Hirdetés
Hirdetés

Ha az elementáris alapoktól akarja érteni a gasztronómiát, Ferran Adrià Bullipediájának új kötete önnek szól

SZERZŐ: DiningGuide
2021. június 3.
Ferran Adrià Bullipediája újabb tankönyvvel felérő – vagy tankönyveket túlszárnyaló – kötettel folytatódik.
Hirdetés

Ferran Adrià és az elBulli a világ legkiemelkedőbb séfjei között is egy önálló intézménynek számított évtizedek óta. Adrià 1984-ben tűnt fel az elBulliban, és hamarosan kifordította a négy sarkából a gasztronómiát, csúcsra járatta a molekuláris gasztronómiát, és az éttermi élményt egy olyan magasságba emelte, melyet követően az egyetlen logikus lépés csakis a visszavonulás lehetett az éttermi világból. Az elBulli 2011-es bezárása óta Ferran Adrià az elméletnek, a tudományos kutatásnak, ismeretterjesztésnek és oktatásnak szentelte magát az elBullifoundation égisze alatt.

A várva várt elBulli 1846 élményközpont egyelőre még várat magára, több halasztás után 2019 koraőszére, majd 2020 februárjára jelentették be a megnyitását, és azóta csak igazoltan csúszott tovább a debütálása. A kb. 4000 négyzetméteres múzeum és kiállítói tér (természetesen) az egykori 3 Michelin-csillagos El Bulli gasztronómiai innovációjának jegyében fogant, és akár csak a legendás étterem, egyszerre igen limitált számú látogató fogadására lesz képes: egy nap legfeljebb 200-an nyernek majd bebocsáttatást.

Hirdetés

Univerzális tudás 35 x 500 oldalon: Bullipedia

A kulinária elkötelezett rajongóinak könyvespolcairól nem hiányozhat az a nagyívű enciklopédia-sorozat, amelyen Ferran Adrià és csapata dolgozik. Az ötlet eredetileg az volt, hogy Adrià és az elBullifoundation létrehozzák a világ első kulináris Wikipédiáját, egy online adatbázist, amely a gasztronómiai tudás minden szeletét a köz javára adja.

Adrià egy, az Eaternek adott interjúban elmondta, hogy összesen 35 ötszáz oldalas könyvet adnak ki az elkövetkező négy év során. Az első kötet, a Bebidas az italok történelmét, típusait, összetételét és különféle definícióit vette górcső alá, és 2017 novemberében dobták piacra 80 euró (kb. 25 ezer forint) ellenében. A What Is Cooking, Coffee Sapiens és a The Origins of Cooking után itt a következő (több, mint) ötszázoldalas mű.

A Bullipedia új kötete: Unelaborated Products

A Finedininglovers beharangozója szerint olyan fundamentális kérdésekre ad egzakt választ a Bullipedia új kötete, mint például: mi a különbség a növény és a gyógynövény között? A rizs gabona- vagy magféle? Minden gabona magféle? Mi számít friss terméknek, és mi számít nyersnek? Szinte gyermekien egyszerű, mégis tudományos magyarázatot igénylő kérdések, melyek által nem Wikipedia-, hanem Bullipedia-válaszok születnek. Hiszen mint tudjuk, Ferran Adrià számára egy fürt szőlő is a gondolkodásának organikus lemodellezése...

Az 550 oldalas kötetet 125 euróért, azaz ~43 000 forintért lehet megrendelni, és szeptember 9-től kezdik meg a kiszállítását.

Lapozzon bele a kötetbe a Phaidon kiadó honlapján!

Kép forrása: @Phaidon Twitter

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram