Halra magyar! - Ízlésformáló halkóstoló a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban

SZERZŐ: DiningGuide
2015. december 14.
A halételek változatos elkészítési módjának és ízvilágának a fogyasztókkal történő megismertetése az egyik legfontosabb célja a Kapj rá! kampánynak.

Ennek keretében december 12-én a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár látogatói testközelből is megízlelhették, milyen új ízek nyerhetők ki egy kis ötletességgel a halételekből. Az eseményen a nagyközönség új megközelítésben és köntösben elkészített hideg és meleg halételeket kóstolhatott meg, és kaphatott hasznos tanácsokat a halételek elkészítésének módjáról és a halfogyasztás kedvező tulajdonságairól – mondta el kérdésünkre Áman Attilával, a Kapj rá! kampány séf szakértője.
Karácsony tájékán a megszokottnál több szó esik a halátelekről, de valójában hol tartunk a halfogyasztás terén? Szeretik a magyarok a halételeket?
Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztása egyötöde az Európai Uniós átlagnak, pedig hal, mind gasztronómiailag, mind pedig egészügyileg nagyon fontos és hasznos táplálék. A helyzet lassan változik, de ahhoz, hogy a magyar lakosság halfogyasztási kedve növekedjen, nagyon sokat kell még tennünk. Meg kell tudnunk mutatni, hogy a halételek nagyon sokféleképpen készíthetőek el és páratlanul változatos ízvilágot kínálnak a hagyományos ízeket kedvelőknek és a kísérletező kedvűeknek egyaránt.
Pontosan milyen kezdeményezés keretében kóstoltattak halból készült ételeket a Vörösmarty téren?
A Kapj rá! kampány egy olyan közösségi marketing kampány, amelynek legfontosabb célja, hogy megismertetesse a magyar lakossággal a halételek változatos elkészítési módját és ízvilágát. A Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint Irányító Hatóság által elindított kezdeményezés keretében pedig a nagyközönségnek közvetlenül is meg kívántuk mutatni, milyen változatos módon készíthetőek el a halételek. Így a kampány keretében megszervezett eseményen hideg és meleg halételekkel is megkínáltuk a Vörösmarty téri karácsonyi vásár látogatóit.
Milyen ételeket lehetett megkóstolni az eseményen? Mit akartak megmutatni?
Olyan ételeket kóstoltattunk a vendégekkel, amik közel állnak a magyar konyhához és ízléshez, de a hétköznapokban nem szokták fogyasztani. Magyarországon az emberek többnyire karácsonykor pontyból készült halászlevet, rántott halat, valamint a balatoni nyaraláskor sült hekket szoktak enni. Bárki számára elérhető halfajtát akartunk kiválasztani, így megmaradtunk a pontynál. Ugyanakkor szerettük volna megmutatni, hogy pontyból is lehet változatos, bármikor elkészíthető és fogyasztható halételeket készíteni. Ugyanis jó lenne, ha a magyarok nem csupán évi egy-két alkalommal, hanem rendszeresen fogyasztanának halat. Azonban ehhez meg kell tudni mutatni, hogy a tradicionális fogások mellett milyen sokféle lehetőséget kínálnak a halételek.
Rendben, nézzük a konkrétumokat. Mi volt az előétel?
Pontykocsonya marinált sült céklával, vajban sült kakukkfüves haltejjel és lilahagymával. Próbáltuk az tradicionális hazai ízeknek – mint a ponty és a lilahagyma – egy gellert adni, azzal, hogy marinált céklát és kakukkfüves haltejet adtunk/főztünk hozzá. A vendégek visszajelzéseiből úgy tűnik, sikert arattunk ezzel az ötlettel.
kapj_ra_01Milyen levest kínáltak?
Egy édesköménnyel és sáfránnyal fűszerezett mediterrán hallevest. Magyar rokonához, a halászléhez hasonlítva ez egy könnyedebb étel, azonban ugyanúgy elkészíthető pontyból. Légiessége miatt, ideális akár nyári ebédekhez, de arra is tökéletes, hogy újrafogalmazza a halászléhez fűződő viszonyunkat.
Főételként mit tálaltak?
Főételnek rostonsült pontyot készítettünk, kölessel, paszternákos zellerpürével és kápia mártással. Itt is elmondható az, amit az előételnél és a levesnél is a szemünk előtt tartottunk: a hagyományos magyar ízvilágot egy modernebb köntösbe öltöztettük. Az eredmény felülmúlta a várakozásainkat: a halételekkel szívesen kísérletezők mellett több szkeptikust is sikerült magunk mellé állítani, s a kóstolóval meggyőzni arról, hogy a minőségi alapanyagból jól elkészített halételek nagyon finomak.
Azt mondja, az alapanyag minősége is fontos. De milyen a magyar hal? Érdemes édesvízi magyar halat választani vagy inkább maradjunk a tengeri halfajoknál?
Nem attól függ az alapanyag minősége, hogy édesvízi, vagy tengeri halfajról van szó. A döntő a tartás: milyen minőségű vízben és mennyi odafigyeléssel, törődéssel bánnak az állattal. Magyarországon az utóbbi években sokat szigorodott haltenyésztéssel kapcsolatos szabályozások. Ma már folyamatosan felügyelik a haltelepek állapotát, ezzel biztosítva a megfelelő minőséget. Ennek köszönhetően olyan minőségi haláru jut az emberekhez elérhető áron, amelyből kiváló ételek készíthetőek akár otthon is.
Lehet-e szerepe az éttermeknek a hazai halfogyasztás népszerűsítésében?
A magyar konyha ma hazai és nemzetközi szinten is divatos. Ez egyszerre köszönhető annak, hogy a hazai alapanyagok minősége nagyon sokat javult. Emellett számos olyan étterem van, amelynek séfjei a klasszikus magyar ételeket újragondolva, friss ízekkel gazdagítva készítik a vendégeknek. A kérdésére pedig a válasz: egyértelmű igen. A magyar és a nemzetközi gasztronómia területén egyaránt egyre nagyobb az igény az új ízekre, illetve a minőségi ételekre, miközben kevesen tudják, hogy milyen sokféle halfajta fogyasztható, és a halételek milyen változatosan készíthetőek el. Ezeknek a falaknak a lebontásában megkerülhetetlenek az éttermek, hiszen kulcsszerepet játszhatnak egy új gasztronómiai divathullám elindításában, amelynek a halfogyasztás lehet a középpontjában.
Mint mindent, a halételek megszerettetését is a gyerekekkel kell kezdeni. De miként vegyük rá a legkisebbeket arra, hogy ők is bátran kóstoljanak meg halételeket?
A kedvencem a skandináv minta. Ezekben az északi országokban a nők hagyományosan már a terhesség alatt is sok halat fogyasztanak, amellyel – tudatosan, vagy anélkül – nagyon sokat tesznek a születendő gyermek megfelelő fejlődéséért. Legalább ilyen fontos, hogy a szülők a későbbiekben sem feledkeznek el a halas ételekről. A hal már egészen kicsi kortól kezdve szerves részét képezi a gyerekek étendjének. Nagyon egyszerű módszerrel szoktatják hozzá a kicsiket halakhoz: csirkehússal összekeverve tálalják a halat, fokozatosan barátkoztatva meg őket a halételek egyedi ízeivel. Ez a célunk nekünk is: minél többeket megismertetni és megbarátkoztatni a halgasztronómia világával.
(X)
 
 
 

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram