Hirdetés
Hirdetés

Gyorstalpaló: japán tészták

SZERZŐ: DiningGuide
2017. március 2.
Spagetti, penne, farfalle: hogy melyik milyen alakú pontosan és mire való, és hogyan érdemes főzni, hogy tényleg 'al dente' legyen - mindez már meg se kottyan nekünk. De mi a helyzet az új belépőkkel: soba, ramen, udon és társai? Lassan-lassan a japán tésztfélék is állandó szereplői lehetnek a konyhánknak. RAMEN A ramen búzalisztből készül, hosszú, […]
Hirdetés

Spagetti, penne, farfalle: hogy melyik milyen alakú pontosan és mire való, és hogyan érdemes főzni, hogy tényleg 'al dente' legyen - mindez már meg se kottyan nekünk. De mi a helyzet az új belépőkkel: soba, ramen, udon és társai? Lassan-lassan a japán tésztfélék is állandó szereplői lehetnek a konyhánknak.

RAMEN

A ramen búzalisztből készül, hosszú, vékony, és az állagát kicsit gumisnak érezzük. Általában levesekben használják.

SOMEN

A somen nagyon vékony, leginkább a cérnametéltre emlékeztet, és nemcsak melegen eszik, hanem szívesen fogyasztják nyáron, hideg levesben is.

HIYAMUGI

A vékony hiyamugi formáját és méretét tekintve a somen és az udon között helyezkedik el, hasonló típusú ételekhez fogyasztják, de leginkább hidegen. A neve egyébként azt jelenti: jeges gabona.

UDON

Az udon is búzalisztből készül, mint a ramen, de vastagabb és rövidebb nála, a színe is világosabb, puha, és szintén egy kicsit gumisra fő. Ízre teljesen semleges, ezért különböző ízű mártásokkal, hússal, tenger gyümölcseivel párosítják.

SOBA

A soba vagy teljesen, de inkább részben hajdinalisztből készül. Azért kell hozzá gabonalisztet is adni, mert a hajdina gluténmentes, és glutén nélkül nem állna össze rendesen a tészta.

SHIRATAKI

A shiratai tésztát konjaklisztből, azaz magyarul leopárdkontyvirágból készült lisztből készítik. Kalória szinte alig van benne, és csupa rost, ami elég jól hangzik.

HARUSAME

A harusamét áttetszősége miatt üvegtésztaként is ismerjük. Mungóbabból készül, szinte teljesen íztelen, leginkább levesekbe, salátákba és zöldségkeverék-alapba teszik.
 
 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram