Hirdetés
Hirdetés

Ha csak egy szót tanulunk meg Mallorcán: Llonguet

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. augusztus 29.
Spanyolország legnagyobb szigetén, Mallorcán komolyan veszik a pékhagyományokat. Olyannyira, hogy ha egyetlen pékárut kellene megnevezni, ami a Baleár-szigeteken tipikus, az biztosan a llonguet lenne.
Hirdetés

Mallorca tipikus kenyere átmenet a zsömle és a bagett közt: ovális alakú, hosszanti vágással a tetején. Jól elfér a kézben, általában szendvicsként a sobrassada nevű, hagyományos készítésű, remek helyi szalámival társul, de sonkával, paradicsommal, olívával és a jó helyi sajtokkal is nagyon finom.
https://www.instagram.com/p/BlaBXB-BY3k/?tagged=llonguet
Mallorca kézműves pékségeiben lehetetlen nem belebotlani a helyiek kedvencébe. Semmi fakszni, egyszerű kenyértésztából készül, amihez dagasztás közben olivaolajat is adnak. Látszólag nincs különösebb titka, és első látásra nem is különbözik a nálunk is kapható vágott zsömlétől. Ám az előállítás módja és az ehhez kapcsolódó hagyományok tipikusan Mallorcához kötik.
https://www.instagram.com/p/BlLRfREBRJ_/?tagged=llonguet
Bélzete, textúrája figyelmet érdemlő. A sütés előtt két órán keresztül kelesztik, a tészta formázásának és hajtogatásának pedig helyi szabályai vannak: húsz percet pihen a tészta az első formázás után, majd újra átgyúrják és hajtogatják, illetve megvágják. Hagyományosan a llonguet volt az első, amit kisütöttek a pékek a kemence felfűtése után, ezeken a kis kenyérkéken tesztelve a kemence hőmérsékletét, plusz a nagyobb tételek készítése előtt ezekkel biztosították a sütőtér megfelelő páratartalmát.
https://www.instagram.com/p/BlmpVa5g8K9/?tagged=llonguet
Mallorcán annyira elterjedt, hogy tulajdonképpen bármelyik helyes kis pékségben rá fogunk bukkanni, de ipari körülmények közt készítve ez sem olyan, mint ahogyan a helyiek szeretik.
Erősen ajánljuk, hogy a hagyományos pékségekben és kávézókban keressék, ahol ízlés szerint hideg és meleg formában is megtalálhatóak. Ilyen a Bar Tony vagy az Es Vaixell például, de remek választás a Forn de La Gloria nevű, 1717 óta üzemelő családi pékség is. Júliustól októberig szerdánként llonguet-napot tartanak Palma pékségeiben, sőt a helyi turisztikai egyesület A llonguet útja néven tematikus pékséglátogató térképet is ajánl a látogatóknak. Nem csak amiatt érdemes megkóstolni, mert egyszerűen finom, hanem azért is, mert minden egyes falattal hozzájárulnak egy régi hagyomány és gasztrokulturális örökség fennmaradásához.
https://www.instagram.com/p/BmqhylsHuJs/?tagged=llonguet

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram