Ha csak tehetjük, kóstoljuk meg a diót vásárláskor – Horváth Boldizsár (Farm2Fork) tanácsaival!

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. december 13.
Tiszteletadás az éltető tápanyagokban dús téli csemege előtt, majd Horváth Boldizsár, a Csoroszlya Farm és Farm2Fork alapítójának tanácsai dióvásárláshoz és -tároláshoz!

A karácsonyi asztalon mindig helye van az almának, a halnak a máknak és a diónak. Ne csak a tradíció kedvéért fogyasszuk azonban, és bár lényegesen fellendül a dió fogyasztásunk az ünnepekkor, érdemes egész évben oda figyelnünk rá, hogy csonthéjasokat is együnk. A dió a magvak közül is az egyik legegészségesebb, de mindemellett tény, hogy az ünnepi alapanyagok közt talán a legfontosabb. Horváth Boldizsár, a Csoroszlya Farm és és Farm2Fork  alapítója nyújt tanácsokat számunkra az ünnepek közeledtével, hogy tökéletes diót válasszunk az ünnepi asztalra kerülő süteményeinkhez.

Egész évben diószezon

Már az orvostudomány atyjaként számon tartott Hippokrátész is kiemelte, hogy a dió az egyik legegészségesebb mag, amelyet érdemes naponta fogyasztani. Ez a csonthéjas az egész világon elterjedt, de eredetileg Perzsiából származik. Az őszi-téli időszak a dió szezonja, de egész évben fogyaszthatjuk, hiszen megfelelő tárolás mellett sokáig eláll.

„Ha nedves-párás helyen tároljuk, könnyen bedohosodik, illetve meg is tud avasodni,

hiszen olajos mag. A karácsonyi időszakban nagy valószínűséggel nem fogunk mellé fogni a dióválasztásnál, de azért érdemes odafigyelni, hiszen előfordulhat, hogy van, akik megpróbálnak tavalyi diót eladni” – hívja fel a figyelmünk Horváth Boldizsár.

A diót nemcsak az ókori görögök és rómaiak fogyasztották előszeretettel – mézzel és borral elkeverve – de a népi gyógyászatban is kiemelt szerepet tölt be. Tápanyagtartalma alapáján valóban az egyik legértékesebb magfélével van dolgunk: omega-3 zsírsavat, fehérjét, ásványi anyagokat (folsavat, mangánt, rezet, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket és szelént), E- és B-vitaminokat tartalmaz. Emellett hasznosítják még gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatása miatt, illetve amiért védi a szív- és érrendszer egészségét, és segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet. A dió a bölcsesség szimbóluma, nem véletlenül, hiszen bizonyítottan javítja a memóriát és a koncentrációt.

Déryné-féle bejgli 2015-ből

Egész dióval mehetünk biztosra

A karácsony közeledtével a dió megkerülhetetlen ünnepi alapanyaggá válik. Az édességeinkbe pedig nem csak jótékony hatásai, és jellegzetes aromája miatt kapott helyet. Jóllehet ma már mi sem természetesebb, minthogy a dió a bejgli, a flódni, a pozsonyi kifli és sok más süteményünk klasszikus hozzávalója, de alapvetően ez a csonthéjas fontos bibliai jelkép is. A karácsonyhoz köthető népszokásokban úgy magyarázták a dió szimbolikáját, hogy a dióbél a héjában úgy rejtőzködik, ahogy Krisztus bújt meg Mária méhében.

Ez a jelképes hagyomány az oka annak, hogy ma ilyen közkedvelt töltelékként funkcionál a dió az ünnepekkor – a jóval gyakorlatiasabb magyarázat szerint persze kiváló téli tápanyagforrás mivolta miatt. Ha azonban igazán ízletes süteményeket akarunk készíteni, fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be, és amennyiben tehetjük egész diót vásároljunk.

„Ez azért lényeges, mert rendszerint azokat a diókat darálják le, amelyeket már nem tudnak egészben eladni, így

nagy valószínűséggel rosszabb minőséghez jutunk, amennyiben a darált verzió mellett döntünk.

Egy otthoni botmixerrel egyébként is viszonylag könnyen fel tudjuk dolgozni az egész szemeket is” – ajánlja Horváth Boldizsár.

 

Ha tehetjük, kérjünk kóstolót!

Fontos, hogy ne a tavalyit sózzánk ránk vásárláskor, ránézésre viszont nem feltétlenül megállapítható, hogy friss dió van-e a szemünk előtt. Úgy tudunk biztosan friss terméket vásárolni, ha az érzékszerveinkre hagyatkozunk: fontos a megfelelő illat és íz. Ezért, ha van rá lehetőségünk, mindenképpen kóstoljuk is meg a diót vásárlás előtt, az avas vagy kesernyés íz árulkodó lesz.

„Sokan nem veszik figyelembe, de a diónál számít a fajta is: az egyik legjobb a Milotai 10-es. Ennek a termése tényleg nagyon finom, és az egyik legjobb minőségű diófa fajtáról beszélünk. Fontos, hogy a dió esztétikus, szép színű legyen, azonban, ha mindeközben csak nagyon enyhe ízű, csalódást fog okozni nassolnivalóként és ételek, sütemények komponenseként is.

Intenzív, markáns, édeskés zamatot keresünk a dióválasztásnál. Érdemes figyelembe venni még a dió roppanósságát, bár ennek fontossága a felhasználás céljától is függ” – ismerteti Horváth Boldizsár.

Középen, felül / Kép forrása: DMkert

Amennyiben hosszan tároljuk a diót, úgy érdemes héjastul eltenni, száraz és hűvös helyen. Azonban csak abban az esetben vásároljuk ilyen formában, ha tudjuk, hogy biztosan jó helyről származik, és közvetlenül a termelőtől vásároljuk. Minden más esetben érdemes inkább szemesen beszerezni, és gyorsabban felhasználni, bár ez karácsony környékén nem okozhat problémát. A zserbó, a flódni, a bejgli, a diós patkó mind közkedvelt sütemények, amelyeket ez a csonthéjas töltelék tesz tökéletessé.

Flódni / Fotó: Kistücsök Vendéglő

Diójóslatok

A diót egykor karácsonykor jóslásra használtak: úgy vélték, aki rossz diót tör fel, az a következő évben megbetegedhet. Úgy vélték, ha helyet kap az ünnepi asztalon, úgy az egész házat, az egész családot megvédi a rontástól. Karácsony estéjéhez hozzátartozott a diószórás szokása is: a szoba minden sarkában átlósan diót dobtak, és a család tagjai keresztet vetettek a négy sarok felé. Ez egyfajta szimbolikus ajándékozási rituálé volt, azt volt hivatott jelképezni, hogy a világ minden sarkában, minden embernek egyformán jut a jóból. A diószórás máskor a legények csínytevése volt: a karácsonyi misére igyekvőket vagy magát a papot dobálták meg, dióval.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram