Hirdetés
Hirdetés

Akarod a békét (?) - Első benyomás: Kis Bécs

SZERZŐ: Bártfay Zoé
2015. július 6.
Bécsben élsz, utánad élnék – írta meg egy fiatal költő egykor, talán sután, de igazul mindannyiunk vágyát: a nosztalgiát békebeli, kávéházas délutánok iránt.
Hirdetés

Amikor újság mögül figyelhetjük, hogy napfény játszik a csészén, és olyan a pillanat, mint egy érett gyümölcs. Amikor nyugalom van, a háttérben utcazajok, átszűrődő madárfütty. Amikor minden olyan könnyű, hogy meghalljuk az asztalszomszédunk és a magunk gondolatait. Mi sem véletlenül tartottuk az eljegyzésünket egy híres bécsi kávéházban, és nem véletlenül igyekeztünk négy évvel később a Kis Bécs nevű kávézó-borbára egy kis békéért. Mutassanak nagyvilági letisztultságot, ha tudnak egy kisgyermekes család számára.
A Kis Bécs tudja ezt, vagy amit nem, még biztos megtanulja. Szolid, hívogató tejeskávé színű enteriőr bent, barátságos, finom teraszocska kint – ez Buda egyik legigényesebb virágboltjával közös –, türkiz székekkel, lámpásokkal és napelemes lampionokkal. Ez ma kérem a sikk! Fűszernövényes-fakerítés. Krétatábla igazít el: saláta, szendvics, sütemény, borok. Családosan ez a tökéletes műfajválaszték, és közben lágy, francia sanzon szól. Csak mi vagyunk vendégek ezen a szombat délutánon – vajon miért? – jöjjön hát Pax istennő, azt kívánom, és heveredjen mellénk olajággal a kezében.

fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs


A három hónapja üzemelő hely profiljába tartozik az osztrák borválaszték. Ausztria minden borrégiójából összesen több, mint 120-féle bor kapható. A kínálat másik vonzó tényezője a kímélő sütemény és kávé, vagyis a gluténmentes, laktózmentes, paleo vonal.
Kicsit csodálkozom, amikor hosszú porcelántányérokon szolgálják föl az összes sütit, beleértve a fiam által választott kakaós csigát. Nem baj, a kandírozott áfonyás csokiminta gyönyörködtet, áttesszük a sütiket szalvétára. A gyümölcslékoktélt elosztjuk, a grapefruit-narancs-citrom hármasa fanyar, de jólesően friss. A kakaós csiga már kissé száraz. A paleo sacher egész hiteles, ízre tömény, állagra könnyű. A svéd mandulatorta fenséges, villámgyorsan eltűnik. Jöhetnek a saláták – mert én ezt a sorrendet vallom. Teljesüljenek az elemi vágyak, aztán lehet megfontoltan és gyönyörködve élni. Itt meg nem is ütköznek meg rajtam, kedves mosoly a válasz mindenre.
fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs


Bár a „körtébe csavart” gorgonzolás saláta hangzik a fülemnek legkéjesebben, az ijesztő formátum-meghatározás miatt a gránátalmás-grapefruitos mozzarella salátánál maradok. Vesztemre. A rukkola nem egészen friss, a balzsamecet pedig jóvátehetetlenül meglódult: töményen és fantáziátlanul mar a dresszing. Az ízek félrecsúsznak, ott kell hagynom. Férjem járt jól, a dióban és gorgonzolában is gazdag salátájával (ez is jégsaláta és rukkola alapú), melyet kecses körteszeletkékkel béleltek (semmi csavar!), kiadós és mindvégig izgalmas. Közben végigkóstolja a Zöld Vertelini-sort, és megállapodik egy testesebb Pragernél. Kezet mosunk a csokitól ragacsos gyerekekkel, utána nekiesnek a teraszon álló krétatáblának, mely húsz percig hat, utána ismét kézmosás. Pelenkázót nem látok.
fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs


A zamatos és erős capuccino időben érkezik, a házigazda nagyon bölcsen rákérdez a sorrendre, hála érte. A mi rendünk kezd fölbomlani, gyorsan fizetünk, alapvetően elégedetten távozunk. Olyan képet mutattunk még magunk számára is, mint egy rendezett család.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram