Ferran Adrià és az elBulli a világ legkiemelkedőbb séfjei között is egy önálló intézménynek számított évtizedek óta. Adrià 1984-ben tűnt fel az elBulliban, és hamarosan kifordította a négy sarkából a gasztronómiát, csúcsra járatta a molekuláris gasztronómiát, és az éttermi élményt egy olyan magasságba emelte, melyet követően az egyetlen logikus lépés csakis a visszavonulás lehetett az éttermi világból. Az elBulli 2011-es bezárása óta Ferran Adrià az elméletnek, a tudományos kutatásnak, ismeretterjesztésnek és oktatásnak szentelte magát az elBullifoundation égisze alatt.
A várva várt elBulli 1846 élményközpont egyelőre még várat magára, több halasztás után 2019 koraőszére, majd 2020 februárjára jelentették be a megnyitását, és azóta csak igazoltan csúszott tovább a debütálása. A kb. 4000 négyzetméteres múzeum és kiállítói tér (természetesen) az egykori 3 Michelin-csillagos El Bulli gasztronómiai innovációjának jegyében fogant, és akár csak a legendás étterem, egyszerre igen limitált számú látogató fogadására lesz képes: egy nap legfeljebb 200-an nyernek majd bebocsáttatást.
Univerzális tudás 35 x 500 oldalon: Bullipedia
A kulinária elkötelezett rajongóinak könyvespolcairól nem hiányozhat az a nagyívű enciklopédia-sorozat, amelyen Ferran Adrià és csapata dolgozik. Az ötlet eredetileg az volt, hogy Adrià és az elBullifoundation létrehozzák a világ első kulináris Wikipédiáját, egy online adatbázist, amely a gasztronómiai tudás minden szeletét a köz javára adja.
Adrià egy, az Eaternek adott interjúban elmondta, hogy összesen 35 ötszáz oldalas könyvet adnak ki az elkövetkező négy év során. Az első kötet, a Bebidas az italok történelmét, típusait, összetételét és különféle definícióit vette górcső alá, és 2017 novemberében dobták piacra 80 euró (kb. 25 ezer forint) ellenében. A What Is Cooking, Coffee Sapiens és a The Origins of Cooking után itt a következő (több, mint) ötszázoldalas mű.
A Bullipedia új kötete: Unelaborated Products
A Finedininglovers beharangozója szerint olyan fundamentális kérdésekre ad egzakt választ a Bullipedia új kötete, mint például: mi a különbség a növény és a gyógynövény között? A rizs gabona- vagy magféle? Minden gabona magféle? Mi számít friss terméknek, és mi számít nyersnek? Szinte gyermekien egyszerű, mégis tudományos magyarázatot igénylő kérdések, melyek által nem Wikipedia-, hanem Bullipedia-válaszok születnek. Hiszen mint tudjuk, Ferran Adrià számára egy fürt szőlő is a gondolkodásának organikus lemodellezése...
Az 550 oldalas kötetet 125 euróért, azaz ~43 000 forintért lehet megrendelni, és szeptember 9-től kezdik meg a kiszállítását.