Hirdetés

Akad a családban egy szakállas figura, akinek akkor igazán őszinte a mosolya, ha egy pohár/korsó jóféle sört tart a kezében? De le az előítéletekkel. A sörrajongás ma már nem válogat, minden korból, nemből, társadalmi rétegből szedi áldozatait. Lepjük meg őket karácsonyra valamivel, aminek tényleg örülnek!

Hirdetés

A sörre, mint jellemzően nyári italra gondolunk, ám higgyék el, az igazi rajongók képesek rá gondolni télen is. A sör az utóbbi években elvesztette plebejus munkaital jellegét – no nem mindegyik, de a sörök minőségi sztrádája soksávossá szélesedett. És ahogyan a házi kenyérsütés divatossá vált, úgy a folyékony kenyér otthoni előállítása is terjedőben van. Jön a karácsony, a sörkedvelők szeretteinek küldünk néhány tippet, amik talán jobban célba találnak, mint a nyakkendő és a parfüm.

Az Élesztőház tudománya

Sörfőző tanfolyam: minden itt kezdődik, érdemes profiktól tanulni, jó hangulatban. Főzdelátogatás, sörkóstolás, sörgasztronómia, elmélet és gyakorlat – a végén az eredménnyel, a saját, palackozott sörrel. Az 5 órás tanfolyam ára online 19.000, a helyszínen fizetve 24.000 Ft. Minden további infó itt.

Sörfőző tanfolyam / brewstudio.hu

 

És akkor mindezt otthon is

Sörfőző szett otthonra: egy jó házi IPA? Ha már megvolt a tanfolyam, ez a következő lépés. Náluk úgy kezdődött, hogy a megüresedett gyerekszobába becipeltük a gázzsámolyt, és elindult az azóta is tartó móka. Kezdő felszerelést és különböző alapanyagcsomagokat is be lehet szerezni a sörkedvelők szaküzletéből, akik házhoz is szállítanak. Alapcsomagok: 3500-8000 Ft, kezdő felszerelés: 13 000 Ft-tól. Nézzen körül a Sörfőző boltban!

A karácsonyi menü méltó kiegészítője

Téli sörök: sört ajándékozni nem zsenánt. Léteznek kimondottan téli hangulatú sörök is, sőt, brit földön már versenyük is van (Champion Winter Beer of Britain). A citrusos, üde ízek helyett testesebbek, a pörkölt árpa, a csokoládé, dió és a kávé jegyeit hordozzák. Más stílus. A választék végtelen, az ár változatos a szezonálistól az árpaboron át a számozott, évjáratos palackokig. Mi a Sierra Nevada Snowpack válogatására vagyunk kíváncsiak. A karácsonyi különkiadások itt elérhetők.

Delirium Noel / csakajosor.hu

Sörstratégia, már 12 éves kortól

Nem lehet elég korán kezdeni. A Heaven & Ale sörös társasjáték egy élvezetes stratégiai játék, amiben a feladat egy apátság sörfőzdéjének vezetése. A kolostorkerttől a söröshordókig. Ára: 13 000 Ft. Ajánlott 12-től 99 éves korig.

gemklub.hu

Sörfőzés know-how

Könyv: How to brew. Ha nem csak a könnyed szórakozásba oltott ismeretterjesztés érdekli, hanem kicsit jobban elmélyedne, itt az angol szakirodalom Kindle-re és nyomatott formában is. E-könyv: 3500 Ft,  könyv: 7600 Ft. Az Amazon 3-5 munkanapos szállítást ígér.

Sörfőzés szintet lépőknek

Sörkészítő készlet: annak, aki szintet lépett. Ez már sokkal profibb, mint a diszperzites vödörre emlékeztető, olcsóbb kezdő készlet. Aki nem szeretné a véletlenre bízni házi sörét, annak kb. 270 000 forintba fog ez kerülni. A berendezések itt elérhetők.

www.beerhawk.co.uk

Helló, Békésszentandrás: szegény gyerekek megsegítéséért folyik a licit

Idézzük a felhívásukat: “Két hétig tudtok licitálni a sörválogatásra, amiből csak három darab van a világon, mert pontosan ennyit készítettünk azzal a céllal, hogy Békés megye egyik leghátrányosabb településének általános iskoláját, a Zsadányi Református Általános Iskolát támogathassátok velünk együtt. December 20-ig tudtok licitálni az egyedi kiadású fa-díszdobozos Black Rose sörválogatásra, benne egy friss, egy három és egy TÍZ éves duplabak sörrel. Igen, tízéves Blackyvel! A díszdobozok a három legmagasabb licitet kínálóé lesznek. A befolyt összeghez a főzde még egyszer annyit hozzátesz, hogy a teljes összegből a kisgyerekek tanulmányait előre vivő alapvető felszereléseket vásároljunk.” Az online árverésen itt lehet licitálni!

www.szentandrassorfozde.hu

+1 Ha a sörpénzből túl sok jönne össze, egy oregoni sörtúra egyéb kellemetességekkel összekötve már az igen becsületes ajándék kategóriába tartozik. Az Egyesül Államokról az az előítélet alakult ki, hogy a sor végén kullog a jó söröket illetően. Ez ma már nem igaz: az elmélet és a gyakorlat terén is az élen járnak. Portlandban különösen jókat lehet a témában tobzódni. Ha többet szeretnének erről tudni, olvassanak minket szorgalmasan.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS