Az Oregon State University kutatói azzal álltak elő, hogy lehetséges, hogy találtak egy hatodik ízt. Az öt eddig ismert ízt talán már nem kell bemutatni: sós, édes, savanyú, keserű és az umami, azaz a fehérje íze. Most azonban lehet, hogy a "keményítő íz" is hamarosan a listára kerül.
Juyun Lim, a kutató, aki emögött a feltételeztt felfedezés mögött áll, elárulta, hogy ezidáig a legtöbb ételkutató úgy vélte, hogy az ember nem képes az összetett szénhidrát ízlelésére, ugyanis a nyálban lévő enzimek ezeket rögtön cukorrá bontják. Lim azonban cáfolni készül ezt. Azt mondja, "Minden kultúrában kiemelt helyen szerepelnek az összetett szénhidrátok. Semmi értelme azt feltételezni, hogy nem vagyunk képesek ízlelni ezt."
Lim olyan kutatást csinált, amelyben a résztvevőket mindenféle szénhidráttal etették, köztük gyors és lassú felszívódásúakkal is. Olyan keverékeket is adtak nekik, amelyek blokkolták az édesség érzékelőket. Lim felfedezte, hogy a résztvevők ennek ellenére is kiszúrták a "lisztes" ízeket. "Ez az első bizonyíték, hogy képesek vagyunk a keményítőt külön ízként érzékelni" – állítja Lim.
Ettől azonban még nevezhető külön íznek, ehhez néhány más kritériumnak is meg kell felelnie. A New Scientist riportja szerint az íznek muszáj "hasznos"-nak lennie. Lim biztos benne, hogy hasznos ízzel áll szemben, hiszen milliók imádják szerte a nagyvilágban. "A cukor rövidtávon nagyon finom, de ha eléd tesznek egy csokit és egy kenyeret, az utóbbiból biztosan többet fogsz enni" – áll ki Lim a hatodik íz mellett.
forrás: The Huffington Post