Hirdetés
Hirdetés

Ha nyár, akkor Olaszrizling

SZERZŐ: DiningGuide
2017. május 3.
Hamarosan itt a nyár, és a nagy melegben nincs is jobb egy jól behűtött olaszrizlingből készült hosszúlépésnél. A legtöbb olaszrizling persze önmagában fogyasztva is kellemes élményt nyújt, érdemes minél többet kipróbálni közülük. Az olaszrizling vélhetően Franciaországból származik, és a filoxéravész után terjedt el Magyarországon, valamint a környező országokban. Jelenleg hazánk legnagyobb területen termesztett fehérszőlő fajtája, […]
Hirdetés

Hamarosan itt a nyár, és a nagy melegben nincs is jobb egy jól behűtött olaszrizlingből készült hosszúlépésnél. A legtöbb olaszrizling persze önmagában fogyasztva is kellemes élményt nyújt, érdemes minél többet kipróbálni közülük.
Az olaszrizling vélhetően Franciaországból származik, és a filoxéravész után terjedt el Magyarországon, valamint a környező országokban. Jelenleg hazánk legnagyobb területen termesztett fehérszőlő fajtája, amely mára a Tokaj-Hegyalja kivételével az összes borvidékünkön megtalálható, de a legszebb borokat a Balaton északi partján adja. A visszafogott aromáinak köszönhetően a termőhely adottságait jól követő fajta jól fogyasztható tartályos erjesztés után is, de a hosszabb hordós érlelést is meghálálja, így a könnyed, nyári boroktól a desszertborokig számtalan variációban találkozhatunk vele. Illat- és ízjegyei leginkább a keserűmandulára hasonlítanak, amit egyes területeken a citrusos, fehérhúsú gyümölcsös, máshol a könnyedebb, virágosabb jegyek egészítenek ki.
Mutatunk most néhányat, amelyeket érdemes ezen a nyáron kóstolni:

Molnár és Fiai Pincészet – Abasári Olaszrizling 2016
Az olaszrizling legnagyobb nemzetközi fajtaversenyén, az Aranytőke borszemlén a napokban aranyérmet szerzett bor egyben a borverseny legszebb fehérbora díjat is elnyerte. Az abasári Sár-hegy déli lejtőiről évről évre kiemelkedő minőségű gyümölcsös bort kóstolhatunk, melynek első pohara után máris kívánjuk a következőt. Könnyű nyári ételekhez, salátákhoz, csirkéhez ideális kísérő.
Áprilisban debütáltak a friss BalatonBorok – 24 különböző 2016-os olaszrizling a hat Balaton környéki borvidékről, egységes, üde színvilágú palackban, aminek már a látványától is legszívesebben azonnal indulnánk a tópartra. A különböző talajtípusok, a klíma, a borászatok sajátosságai persze jól megkülönböztetik a borokat, mégis bármelyiket ajánlanánk egy vízparti borozáshoz, fröccsözéshez. Ha muszáj egyet kiemelni, talán a Sabar Borház lenne az, lendületes, jó savú olaszrizlingjüket érdemes megkóstolni. A CostesDowntown csapata cékla és kecskesajt variációkat, valamint pácolt makrélát ajánlott a borokhoz – mi sem tudunk ennél jobbat.

Jásdi – Lőczedombi Olaszrizling 2015
A citrusos, fehérhúsú őszibarackos íz mellett fantasztikusan ásványos, egyszerre friss és elegáns bor, tökéletes példája annak, hogy miért mondják, hogy Csopak környékéről származnak a legszebb olaszrizlingek. A 2017-es Borászok Borászának borát nyáresti vacsorához, füstölt sonkához, sajthoz ajánljuk.
Molnár Borház – Móri Olaszrizling 2015
Mór nem csak az ezerjó hazája, de az olaszrizling is szép arcát mutatja itt. A Molnár Borház egyszerre testes, mégis kedves borára jellemző az intenzív gyümölcsösség és a kerek savak. Roston sült halhoz kínáljuk.
Hagymási Pincészet – Olaszrizling 2013
Karakteres olaszrizling a borkultúra egyik fellegvárából, Egerből. A hordós érlelésre jellemző pörkölt magvas, vaníliás jegyek mellett citrusosságot, őszibarackot, ásványosságot érezhetünk. A Szépasszonyvölgyi pincéjükben füstölt kecskegomolyát ehetünk hozzá.
Fotók: Pixabay.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram