Hirdetés
Hirdetés

Gyorstalpaló az olasz tésztafajtákhoz - Nem mindegy, hogy húsos, halas vagy sajtos szósszal tálalod

SZERZŐ: Király Márton
2022. augusztus 29.
Az ezerféle, sokformájú olasz tészták mindegyikének megvan a maga különleges formájából fakadó különlegessége. Egyes tésztákat olyan gyakran párosítanak szintén ikonikus szószokkal, feltétekkel, hogy az alkotóelemek szinte elválaszthatatlannak tűnnek, holott még rengeteg, újszerű kombinációra van lehetőség. Alább felsorolunk pár olasz tésztafajtát, amik tökéletes alapanyagai lehetek halas, húsos, sajtos és töltött tésztaételeknek.
Hirdetés

Pasta con pesce e frutti di mare – Halak és a tenger gyümölcsei

A halhoz és tenger gyümölcseihez párosítható tészták listáján olyan tételek szerepelnek, amik az étel főszereplőjét, a halat, a tenger gyümölcseit nem elnyomják, hanem kiemelik, kiegészítik. Az ide illő tésztának könnyűnek, ízben visszafogottnak kell lennie ahhoz, hogy jó kísérő lehessen. 

Linguine

Ezt a hihetetlenül sokféleképpen felhasználható tésztát gyakran kínálják pesto kíséretében, de vékony testének és lapos felületének köszönhetően jól illik a tengeri feltétekhez is, hiszen az azokból származó olajok és ízek könnyen bevonják a tésztát, jól megtapadnak a felületén. Nem véletlen, hogy az olasz tengerparton ezt a tésztát kínálják leggyakrabban, kagylókkal, rákokkal, krémes szószokkal. Egy pohár behűtött száraz fehérborral kísérve az igazi.

Spagetti

A leghíresebb olasz tésztaformát senkinek sem kell bemutatni, azonban nem feltétlenül halas ételek alapanyagaként szoktunk rá gondolni. Ahogy a linguine esetében, a spagettin is remekül megtapadnak a halas ízek és olajok, a kör keresztmetszetű, vastagabb tészta azonban kiadósabb fogások elkészítését is lehetővé teszi.

Pasta con carne –Húsos tészták

Az igazán jó húsos tésztaételek esetében a hús a kísérő, és a tészta a főszereplő, pont fordítva, mint a tengeri fogások esetében. Használjunk kevés húst, módjával, hogy textúrája, íze kiegészítse a tésztát, a fogás központi elemét. Az alábbi tésztaformák a legjobbak egy jó húsos változat elkészítésére.

Penne

A cső alakú penne a legnépszerűbb a tészták között. Formájának köszönhetően minden egyes darab nagy mennyiségű szószt képes magába szívni, és megtartani. Ráadásul a cső alaknak köszönhetően a szósszal együtt az apróbb húsdarabok, darált marhahús, apróra szeletelt pancetta is a belsejébe kerülnek, így minden alkalommal megannyi apró, töltött tésztát tűzhetünk villahegyre.

 

Tagliatelle

Ha unjuk már a spagettit, helyettesíthetjük ezzel a hosszú, lapos formájú tésztával. Ez az eredetileg Emilia- Romagna régióból származó tészta csodásan hordozza a nehezebb szószokat, ragukat.

Lasagne

Bár léteznek nagyon finom zöldséges változatok is, a hagyományos húsos változat, a lasagne al forno az, ami helyet kap listánkon. A hozzávalók meglepően egyszerűek, darált marhahús, hagyma, paradicsomszósz, mégis egy komplex fogást készíthetünk belőle.

Pasta al formaggio – Sajtos tészták

Ezekben az ételekben a tészta háttérbe húzódik, hiszen minden ilyen fogásnakegyértelműen a sajtról, sőt, sajtokról kell szólnia! A tészta csak egyfajta hordozó, ami megtartja krémes-nyúlós, sajtos szószt.

Rigatoni

Nem csak a tészta üreges, sajtszósz tárolásra tervezett teste teszi tökéletes alapanyaggá, de a külsejét borító recék lehetővé teszik, hogy a tészta külsején legalább annyi sajt legyen, mint a belsejében. A titok itt is a jó összetevők kiválasztásában rejlik, kevés, de jó hozzávalóval a rigatoni tökéletesen alkalmas például egy cacio e pepe  elkészítésére.

Farfalle

A pillangóalakú, vagy éppen masnira, csokornyakkendőre hasonlító formával gyakran találkozhatunk tésztasalátákban, de legjobb, ha  tejszínes-sajtos szósszal tálaljuk.

Pasta ripiena – Töltött tészták

Néha nem elég, ha a tészta csak hordozza a feltétet, van, amikor tésztába kell azt csomagolni. A töltött tészták esetében a pasta az egyetlen, megkérdőjelezhetetlen főszereplője lesz az ételnek. 

Ravioli

A lista első töltött tétele nem lehet meglepő egyetlen tésztakedvelő számára sem. A legegyszerűbb és legnépszerűbb töltött tészta szintén könnyen elkészíthető otthon, a kis tésztaborítékokat megtölthetjük sajttal, hússal, zöldségekkel. Gyorsan elkészíthető, hamar megfőzhető, a ravioli népszerűsége nem véletlen.

Tortellini

A töltött, félhold alakúra hajtogatott tésztapárnácskákat gyakran tálalják húslevesben, ahogy a töltelék is leggyakrabban húsalapú. 

Tortelloni

A tortellini nagytestvére, ám nem csak méretében különbözik tőle. A tortellonit rendszerint ricottával és zöldségekkel szokás megtölteni, és nem húslevesben főzik és tálalják, hanem miután vízben puhára főzték, serpenyőben szokás vajon és zsályával megpirítani.

Cannelloni

A kifinomult tésztapárnácskák után vissza az egyszerű tésztaformákhoz. A cannelloni nem más, mint hatalmas tésztacsövek halma, hasonló a penne formájához, csak sokkal nagyobb. Leggyakoribb felhasználási módja, ha egy mély tepsibe fektetjük őket és sajtot vagy szószt öntünk a tetejére, a tésztacsövek belsejébe tölteléket teszünk, majd sütőben készre sütjük. A hagyományos tölteléket általában ricotta és spenót alkotja.

Forrás:

1

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram