Pasta con pesce e frutti di mare – Halak és a tenger gyümölcsei
A halhoz és tenger gyümölcseihez párosítható tészták listáján olyan tételek szerepelnek, amik az étel főszereplőjét, a halat, a tenger gyümölcseit nem elnyomják, hanem kiemelik, kiegészítik. Az ide illő tésztának könnyűnek, ízben visszafogottnak kell lennie ahhoz, hogy jó kísérő lehessen.
Linguine
Ezt a hihetetlenül sokféleképpen felhasználható tésztát gyakran kínálják pesto kíséretében, de vékony testének és lapos felületének köszönhetően jól illik a tengeri feltétekhez is, hiszen az azokból származó olajok és ízek könnyen bevonják a tésztát, jól megtapadnak a felületén. Nem véletlen, hogy az olasz tengerparton ezt a tésztát kínálják leggyakrabban, kagylókkal, rákokkal, krémes szószokkal. Egy pohár behűtött száraz fehérborral kísérve az igazi.
Spagetti
A leghíresebb olasz tésztaformát senkinek sem kell bemutatni, azonban nem feltétlenül halas ételek alapanyagaként szoktunk rá gondolni. Ahogy a linguine esetében, a spagettin is remekül megtapadnak a halas ízek és olajok, a kör keresztmetszetű, vastagabb tészta azonban kiadósabb fogások elkészítését is lehetővé teszi.
Pasta con carne –Húsos tészták
Az igazán jó húsos tésztaételek esetében a hús a kísérő, és a tészta a főszereplő, pont fordítva, mint a tengeri fogások esetében. Használjunk kevés húst, módjával, hogy textúrája, íze kiegészítse a tésztát, a fogás központi elemét. Az alábbi tésztaformák a legjobbak egy jó húsos változat elkészítésére.
Penne
A cső alakú penne a legnépszerűbb a tészták között. Formájának köszönhetően minden egyes darab nagy mennyiségű szószt képes magába szívni, és megtartani. Ráadásul a cső alaknak köszönhetően a szósszal együtt az apróbb húsdarabok, darált marhahús, apróra szeletelt pancetta is a belsejébe kerülnek, így minden alkalommal megannyi apró, töltött tésztát tűzhetünk villahegyre.
Tagliatelle
Ha unjuk már a spagettit, helyettesíthetjük ezzel a hosszú, lapos formájú tésztával. Ez az eredetileg Emilia- Romagna régióból származó tészta csodásan hordozza a nehezebb szószokat, ragukat.
Lasagne
Bár léteznek nagyon finom zöldséges változatok is, a hagyományos húsos változat, a lasagne al forno az, ami helyet kap listánkon. A hozzávalók meglepően egyszerűek, darált marhahús, hagyma, paradicsomszósz, mégis egy komplex fogást készíthetünk belőle.
Pasta al formaggio – Sajtos tészták
Ezekben az ételekben a tészta háttérbe húzódik, hiszen minden ilyen fogásnakegyértelműen a sajtról, sőt, sajtokról kell szólnia! A tészta csak egyfajta hordozó, ami megtartja krémes-nyúlós, sajtos szószt.
Rigatoni
Nem csak a tészta üreges, sajtszósz tárolásra tervezett teste teszi tökéletes alapanyaggá, de a külsejét borító recék lehetővé teszik, hogy a tészta külsején legalább annyi sajt legyen, mint a belsejében. A titok itt is a jó összetevők kiválasztásában rejlik, kevés, de jó hozzávalóval a rigatoni tökéletesen alkalmas például egy cacio e pepe elkészítésére.
Farfalle
A pillangóalakú, vagy éppen masnira, csokornyakkendőre hasonlító formával gyakran találkozhatunk tésztasalátákban, de legjobb, ha tejszínes-sajtos szósszal tálaljuk.
Pasta ripiena – Töltött tészták
Néha nem elég, ha a tészta csak hordozza a feltétet, van, amikor tésztába kell azt csomagolni. A töltött tészták esetében a pasta az egyetlen, megkérdőjelezhetetlen főszereplője lesz az ételnek.
Ravioli
A lista első töltött tétele nem lehet meglepő egyetlen tésztakedvelő számára sem. A legegyszerűbb és legnépszerűbb töltött tészta szintén könnyen elkészíthető otthon, a kis tésztaborítékokat megtölthetjük sajttal, hússal, zöldségekkel. Gyorsan elkészíthető, hamar megfőzhető, a ravioli népszerűsége nem véletlen.
Tortellini
A töltött, félhold alakúra hajtogatott tésztapárnácskákat gyakran tálalják húslevesben, ahogy a töltelék is leggyakrabban húsalapú.
Tortelloni
A tortellini nagytestvére, ám nem csak méretében különbözik tőle. A tortellonit rendszerint ricottával és zöldségekkel szokás megtölteni, és nem húslevesben főzik és tálalják, hanem miután vízben puhára főzték, serpenyőben szokás vajon és zsályával megpirítani.
Cannelloni
A kifinomult tésztapárnácskák után vissza az egyszerű tésztaformákhoz. A cannelloni nem más, mint hatalmas tésztacsövek halma, hasonló a penne formájához, csak sokkal nagyobb. Leggyakoribb felhasználási módja, ha egy mély tepsibe fektetjük őket és sajtot vagy szószt öntünk a tetejére, a tésztacsövek belsejébe tölteléket teszünk, majd sütőben készre sütjük. A hagyományos tölteléket általában ricotta és spenót alkotja.
Forrás:
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.