Hirdetés
Hirdetés

Ha hallgatunk a fizikus-klímakutatóra: Ürge-Vorsatz Diána 7 praktikus tanácsa hőség idején

SZERZŐ: DiningGuide
2022. július 22.
Ezúttal csak kisebb részben kapcsolódva a gasztronómiához, Ürge-Vorsatz Diána praktikus javaslatai következnek.
Hirdetés

Az utóbbi hetekben afféle virális tartalomként terjedt az interneten egy kép (annak több verziójával), ami egy városi utcát mutat aszfaltúttal, a két oldalon házakkal. A kép több pontján feltüntették, hogy hány fokra forrósodik fel a járda, az aszfalt, ha növényzet nélküli az utca, illetve ha be van ültetve fákkal, bokrokkal. Ehhez a témához is kapcsolódik a neves magyar klímakutató, fizikus Ürge-Vorsatz Diána ma közzétett bejegyzése, amit mi is közlünk.

Valójában jobbára józan paraszti ésszel is kigondolható tanácsokat ad a szakember, de gyakorlatiassága, jól használhatósága révén hasznosnak látjuk mi is terjeszteni az igét.

„A hosszan tartó hőséghullámok már komoly veszélyt jelentenek az egészségre, akár az életünkre is, hiszen, ne felejtsük, 36 C-on üzemelünk, és folyamatosan hőt kell tudnunk leadni ahhoz, hogy az életfunkcióink működjenek – tehát kívülünk hidegebbnek kell lenni, mint belül.

Ideiglenesen párolgással (izzadással) tudjuk hűteni magunkat.
Ha nincs légkondink (és ha van is, próbáljuk meg minél kevesebbet használni, hisz csak fűtjük vele a kinti környezetünket, és a kibocsájtásokkal tovább fűtjük az éghajlatot), így tudunk jól védekezni a hőség ellen (tudom, hogy sokan tudjátok, de a múltkori táborban, mikor ezt adtam fel feladatnak az egyik akadályverseny állomáson, még a nagy gyerekeknek sem volt az egészből semmi fogalmuk sem...):

1. éjjel minden ablakot, amit csak biztonságosan lehet, kinyitni és hajnalig nyitva tartani

2. HAJNALBAN MINDEN ABLAKOT BECSUKNI, és ha lehet, egész nap zárva tartani, az ajtót is rövid ideig nyitogassuk.

3. viszont ehhez fontos (tehát hogy a benti hőmérséklet alacsonyabb maradjon, mint a kinti), hogy KÍVÜLRŐL leárnyékoljunk minden olyan ablakunkat, amire rásüt napközben a nap - akár hajnalban is. Zsalugáter, redőny, árnyékoló - persze a legjobb egy lombos fa árnyéka. Amire nem süt rá a nap, nem olyan fontos árnyékolni, bár egy jól szigetelő redőny segít a meleg konduktív módon való beszökését is csökkenteni. Benti függöny sajnos nem segít a hűvösön tartásban (akkor már beszökött a nap energiája a lakásba, és az üveg már csapdába ejtette a lakásunkba).

4. Ha így is nagyon meleg van bent, akkor mossuk fel minél többször a köves felületeket, teregessünk bentre a száradó ruhákat. A párolgás hűt.

5. Próbáljuk meg a főzést, sütést késő estére, esetleg hajnalra időzíteni, amikor még ki tud az általa keletkezett hő szellőzni, és nem marad velünk egész napra bezárva a lakásba. A legjobb, ha ilyen hőségben kerüljük a sütést.

6. Ha van kertünk, balkonládánk, próbáljunk meg minden viszonylag tiszta HASZNÁLT VIZET ÖSSZEGYŰJTENI (pl. edényöblítővíz, gyümölcsmosóvíz, stb) - mi egy lavórt teszünk a csapjaink alá - és AZZAL LOCSOLNI A KÖRNYEZŐ FÁKAT, BOKROKAT. A fáink meghálálják ezt - elpárologtatják, és ezáltal lehűtik vele a környezetünket.

7. igen, az egyetlen igazi hosszútávú védekezés a városi hőség ellen a SOK ÁRNYÉKOLÓ, LOMBOS FA ültetése, ami az ablakainkat, tetőtereinket, járdáinkat, villamosmegállóinkat, utainkat leárnyékolja és mellette a városi levegőt AKTÍVAN LÉGKONDICIONÁLJA az evapotraszpirációval (vagyis párolgással). Ez nem kis hatás:
IDÉN ÜLTESSÜK EL AZOKAT A FÁKAT, AMIK ELVISELHETŐEN FOGJÁK TARTANI LAKÓHELYÜNK ÉGHAJLATÁT AKKOR, AMIKORRA A MOSTANI HŐSÉG MÁR HŰVÖSNEK FOG SZÁMÍTANI... (sajnos nem kell erre sokáig várni)"

Forrás

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram