Hirdetés
Hirdetés

Haladó hegyvidéki hal-adás… - Vörös Homár a teraszon (8.állomás)

2013. április 26.
Ha van pop up a divatban, akkor lehet a gasztronómiában is. A Hegyvidék Központban a Vörös Homár néven működő halas, mintha nem nyugodna, nem elég a kétszeres babér a fején, a tavasz beköszöntével kiköltözött az épület előtti teraszra.
Hirdetés

Ha van pop up a divatban, akkor lehet a gasztronómiában is. A Hegyvidék Központban a Vörös Homár néven működő halas, mintha nem nyugodna, nem elég a kétszeres babér a fején, a tavasz beköszöntével kiköltözött az épület előtti teraszra.Szemben a templom, arrébb szökőkút csobogása keveredik a finoman kalimpáló harangszóba. Vagy három óriástojásban, vagyis green eggben sütögetik a tenger gyümölcseit. Itt egy branzínó, amott egy vastag tonhal steak, arrébb ráknyárs irul-pirul. Ínycsiklandó füst keveredik a tavaszi rügyfakadás illatával, a szökőkút csörgedezése akár a tenger finom morajlása is lehetne. Tikfa asztalokhoz tolt kényelmes székek várják a vendégeket, mondhatom nem hiába. Néhány nap elteltével olyan az egész, mintha mindig is ott lett volna. A piaci hangulat igazi hitelesítő mozzanata ez a grillterasz.

Egy pillantás a hűtőpultra. Tört jégágyon a tenger kincsei kínálják magukat. Egy mozdulat és máris kikerülnek a hűvösből, pihennek, akklimatizálódnak, majd diszkrét fűszerezés után a forró rácsra kerülnek. A lángok alant a mélyben, idefent a vaskos rács, sötétlő ízletes mintát hagyva a hal bőrén. Könnyed saláta, egyszerű dresszing, frissen sült hal. Ez megy egész nap, több se kell a környék rejtőzködő lakosainak, mintha a friss tengermelléki és a forró rácson piruló halak, rákok illatelegye csalogatná elő őket. A tavaszt azonnal meghaladó nyárias napsütés elöl árnyékban, félárnyékban lustán ejtőzve, jeges fröccsöt kortyolgatva haladunk a hegyvidéki mediterrán nirvánába. Becsüljük meg, mert ez a nagyváros, ez a nagy mafla Budapest alig kínál ilyen tengeri örömöket.

 vöröshomár

[tw-divider][/tw-divider]Közreadok egy receptet, ami abban a bizonyos hegyvidéki félárnyékban, némi rajnai rizling kortyolgatása kíséretében ideális nyár eleji fogás.

Friss koriandert aprítsunk fel, öntözzük meg finoman szezámolajjal, tegyünk hozzá olívaolajat is, reszeljünk bele egy citrom héját, egy hüvelykujjnyi gyömbért, néhány szem capribogyót, lime levét is adjunk hozzá, salotta hagymát apróra vágva és szintén apróra kockázott zellert. Keverjük jól össze, ha szükséges olajjal még hígíthatjuk, borssal szórjuk meg. A füstölt lazacot fagy fölötti hőmérsékleten, amikor még könnyen adja magát a kockázásra, vágjunk apróra, majd keverjük el a fentebbi eleggyel. Hagyjuk összeérni. Majd egy formába szedve tálaljuk a tányérra. Mellé olívaolajon pirított kenyérkockákat adjunk, amit kápia esszenciával ízesítettünk. Nem lesz panasz…[tw-divider][/tw-divider]

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram