Hirdetés
Hirdetés

Massimo Bottura költséghatékony pestója fenyőmag helyett zsemlemorzsával

SZERZŐ: diningguide
2020. március 30.
Massimo Bottura jelszava már évek óta: főzzünk, mégpedig maradékokból. Több ízben írtunk már az olasz séf 2017 novemberében megjelent, A kenyér aranyat ér című receptgyűjteményéről, amely több mint száz kizárólag ételmaradékokból megalkotott receptet tartalmaz. A projektben olyan csúcsséfek működtek közre, mint Ferran Adrià, René Redzepi vagy Alain Ducasse.
Hirdetés

A könyvben szereplő egyik recept a zsemlemorzsával készülő pesto. A kötet címére visszautalva, Bottura számára nem csak a kenyér ér aranyat, hanem a zsemlemorzsa is. Bár a recept elsőre meglepőnek tűnhet, azonban Bottura egész karrierje alatt, így a háromcsillagos Osteria Francescanában sem riadt vissza a klasszikus olasz receptek újragondolásától.

Gondoljunk csak híressé vált tortellinijére, amely kezdetben óriási felháborodást váltott ki a hagyománytisztelő modenai vacsoravendégekből.

Bár az eredeti pesto alla genovese receptje fenyőmagot ír elő, ezt a drága hozzávalót eddig is gyakorta helyettesítették más olajos magvakkal, elsősorban dióval. Bottura egy lépéssel tovább megy, és magvak helyett kenyér- vagy zsemlemorzsát ajánl a pestójához. Meggyőződéssel állítja, hogy a fenyőmagot lecserélve nem csak a pénztárcánkat kíméljük, hanem a pesto állaga is sokkal könnyedebb lesz.

Hogyan készül a zsemlemorzsás pesto? Röviden: ugyanúgy, mint a hagyományos pesto, csak fenyőmag helyett zsemlemorzsa kerül bele. Aprítógépben vágjuk apróra a friss bazsalikomot, a petrezselymet és a mentát, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, két gerezd fokhagymát, némi sót és néhány darab jégkockát.


Bottura szerint legyünk kicsit óvatosabbak a bazsalikommal, sőt még egy kanál cukrot is adhatunk hozzá, hogy a fűszernövények kesernyésségét elvegye. Élelmiszerpazarlás elleni harc ide vagy oda, az extraszűz olívaolajról és a Parmigiano Reggianóról azért még Bottura sem mondana le. A végeredmény egy leheletfinom, könnyed pesto, amely bármilyen al dentére főzött tésztához remekül illik.

Forrás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram