Hirdetés
Hirdetés

Gyökérkenyér kovász nélkül, egyszerűen: Süssünk Kis Sándorral!

SZERZŐ: DiningGuide
2020. március 26.
A kenyérnek lelke van, a kovászról pedig úgy tartják, hogy egy hisztis díva... Mi ezért most arra kértük az egyébként kovászszerelmes Kis Sándor séfet, hogy egy könnyen elkészíthető, élesztős kenyérreceptet osszon meg velünk!
Hirdetés

Kis Sándor is kovászos kenyér szerelembe esett, tudja ezt a szakma, a Miele főzőiskola résztvevői és hallhatta már az országszerte tartott főzőbemutatók közönsége is. Mi ezért most arra kértük fel őt, hogy az otthon maradtaknak egy egyszerű receptet mutasson, amelynek az eredménye mégis izgalmasabb, mint egy megszokott fehér kenyér.

Kis Sándor (Fotó: Miele)

Most nem azokat az időket éljük, hogy egy-egy különleges alapanyagért a nyakunkba vesszük a várost, vagy kivárjuk a következő gourmet piac időpontját. Kiss Sándor gyökérkenyér-alapreceptje ennek megfelelően fantasztikusan egyszerű, azzal pedig csak csavarhatunk – azúttal szó szerint! – a gyökérkenyér elkészítésén, ha egy kis zabkorpát vagy tönkölylisztet is keverünk a fehérliszthez, de ha követjük a lépéseket, ezek nélkül is jól fog sikerülni!

Készítési idő: 60 perc + 4-6 óra pihentetés

Hozzávalók:

  • 0,5 kg búzaliszt (pl. a hagyományos BL-55-ös)
  • 50 g zabkorpa (kb. 2 púpozott evőkanálnyi, ennek híján liszttel pótoljuk!)
  • 20 g só (kb. 2 púpozott teáskanálnyi)
  • 5 gramm szárított élesztő vagy 20 gramm friss élesztő
  • 4 dl víz

Mind az ötféle hozzávalót tegyük keverőtálba, és elegyítsük fakanállal.
A tálnak több mint dupla akkorának kell lennie, mint a használt hozzávalók összessége, a tészta később megnövekedése miatt!
Gyakorló sütő-főzőknek segítség lehet, hogy

a gyökérkenyér tésztájának ideális állaga nedvesebb, mint a hagyományos fehérkenyéré, kb. "galuskaállagúnak" kell lennie.

  • A tálat takarjuk le folpackkal vagy enyhén nedves konyharuhával!
  • Jegyezzük meg, hogy meddig ért a tálban a kikevert tészta, mert kb. a duplájára kell nőnie majd.
  • 4-6 óra között kell pihentetni a tésztát, attól függően, hogy mennyi idő alatt sikerül kb. a duplájára nőnie.
  • A még mindig nyúlós-nedves tésztát gazdagon lisztezett felületre borítsuk!
  • A lisztes felületen szétnyúló tészta tetejét is lisztezzük be!
  • Szemmel mérjük fel, és kb. harmadarányban hajtogassuk be a tésztát úgy, hogy kétoldalról felhajtsuk a tésztát, 3 egymásra rakódó réteget kapva.
  • Ezután hajtsuk félbe az így kapott bucit.
  • A bucit felezzük meg, így végül majd két gyökérkenyeret kapunk.
  • A gyökérkenyér formájának lényege, hogy megcsavarjuk! Kettőt csavarjunk rajta!
  • 210 C fokra előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban kb. 45 percig süssük.
  • Ha gőz funkció is van a sütőnkben, ezt mindenképpen kapcsoljuk be!
  • Sok sikert a sütéshez!Egy kis videós segítségért kattintson ide!
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram