
Krémes spenót tükörtojással
A spenót magas A-, C-, K-vitamin- és folsav tartalommal bír, amelyek támogatják az immunrendszert, a véralvadást és a sejtek regenerálódását. Jelentős mennyiségű vasat, kálciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a csontok erősségéhez és az izomműködéshez. Az antioxidánsok és a C-vitamin erősítik az immunrendszert, segítve a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben.
Hozzávalók:
- 1 db (450 g) bébispenót
- 1 salotta, vékonyra szeletelve
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1/2 teáskanál chilipehely
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 doboz (kb. 150 g) Boursin sajt
- 120 ml tejszín
- 4 tojás
- só és bors ízlés szerint
- 1 bagett a mártogatáshoz
Elkészítés:
- Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a salottát, a chili pelyhet és a fokhagymát. Közepesen magas hőfokon pirítsuk őket addig, amíg enyhén barnák és illatosak lesznek.
- Adjunk hozzá a spenótot, és főzzük, amíg összeesik.
- Ezután adjuk hozzá a Boursin sajtot és a tejszínt, majd pároljuk addig, amíg a sajt teljesen elolvad.
- Egy spatula segítségével készítsünk kis mélyedéseket a krémes spenótban, és ezekbe üssük bele a tojásokat. Csökkentsük a hőt alacsony fokozatra, és fedjük le a serpenyőt. Főzzük 3-4 percig, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad.
- Azonnal tálaljuk meleg, ropogós bagettel.

Sütőtökös lencseleves
A sütőtök az egyik legjobb zöldség, amit beleépíthetünk az étrendünkbe: tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal ruházzák fel. Gazdag A-vitaminban, amely kulcsszerepet játszik az egészséges bőr fenntartásában. Emellett a sütőtök béta-karotint is tartalmaz, egy erőteljes antioxidánst, amely segít megvédeni a sejteket a károsodástól. A sütőtök rosttartalma szintén hozzájárulhat a bél gyulladásainak csökkentéséhez, ezáltal támogatva az emésztőrendszer általános egészségét.
Hozzávalók:
- 1 nagy sütőtök
- 1 hüvelykujjnyi friss kurkuma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
- 1 nagy hagyma
- 2 liter zöldségalaplé (házi vagy bolti)
- 1 közepes sárgarépa
- 1 konzerv (kb. 400 ml) kókusztej
- Só és bors ízlés szerint
- 200 g szárított vöröslencse
- Friss kakukkfű a díszítéshez
Elkészítés:
- Hámozzuk meg, magozzuk ki, és kockázzuk fel a sütőtököt.
- Hámozzuk meg a kurkumát és a gyömbért, majd vágjuk kb. 2,5 cm-es darabokra. Kockázzuk fel a hagymát és a sárgarépát. Nem szükséges túl apróra vágni, mivel a végén mindent összeturmixolunk.
- Egy nagy leveses fazékban tegyük bele az előkészített zöldségeket, és öntsük fel zöldség alaplével, hogy ellepje őket. Főzzük lassú tűzön 1-2 órán keresztül, vagy amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
- Botmixerrel pürésítsük a levest, amíg teljesen sima nem lesz.
- Adjuk hozzá a szárított vöröslencsét, és főzzük további fél órán át, vagy amíg a lencse teljesen megpuhul.
- Keverjük bele a kókusztejet.
- Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
- Tálalás előtt díszítsük frissen őrölt borssal és kakukkfű levéllel.

Gomba leves
Készítsünk egy gőzölgő umamiban gazdag, mély ízvilágú gomba levest! Friss gombák, aprított zöldségek és aromás fűszerek illatos keverékéből készített alaplevet akár felturbózhatjuk tésztával, vagy újhagymával megszórva.
Hozzávalók:
- 450 g csiperke gomba
- 450 g barna csiperke gomba
- 450 g vegyes vadgomba (javasoljuk az osztriga- és shiitake gombát, ezeket szárítva is megvásárolhatjuk, ez esetben áztassuk be őket főzés előtt)
- 6 gerezd fokhagyma, egészben
- 1 hagyma, felkockázva
- 2 sárgarépa, felkockázva
- 2 szár zeller, felkockázva
- 1 gumó édeskömény, felkockázva
- 3 ág kakukkfű
- 3 ág rozmaring
- 2 babérlevél
- 60 ml paradicsompüré
- 1,5 liter víz
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
- Helyezzük az összes előkészített zöldséget egy sütőedénybe, és süssük, amíg a zöldségek szélei barnulni nem kezdenek.
- Tegyük az összes pörkölt zöldséget egy leveses fazékba, és adjuk hozzá a paradicsompürét. Pároljuk, amíg a paradicsompüré enyhén megpirul.
- Adjuk hozzá az gyógynövényeket és a vizet, majd főzzük közepes lángon 1-2 órán keresztül.
- Végül szűrjük le, és ízesítsük sóval és borssal.
Forrás és képek: tablemagazine.com
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.