Hirdetés

Az összesen hét Michelin-csillaggal büszkélkedhető séf, Thomas Keller új éttermében kifejezetten olcsó gyerekmenüt kínál. Néhány gondolat a fine diningról és a gyerekekről – egy olyan pártól, akiknek történetesen nem született saját gyermekük.

Hirdetés

A fine dining éttermeket mintha a felnőtteknek találták volna ki. A családi, gyerekes összejövetelek helye jellemzően azok a barátságos vendéglők, ahol a gyermekzaj hozzátartozik az alaphangulathoz, és ahol olyan fogásokat kínálnak, melyeket biztosan megesznek a válogatós gyerekek is. Mik ezek? A legtöbb helyen húsleves, paradicsomos spagetti, rántott sajt vagy csirkemell sült krumplival szerepel a gyermekmenüben, de továbbmegyek, előfordul ömlesztett-fagyasztott, nagyipari, dinó formájú mineknevezzelek és halrudacska is, amivel még annyit sem kell törődni, mint a fentiekkel.

Jó ízlésre nevelés helyett dinó formájú egyhangúság

Tény, hogy a tapasztalat és az igényekhez való igazodás alakította az éttermi gyermekmenüket ennyire végtelenül egyhangúra, de felmerül a kérdés, hogy valóban csak a fantáziátlan biztonságra törekvéssel lehet elérni, hogy egyenek valamit a gyerekek? És valóban két külön világ a fine dining és a családi étermek hangulata?

Igen, kezdetben ezt gondolhatta Thomas Keller amerikai séf és étteremtulajdonos is, aki összesen hét Michelin-csillagot szerzett eddig három éttermével. Impozáns, igaz? Három-három járt a New York City-beli Per Se és a kaliforniai The French Laundry nevű kultikus helyeknek, egy a szintén kaliforniai Bouchonnak.

Hirdetés

Jó ízlésre nevelés helyett dinó formájú egyhangúság

Tény, hogy a tapasztalat és az igényekhez való igazodás alakította az éttermi gyermekmenüket ennyire végtelenül egyhangúra, de felmerül a kérdés, hogy valóban csak a fantáziátlan biztonságra törekvéssel lehet elérni, hogy egyenek valamit a gyerekek? És valóban két külön világ a fine dining és a családi étermek hangulata?

Igen, kezdetben ezt gondolhatta Thomas Keller amerikai séf és étteremtulajdonos is, aki összesen hét Michelin-csillagot szerzett eddig három éttermével. Impozáns, igaz? Három-három járt a New York City-beli Per Se és a kaliforniai The French Laundry nevű kultikus helyeknek, egy a szintén kaliforniai Bouchonnak.

Keller családi étterme, az Ad Hoc azonban más koncepcióra épült. A csillagos éttermek ellenpontjaként a kényeztető comfort food, az otthoni, közös étkezések laza kötetlensége inspirálták Kellert, aki barátságos, közvetlen, meleg hangulatú éttermet képzelt, ehhez illő ételekkel. Az Ad Hocból sarjadó Addendum ebben is továbbment: itt hétvégenként elvitelre készül és dobozokba kerül a sült csirke, barbecue. Az Addendum kertje olyan családi programoknak ad otthont, mint a húsvéti tojásvadászat, amikor a gyerekektől hallani sem lehet egymást.

Kellernek és partnerének, a neves építész Laura Cunninghamnek, akinek az egész Keller-birodalom az eleganciáját és arculatát köszönheti, nem lehetett közös gyermeke. Talán ennek is köszönhető, hogy a gyermekekkel kapcsolatos témák hangsúlyt kapnak Keller munkájában.

@Addendum Facebook

Legújabb, mexikói alapokra helyezett éttermében, a kaliforniai La Calendában, melyet az oaxacai születésű Kalein Ulrich Trillinggel közösen nyitott, nagyon is megfizethető áron kínálja a gyermekmenüt. Taco, quesadilla, tostada, fagyi, rizspuding, churros – ezekkel az egyszerű ételekkel biztosra ment, ráadásul egy étel plusz desszert mindössze tíz dollárba (kb. 2800 Ft) kerül, ami valljuk be, a világ azon felén egy közepes kávé és egy péksüti ára.

Kellernek nem ez az első kísérlete a gyerekek megörvendeztetésére. A háromcsillagos Per Se a gyermekmenüt ingyen kínálta – a 325 dolláros (kb. 92.000 Ft – bor nélkül) degusztációs menü mellé.

Keller legjobb barátja, Daniel Boulud, akinek étterme a Central Park másik oldalán, a Per Se-től tíz percre található, egy csapat gyereket látott vendégül, akiknek egyáltalán nem a szokásos gyermekmenüt szolgálták fel. A gyerekekről lerítt, hogy nem a fine dining világában nőttek fel,

először feszélyezve próbálták utánozni a felnőttek mozdulatait és viselkedését, miközben homársalátát, japán tengeri halat, wagyu steaket és hasonlókat kóstoltak.

A séf időnként felbukkant, és kihozta a konyhából az alapanyagokat megmutatni, miközben tesztelte ételei sikerét. Az ekkor készült videó nagyon népszerűvé vált, vírusként terjedt. Daniel szerint nem azért fontos a gyerekeket megismertetni a fine dining világával, hogy korán megtanulják, hol a helyük a táplálékláncban, és mi az, ami nekik jár…

Ellenkezőleg: az ízek, színek és textúrák – és végső soron a világ sokszínűsége iránt igyekszik felkelteni az érdeklődésüket.

Nézzék meg a videóit is!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS