Hirdetés
Hirdetés

Gyöngyöt leltünk a 71-es úton: Kenese Bistro

2017. augusztus 3.
A Balaton északi partja felé indulva egy olyannyira nem hivalkodó helyen bukkantunk rá erre az étteremre, hogy inkább neveznénk eldugottnak, jóllehet a főút mentén található. Pedig ugyancsak érdemes feljegyezni, mert jártunkban-keltünkben a legjobb ötletnek tűnik most a környéken egy jóleső falatozásra.  A biciklisek talán ismerik is a helyet, "bringás múltja" van az egykori csárdának; sőt részben […]
Hirdetés

A Balaton északi partja felé indulva egy olyannyira nem hivalkodó helyen bukkantunk rá erre az étteremre, hogy inkább neveznénk eldugottnak, jóllehet a főút mentén található. Pedig ugyancsak érdemes feljegyezni, mert jártunkban-keltünkben a legjobb ötletnek tűnik most a környéken egy jóleső falatozásra. 
A biciklisek talán ismerik is a helyet, "bringás múltja" van az egykori csárdának; sőt részben jelene is, mert egy kis panzió csatlakozik az épülethez, a Balaton-kerülő biciklisták által kedvelt szállásként.

Ne féljünk a vendéglő szótól!

Maga az épület nem is olyan régnek még a Két Dudás Csárdának adott otthont, ennek a helynek álmodtak az új tulajdonosok egy modern, sokkal inkább a kortárs gasztronómiát képviselő új életet. Legalábbis mi így képzeljük, hogy így született meg a "Kenese Bistro" gondolata. Egy, a csárdamúltat nem megtagadó, igazán helyi, nem tájidegen, sallangoktól mentes, egyszóval hiteles konyhát képviselő vendéglátóhely létrehozása – ami felé ma jól láthatóan mutatnak a nemzetközi trendek is. Szerintünk

kevés jobb nem is történhetne ezzel a hellyel, mint ami a júniusi újranyitás óta zajlik

A hely Facebook-oldalán végiglapozgatott képek biztatóak voltak, szépen sült kacsamell a salátában, izgalmasan tálalt, apró túrógombócok morzsával, gyümölccsel, balatoni kraft sörök. Jöjjön az étlap: a bisztró menünél leheletnyit bővebb étlapot átfutva őszintén felderülünk. A négy előétel, két saláta, négy leves, hat főétel, négy street food fogás, négy desszert és hat gyerekeknek szánt fogáson végigpillantva flanc nélküli, eredeti ízeket, a magyar konyha felvállalását (betyár leves, "kabátos hús"!) véljük felfedezni. Magyar konyha, de nem avítt módra. Később azt is meglátjuk, hogy a séf minden fogásban meg-megcsillant egy kis plusz, kreativitást, világlátottságot.

Kenese Bistro Facebook


Kovászos uborka-leves, sűrű, csupa rost – a levest kanalazgatva megveregetjük a saját vállunkat, ennél jobb ötlet még egy hideg gyümölcsleves sem lehetett volna. A tetején finom mustármagolaj-pettyek, benne nyers kígyóuborkacsíkok. A jól sikerült hideg zöldségleves valószínűleg a betétként belekerülő pirított tigrisrák nélkül is megállta volna a helyét – de szerettük benne. Azt meg különösen, hogy a rák jól volt készítíve, lepirítva, nem túlsütve. Szintén tetszetős megoldás volt, hogy nem joghurtos krémlevesként kínálták, hanem tejtermék nélkül, sok-sok uborkával készült.

Egy lecsót is kikérünk, az étlapon szereplő friss lecsó, pirított szalonnával és buggyantott tojással éppen olyan tételnek tűnik, ami sokat fog mesélni a konyháról. Mesél is. Ez nem a "könnyű, nyári lecsó" kategória, annál vastagabb, tartalmas, csípős, és a lényeg, hogy ízletes. Többféle paprikát fedezünk fel benne, a zöldség kellemesen feszes, nincsen túlfőzve (na végre!). Nem tudunk belekötni.

A kikért két főételnél már egyre kíváncsibbak vagyunk, ki áll a menüsor mögött. Az igen korrekt párolt marhapofapörkölt juhtúrós kenyérgombóccal és a pankó morzsás kabátot öltött borjú krumplisalátával egészen emlékezetes. Mindamellett szép is a félkörívben tálalt hideg krumplisaláta. Az unalmasnak semmiképpen nem mondható körítésen örömmel szemezget az ember: petrezselyemmorzsa, pirított tökmag, grillezett koktélparadicsom, lilahagyma nyersen és lekvár formájában, zöldborsócsíra. Na igen, ez nyári, változatos, friss, nagyon szerethető. Ahogyan a jól érezhetően igazi borjúcombból készült "kabátos hús", amely rendes adag, 20 deka húst biztosan saccolnánk a tányéron.

Meg kell jegyezni, hogy egyik anyagból sem sajnálják itt az anyagot, nem arra hajtanak a konyhán, hogy majd három-négy fogásból csak jóllakik a vendég. Bent, amit

igazinak érzünk, azok a picit csárdás, de még inkább otthonos vendéglő hangulatot árasztó jegyek.

Egy belső helyiségben még kandalló is van, kicsit sűrűbb, sok faborítású bútorzattal. Ez az otthonosság, "üdvözlünk a házunkban" hangulat az, ami miatt jól érzi itt magát az ember.

Kérdésünkre kiderül, hogy a konyháért Reiner Viktor felelaki tavaly még a tihanyi Fűszerkert étteremben készített fésűkagylót a rizottóhoz, most még egy határozott lépést tett egy igazán hiteles, mondhatni hihető konyha felé.
Őszintén sok sikert kívánunk a folytatáshoz, a szezonokon átívelő túléléshez, és ahhoz, hogy mihamarabb felfedezzék maguknak a bisztrót (vendéglőt!!!) a környék nyaralói, és azoknak is eszükbe jusson, akik éppen erre szelik az aszfaltot. Kettő, négy, akárhány keréken.

Kenese Bistro
Balatonkenese, Balatoni út 42.
Nyitva szezonban minden nap 10-től 22 óráig
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram