Hirdetés
Hirdetés

Ha most ismerkedik a közel-keleti ízekkel, jó választás lehet a Mozata

SZERZŐ: diningguide
2021. február 16.
Kevés olyan változatos konyha van, mint a közel-keleti: a "termékeny félhold" nemzetei értékes olajokat, kincseknek is beillő fűszereket, harsogó zöldségeket és gyümölcsöket, savakat biztosító tejtermékeket használnak a mindennapjaikban. Az elmúlt években több, kifejezetten libanoni éttermet, ételbárt üdvözölhettünk, a Mozata is a tábort erősíti. Hagyományosan még nem jártunk náluk, de a Dining Guide Á la carte & Home programon belül házhoz rendeltük a fogásaikat.
Hirdetés

Aranyló olívaolaj, rubinszín gránátalmacseppek, savanykás szömörce (sumac), aromás za’atar, frissességet adó petrezselyem és minden fogásnak mélységet adó tahini — a libanoni konyha meghatározó elemei. Budapesten ma már nem nehéz felkutatni a Földközi-tengeri ország ízeit, mert a közelmúltban több libanoni étterem nyílt. Magasabbra pozicionáltat, kifejezetten háziasat is találunk a szórásban, a Mozata a saját benyomásunk alapján egyértelműen a kortárs bisztró-vonalat erősíti, és ezt most elsősorban az ételeikről mondjuk, hiszen a pandémia alatt ismerkedtünk meg velük, még nem voltunk a Párisi utcai üzletben.

Részlet a Mozata belső teréről / Fotó: Mozata

Magukat igazi multifunkcionális térként aposztrofálják (a mozata kifejezés örményül mozaikot jelent): pékség, bisztró, delikát, kávézó is szerepel a profilban. A házhoz szállítás okán az ételkínálatukkal ismerkedtünk meg. Étlapjuk rengeteg tételből áll, nem győzzük lapozni, de ez egyáltalán nem meglepő: a megannyi hideg és meleg mezze a kiindulási pont, külön szekciót kapnak a grillen készülő húsok és a wrap-jellegű shawarmák is.

A menü és a koncepció összeállításában egy Libanon-szerte elismert sztárséf, Joe Barza segédkezett kreatívként és fontos, hogy minden hús halal minőséítésű.

Mezzék sorakoznak

A Mozata fiatalos megjelenése házhoz szállítással is adott: kellemes a különböző krémek és saláták tálalása, ráadásul az utazás sem viselte meg őket, minden a helyén maradt.

A meleg és főleg a hideg mezzék abszolút jól kezelhető elviteles ételek, egy hummusz/labneh/fava babpüré bőven elállnak a hűtőben még napokig is akár. A grillen készült húsok sajnos sérülékenyebbek, és a lepénykenyereket is érdemes gyorsan fogyasztani, nehogy kiszáradjanak. De erről később.

Mindenki együtt

Mindent az asztalra halmoztunk és indult is az annyira szeretett megosztós-mártogatós élmény. A tabbouleh (petrezselyemsaláta) arányai nagyon jók voltak, zölden vibrált az egész: a petrezselyem és menta dominált, ami örömteli, hiszen sokszor ettük már úgy a fogást, hogy a bulgur adta a tál 2/3 részét. A hagyma sem ordított belőle, ami szintén jóízlésre vall. Ugyanezek a jó arányok jellemezték a fattouch salátát, ami egy mediterrán-keleti friss zöldsaláta, a gránátalma savaival és édességével, valamint a lepénykenyér ropogósságával.

Fattouch

Harmonikus és selymes a Mozata hummusza, a szezámos csicserikrém egy fontos alap, ezért is kóstoltuk meg minden más előtt. Olyan ez, mint egy jó carbonara vagy a pizza margherita — fundamentális. A bejrúti labneh érdekessége a magvakban rejlett, de a joghurtnak köszönhetően ez egy neutrálisabbb, kifejezetten frissítő krém.

Hummusz

Moutabal Batenjen — gondolhattuk volna egyszerűen baba ghanoush-nak is, mert hasonló füstös padlizsános mártogatós, de a libanoni moutabal tahinit is tartalmaz, ezáltal krémesebb, testesebb, mint a friss zöldséges rokona. Bőségesen került rá gránátalma is, a füstösség jól érezhető volt, a krémek közül ez volt a legkarakteresebb.

Az a bizonyos moutabal

A szállított lepénykenyerek mellett a Za’atar Mana’eesh-t is kipóbáltuk: ez egy za’atarral bőségesen szórt pizzaformájú lepény, amivel jól lehet tunkolni a mártogatósokban. Mivel olívaolajos az alap és ez a szállítás alatt jócskán beszívódott a tésztába, érdemes egy pár percre forró sütőbe dobni és utána meglocsolni egy kis extra olívaolajjal. Szintén mártogatásra lett kitalálva a meleg batata mezze — pikáns fűszerezése hozta azt az intenzitást, amit mi igazán szeretünk. A labneh volt a legjobb párja.

Pizza, de mégsem

Melegítés ide vagy oda, a grilltál húsai egészen biztos, hogy frissen sokkal élvezhetőbbek — bár a fűszerezés tetszett és a grillrács is jót tett a csirkének, az omlós báránykockáknak és a kaftanak is, ezt azon melegében kell fogyasztani. Megelőlegezzük a bizalmat, tényleg ügyes kézzel lettek elkészítve.

Grilltál

Nem véletlen emeltük ki a címben: azoknak is élmény lehet a Mozata ízvilága, akik most ismerkednek a hasonló ételekkel, a közel-keleti gasztrokultúrával. Lágy, egyáltalán nem tolakodó, nem túl "vad" az összhatás, egyik étel ízlelése során sem találkoztunk mindent elfedő fűszerezéssel. Ez szimpatikus lehet a kezdőknek, jóllehet haladóként erőteljesebb aromákra készülünk. Inkább a natúrabb, modern vonalat képviselik, mintsem a rusztikus háziasat, de tetszik a koncepció és a frissesség is.

A Mozata a Dining Guide Á la Carte & Home kínálatában. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram