyük a fagyasztóba.
  3. Körülbelül 30-40 percenként vegyük ki a fagyasztóból, és alaposan keverjük át egy villával, habverővel vagy botmixerrel. Ez a folyamat segít megtörni a jégkristályokat, így a fagylalt krémesebb lesz. Ezt ismételjük meg 3-4 alkalommal (nagyjából 2-3 óra alatt).
  4. Amikor a fagylalt már kezd sűrű és sima lenni, de még kanalazható, hagyjuk a fagyasztóban további 1-2 órára, hogy teljesen megszilárduljon.
  5. Fagyasztás után a házi fagylalt általában keményebb, mint a bolti változat. Tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen.

Tipp:

Ha még krémesebb textúrát szeretnénk, egy kevés alkoholt (például vanília kivonatot vagy likőrt) adhatunk a keverékhez, mivel az alkohol csökkenti a fagylalt keménységét.

Forrás és képek: tablemagazine.com

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram